PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599742}

Rzeź

Carnage
2011
7,1 123 tys. ocen
7,1 10 1 122813
7,3 66 krytyków
Rzeź
powrót do forum filmu Rzeź

3/10

ocenił(a) film na 3

Cały film to rozmowa o niczym. Nie wiem skąd ten film ma takie wysokie oceny, po 30 minutach chciałam go wyłączyć, ale jakimś cudem dotrwałam do końca i straciłam 1.5 godz. na komedię w której nie było nic śmiesznego. Nie polecam!

karolina100

Wnioskować po twojej opinii, że się nie znasz na filmach. Ten film jest genialny sam w sobie, a do tego ten scenariusz napisany coś niebywałego. Uśmiałem się jak na żadnej innej komedii która wyszła w ciągu trzech lat. Szczególnie polecam dla ludzi i wysokim intelekcie bo ty jednak jesteś jeszcze chyba za młoda na takie filmy i dlatego się nudzisz i nie rozumiem. Ocena: 9 ♥

ocenił(a) film na 8
karolina100

Nie każdy jest w stanie zrozumieć geniusz w prostocie Polańskiego.

ocenił(a) film na 3
karolina100

jak podoba Ci się coś innego a nie akurat to co janowi_Korzel wówczas poprostu się nie znasz:) on ma wyłączność na rozumienie filmów i decydowanie o tym kto się zna a kto nie i który film jest wartościowy a który dla debili. Jest tak ponieważ jego intelekt jest tak wysoki że zwykły człowiek nie jest nawet w stanie ogarnąć go swoim małym rozumkiem. A ten film to straszna kupa. Dałem 3 chyba tylko dlatego że lubię Johna C.

ocenił(a) film na 3
radek_83

Każdy odbiera filmy na swój sposób. Jednym Rzeź będzie się podobała, innym nie. Dla mnie to nędza. Film krótki a i tak, jak na tak kiepski scenariusz, za długi. Przykro mi to stwierdzać, ale film o niczym. I jak dla mnie nie było czego tu rozumieć. Nie podobał mi się, nie wiem w jakim celu powstał. U mnie 3/10.

ocenił(a) film na 3
Nikivi

nie tak dawno ktoś mi "tłumaczył" że ten film jest o wyolbrzymianiu spraw przez dorosłych i o tym że zaczynają walczyć w obronie swojej urażonej dumy. tylko czy to jest temat na film? i jeszcze dowiedziałem się jak genialna jest scena jedzenia szarlotki przez Waltza;) ogółem mówiąc film nie dla mnie:)

ocenił(a) film na 9
radek_83

Film jest o konwenansach, o tym, że jesteśmy zwierzętami i jedyną rzeczą, która jest dla nas wspólna, uniwersalna dla całej ludzkości jest coś, co Alain (w dramacie Yasminy Rezy, ten bohater grany przez Waltza w każdym razie) nazywa "bogiem mordu". Najśmieszniejsze jest właśnie to oskubanie bohaterów z ładnych otoczek. Przychodzą kulturalni jak na wywiadówkę w szkole, bo przecież jest tolerancja, trzeba mieć zupełny szacunek dla drugiego człowieka, i co za tym idzie być nieprawdziwym. W imię tolerancji trzeba udawać, że szarlotka smakuje, że praca drugiego człowieka nas fascynuje itp., albo sprzedawanie tekstów w stylu "o! też uwielbiam Picassa".
To takie pseudogadanie o niczym. Współczesna wersja dulszczyzny, skrywanie prawdy w imię zgody i "świętego spokoju". Dziwne, że tak trudno to dojrzeć, myślałem, że aktorzy zagrali na tyle dobrze, że kontrast pomiędzy zachowaniem bohaterów na początku filmu, i z końca, gdy pękają okowy konwenansu, jest czytelny.
Pozdrawiam!
(Abym nie został zjechany tak jak jan_Korzel wspominam tylko, że jest to moje widzenie filmu. Może łatwiej go zrozumiałem bo już znałem pierwowzór literacki)

ocenił(a) film na 5
zdrojek

prawda, ale tak sie sklada ze to oskubywanie zostalo zainicjowane przez bardzo glupie, wrecz niemal wyjete z sci-fiction wymioty Winslet. Po prostu bardzo tani chwyt aby te pseduintelektualna akcje zaostrzyc. To mi sie nie podobalo w filmie, bo ta scena byla nie tyle obrzydliwa co .... tania. Jedyny plus scenariusza to przeistoczenie sie gospodarzy z milych porzadnych ludzi na niemal skaczace na siebie zwierzeta. No i przesadzili w tym scenariuszu z tym pijanstwem, wygladalo to tak jakby pili spirytus przemyslowy, tak ich szybko wzielo.

