Rzeź

Carnage
2011
7,1 123 tys. ocen
7,1 10 1 122955
7,4 55 krytyków
Rzeź
powrót do forum filmu Rzeź

Żartobliwie przedstawione studium dostosowania osobowości do konsumpcyjnego trybu
życia w dzisiejszym świecie. Z pozoru wszystko jest OK. Wystarczy czasami bodziec (tutaj
alkohol) by obnażyć wszystko co jest w nas głęboko skrywane. Pojawiają się nasze
prawdziwe pragnienia, a nie te uzewnętrznione, dostosowane przez nas samych do
otoczenia. Pokazuje to nam, że nie warto udawać. Udając nie przeżywamy własnego życia i
narasta w nas frustracja, która wybucha jak wulkan po ruszeniu delikatnej struny ....

użytkownik usunięty
gralll___

Pięknie to ująłeś, jednak ja ledwo dotrwałam do końca. I jak lubię twórczość Polańskiego to ten film jest dla mnie pomyłką.
Oczywiście pokazuje wszystko to co wymieniłeś ale jest w nim coś co wzbudza we mnie agresję. Może temat w niewłaściwy sposób przedstawiono ? Gra aktorska zwłaszcza Kate i Jodie zbyt skrajna emocjonalnie i przytłaczająca. Miałam wrażenie że oglądam ludzi chorych psychicznie. Nie zdecyduję się na obejrzenie go ponownie.

ocenił(a) film na 9

Ja bym nie nazwała tego udawaniem..ta para rodzice chłopca, ktory pobil przyszli aby rozwiazac problem, tamci drudzy mieli dobra wole, aby kulturalnie to zalatwic, byli mili, bo tak nakazuja zasady kultury i współzycia społecznego w cywilizowanym społeczenstwie przeciez...dopiero podczas rozmowy wyszlo, ze tamci pierwsi nie do konca poczuwaja sie do winy za agresje syna, probuja umniejszyc to, co zrobił, tam ci sie wkurzyli, a alkohol tylko rozwiazal im jezyki i wyszły na jaw rozne prywatne sprawy z przeszlosci, skrywane frustracje i slabosci.

ocenił(a) film na 7
golkas0

Myślę, ze problem jest o wiele bardziej złożony, a w ogólnym ujęciu odnosi się do upadku wartości moralnych i odchodzenia od źródeł problemów jako łatwych do wyjaśnienia. Nasza mentalność staje się bardziej kłamliwa i uważamy, że wszyscy są winni. Tylko nie my sami. Popatrzcie na swoje własne otoczenie. Czy nie jest tak, ze znajdziecie tam odniesienie do tych scen? ..Teraz wróćcie do historii i tego jak ludzie żyli, czym się kierowali, co dla nich było ważne?

ocenił(a) film na 9
gralll___

Z tym się zgodzę. Ciezko przyznac sie przed soba samym i innymi, ze cos sie zawaliło, z czyms nam nie wyszlo w czyms nie sprawdzilismy się. Znacznie łatwiej i tak znosniej jest przerzucic odpowiedzialnosc za to, co sie dzieje, na otoczenie, na wpływ rodziny, sytuację na swiecie, na rozne czynniki zewnetrzne. A wielu z nas woli zachowac swoj `dobry obraz` we własnej głowiei zwalic wine na to, co złe, na swiat.

ocenił(a) film na 9
golkas0

I odnoszac to do filmu - czy nie prosciej byłoby gdyby rodzice dzieciaka, ktory pobił, zwyczajnie bez zbednej dyskusji kazaliby od razu przeprosic kolegę? A nie dyskusje o sytuacji w Afryce, wyciaganie brudow z zycia, uniki i wzajemne obrażanie sie? no ale mamy przynajmniej świetny film i niezły ubaw ; )

ocenił(a) film na 7
golkas0

Prościej, ale to jest to, o czym napisałem..

gralll___

A propos ludzkiej natury to polecam ksiazke Zygmunta Baumana "Nowoczesnosc i zaglada".

ocenił(a) film na 7
adi200022

Opis zachęcający. Nie czytałem.... Trzeba to naprawić.