Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124036
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

W filmie było o tym, że szatan, a właściwie Baal, bo znamy jego imię, opętał tą dziwczynę w chwili zgwałcenia przez opętanego ojca. Od kiedy opętanie to choroba weneryczna? Wsród ludzi mających jakiekolwiek pojęcie w tym temacie jest ogólnie wiadomo, że jest to kwestia
wiary, a raczej jej braku, więc chyba znalazłem luke w logice tego filmu.

użytkownik usunięty
L0gin951

'kiedy diabieł nie ma nic do roboty, to gwałci swoje dzieci'... wiesz, jak ja to zrozumialam? kiedy wlasny ojciec ja gwalcil,ona stracila wiare... jej ojciec byl opetany. tak jakby robiac jej krzywde, otworzyl wrota niewiary i przelal w nia diabla. tak to rozumiem

użytkownik usunięty

to musialo byc dla niej okropne, okropne przezycie. stracila wiare. diabel zatryumfowal
o to chodzi a nie o sperme...

Brawo :) :) :)..rozumiem że jesteś wierząca????

użytkownik usunięty
Belzebub_666_filmweb

a czemu? to nie ma nic do rzeczy akurat

L0gin951

Specjalnie założyłem konto, żeby coś tutaj napisać.

Po pierwsze: gdzie jest powiedziane, że jej ojciec był opętany? (nie ma tego w filmie)
Po drugie: skąd znamy imię demona, który opętał tą dziewczynę? (nie ma tego w filmie)
Po trzecie: kto mówi, że opętanie to choroba weneryczna?

Szatan pojawia się tam gdzie jest dużo zła, dziewczyna bardzo dużo przecierpiała,
a jak demon powiedział (cytat z filmu): "jej cierpienie jest (dla mnie słodkie". Skorzystał z łatwego wejścia do niej, a całkiem możliwe, że zwątpiła w Boga po tym, co się jej przytrafiło.

Polecam kazania ks. Piotra Glasa, wspomina on, że wiele opętań występuje wśród osob, które zostały dotnknięte przez cierpienie, bardzo często ze strony rodziny (mam na myśli m. in. molestowanie w rodzinie).

ocenił(a) film na 9
romanpandel

Tak, ksiądz Glas jest znakomity, na You Tube jest sporo cennych zapisów jego spotkań, jakby wykładów na spotkaniach z młodzieżą.
Natomiast pozytywnie ocenia ten film o.Posacki, specjalista w tej tematyce, odsyłam do jego artykułu w sieci pt."Demonologii powrót konieczny". Chwali ten film, choć zwraca uwagę na... zbyt słabe ukazanie powodów opętań w "Rytuale".

romanpandel

To się nazywa wyparcie z przeniesieniem, a nie opętanie.

A imię znamy, bo to ten sam "demon" który opętał ojczulka Hopkinsa

ocenił(a) film na 7
L0gin951

"Wsród ludzi mających jakiekolwiek pojęcie w tym temacie jest ogólnie wiadomo, że jest to kwestia wiary, a raczej jej braku" - nie prawda, ogromna liczba przypadków to osoby głęboko wierzące.