ocenił(a) film na 9
dabram17

Widzisz, ja nie mógłbym ocenić co rozpoczęło owo "oskubywanie". Według mnie od początku spotkania nad filmem wisi fatalistyczna groźba "rzezi", i nie sposób jednoznacznie wskazać jedno konkretne miejsce, od którego wszystko się rozpoczyna. A jaka inna miałaby być scena wymiotów? Raczej nigdy nie będzie elegancka i wytworna. Będzie tania bo tania jest niewydolność żołądka.
Co do tego, że ich szybko wzięło. Faceci jakoś się trzymali, a kobiety wiadomo jak reagują na mocniejsze trunki, bynajmniej te z którymi jestem najbliżej związany.
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 5
zdrojek

odnosnie wymiotow, nie chodzi mi o poetyckie pokazanie wymiotowania ale o sam fakt, ze to nastapilo w takich a nie innych okolicznosciach. Mysle, ze tylko na filmach moze byc tak, ze dorosla osoba, trzezwa na umysle, wiedzac ze cos nadchodzi zoladka, robi to na oczach innych w samym centrum spotkania w centralne miejsce pokoju i to jeszcze z taka sila, niczym z Monty Pythona. Generalnie ten film ma nas zabic realnoscia zachowan ludzkich, i dlatego taka scena troche sie kloci z caloscia.

ocenił(a) film na 9
dabram17

Faktycznie, może trochę nierealne okoliczności. Bo niby, że się spieszą, tylko na chwilę wpadli ustalić najważniejsze rzeczy, albo, że od tego gadania jej się niedobrze zrobiło. Chyba, że Coca-Cola zadziałała aż tak błyskawicznie (w sumie jest to rodzaj substancji żrącej, idealnej do przeczyszczania). Ha ha.
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 3
karolina100

poza tym kocha także harrego pottera więć Rzeź miała prawo wydać sie mu mądra, głęboka i zawierająca przesłanie które tylko on, wybitny intelektualista światowej sławy może pojąć. człowiek o nieprzeniknionym, nadzwyczajnym umyśle. ludzkość już zawdzięcza mu bardzo wiele. począwszy od twierdzeń matematycznych, a skończywszy na nowych, światłych teoriach filozofii egzystencjalnej. a jest dopiero w gimnazjum. świat czci jego rodziców za to że wydali na świat tego wspaniałego człowieka.

ocenił(a) film na 7
radek_83

Ej! Harry Potter jest świetny!

ocenił(a) film na 3
czarna_maggie

Może taki się wydać jeśli mam się pięć, dziesięć lat. później nie powinien. Chyba że ktoś bardzo tęskni za dzieciństwem i przy pomocy takich produkcji może jeszcze raz poczuć się jak dziecko. Nie potrafię znaleźć innych powodów dla których dorosły fizycznie i psychicznie człowiek rozsmakowuje się w filmach bądź co bądź dla dzieci. To tak jakby dalej oglądać wieczorynkę.

ocenił(a) film na 7
radek_83

Niektóre bajki to arcydzieła jeśli da się im szansę. Np. "Dzwonnik z Notre Dame" Disneya. Chorał gregoriański w tle, wspaniała animacja i nauka tolerancji...Odbiega od pierwowzoru książkowego ale jest wybitna. Albo kultowy już "Król Lew".
Natomiast Potter(mowa o książce) jest dobrą lekturą. Ale trzeba przeczytać wszystkie części by to zrozumieć. Oczywiście, każdy ma inny gust.

użytkownik usunięty
radek_83

Jeśli film w którym występują morderstwa, tortury, faszystowski reżim, rasizm, prześladowania i wszechobecna śmierć jest dla dzieci, to nie mam więcej pytań:)

ocenił(a) film na 3

a bajka o Jasiu i Małgosi z tym swoim kanibalizmem też jest dla dorosłych?

użytkownik usunięty
radek_83

W Jasiu i Małgosi o ile pamiętam nikt nikogo nie zjadł, a jedynie baba jaga zamierzała. Po 2, to było podane w czysto bajkowej formie. No i poza tym, Baśnie braci Grimm w oryginale nie są przeznaczone dla dzieci.

radek_83

Bez przesady, a co tu ma HP do rzeczy.

karolina100

A ja tutaj przyznam rację autorowi.Film powiem tak nie jest śmieszny jak reklamowany, i czekałem jak się rozkręci a tu napisy więc mam niedosyt.Film bym ocenił na 4/5 bo trochę rzeczy było zabawych ale bardzo trochę :)

ocenił(a) film na 7
karolina100

Ten film opierał się na dialogach które były o czymś... Pokazywały stereotypy ludzkich zachowań-dla mnie film dobry. Nie wybitne kino ale naprawdę dobre. Nie podobało mi się tylko zaskoczenie i reakcja ludzi siedzących na sali "O, chomiczek!"- jakby było to najważniejsze w filmie...

karolina100

Bo niektóre filmy trzeba też rozumieć, a nie tylko liczyć na pustą rozrywkę, bez najmniejszego ruszenia mózgownicą :)

ocenił(a) film na 5
Ofeflia

nie widze w tym filmie nic na tyle skomplikowanego aby wymagalo szczegolne ruszanie mozgownica

dabram17

twój błąd :)
[a dlaczego skomplikowana? a co to jakaś krzyżówka jest?]