PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599742}

Rzeź

Carnage
2011
7,1 123 tys. ocen
7,1 10 1 122767
7,3 66 krytyków
Rzeź
powrót do forum filmu Rzeź

Inteligentnie poprowadzone dialogi, narastające napięcie, zgrabny portret ludzkich zachowań... gra aktorska - nie oceniam, bo się nie znam. Z reguły siedzę w książkach, gdzie aktorstwa nie ma.
Carnage to rewelacyjna produkcja w swoim gatunku. Podkreślam, w swoim gatunku! Nie ma tu strzelanin z "Rambo" i rwania ścięgien z "Piły". Łączę się w bulu i nadzieji z wszystkimi tutejszymi forumowiczami, którzy oczekiwali kolejnego American Pie, a Polański ich zawiódł.

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 9
Karcyoch

Captain Obvious saves the day

ocenił(a) film na 7
Karcyoch

''nadzieji'' to już nie zauważyłeś?

ocenił(a) film na 9
franklysaid

To samo chciałem mu napisać :D

AplikatorCzopkow

Sam ten błąd zrobiłeś - z tego powodu Twoja recenzja poprzedniego posta jest nieco nie na miejscu.

ocenił(a) film na 9
cjanek

Aluzja do Komorowskiego jest dla niektórych tak czarną magią, że zakrzywia im ich osobisty kosmos...

AplikatorCzopkow

A w Afryce biją Murzynów!

ocenił(a) film na 8
AplikatorCzopkow

Zakrzywia do tego stopnia, że już niebawem może się okazać, że żyjemy w dwóch różnych rzeczywistościach, w jednej z nich próbują udowodnić, że czarne jest czarne a białe jest białe, w drugiej ktoś jeszcze docenia dobre kino - pomyślałem, po czym przeszedłem do czynów i, jak to mam w zwyczaju, z wrodzoną ciekawością jąłem zgłębiać się w pokłady nowych tytułów, które polecają inni ogarnięci użytkownicy, a tu co ? Zaaplikowano mi produkcyjniackiego wysokobudżetowego czopka. Bez urazy ale wydajesz się inteligentniejszy niż produkcje którymi się karmisz... aaale o gustach się nie dyskutuje, a piszę to tylko z nudów, napędzany kompleksem Boga, więc zakończe tę myślową obstrukcję. Pozdrawiam :D

ocenił(a) film na 9
Budyks

Proszę wybaczyć sprawienie owego ciężkiego zawodu, niestety - tak jak już wcześniej wspominałem - znawcą kina nie jestem i w moje ręce najczęściej trafiają te filmy, które biją w oczy z reklam na ulicach. Na szczęście nie mam kompleksu Boga i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, by ze swojego profilu na FW zrobić przewodnik po kinie dla innych użytkowników. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
AplikatorCzopkow

dopiero dziś (jestem świeżo po seansie) czytam ten wątek ale Twój wątek to czysta poezja. Ten bul i ta nadzieia z fanami Amercan Pie. Film 8/10

użytkownik usunięty
AplikatorCzopkow

Szczera prawda.

ocenił(a) film na 7
AplikatorCzopkow

zgadzam się :)

ocenił(a) film na 1
AplikatorCzopkow

Nie wiedziałem że Polański nakręcił "American Pie" :-)

ocenił(a) film na 9
jarooooo

A kto tak powiedział?

ocenił(a) film na 1
AplikatorCzopkow

A kto mógłby oczekiwać kolejnego "American Pie" po Polańskim?

ocenił(a) film na 9
jarooooo

Czytanie ze zrozumieniem wśród internautów...

AplikatorCzopkow

Pisanie bez błędów przez internautów...

cjanek

A ten dalej nie zajarzył.

Hnyszard

Misiu...

ocenił(a) film na 7
AplikatorCzopkow

Trafny komentarz. Zadziwiła mnie ilość negatywnych opinii, najwidoczniej koncepcja anty- masowa.

ocenił(a) film na 8
AplikatorCzopkow

Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Naprawdę ubolewam nad tym, iż w obecnych czasach komizm wynikający z gry pozorów, absurdu oraz nutki przerostu jest zrównywany z ziemią, mimo tego, iż jest to najlepszy rodzaj humoru jaki można spotkać. Cechuje go mimo wszystko subtelność i przystępność. Film z takim charakterze nie są jedynie bezwartościowym zbiorem obrazów. Jednakże czego tutaj oczekiwać skoro magia teatralizacji nie rozumiana?

ocenił(a) film na 9
tomb2525

Zapomniałem jeszcze dodać, że Polańskiemu należą się ogromne pochwały za to, jak przystępnie potrafi przenieść teatr na taśmę filmową. Osobiście nie cierpię teatru, ale "Śmierć i dziewczyna" oraz "Rzeź" są po prostu.... cholera, to umie tylko Polański :)

ocenił(a) film na 8
AplikatorCzopkow

Boże, ale byków nawaliłem w poprzednim poście. Aż się dziwię, że nie sprawiłem. To tak na wstępie, ale przechodząc do meritum. Ja osobiście teatr sobie cenę, gdyż mam bezpośredni kontakt z przedstawianymi na scenie wydarzeniami, jednakże mimo wszystko mam również pewne zastrzeżenia co do produkcji, w których podejmuje się próby teatralizacji. Zdarza się, że twórcy tak mocno skupiają się na tym aspekcie, że przysłania to inne ważne elementy jak fabuła, muzyka itd, a co za tym idzie, odczuwam brak zgrania. Tak było z "Anną Kareniną". Niemniej jednak Polańskiemu należą się przeogromne brawa. Należy do bardzo wąskiego grona twórców, którzy tak sprawnie lawirują pomiędzy zasadami filmu, a teatru, przy czym sprawnie łączą to wszystko z jedną, idealnie współgrającą całość, gdzie jedno nie może istnieć bez drugiego.

tomb2525

a zaczęło się od niewinnego błędu ortograficznego... Trochę ta Wasza powyższa dyskusja nawiązuje do filmu;) swoją drogą, moim zdaniem rewelacyjnego... I może faktycznie momentami był trochę przeciągnięty, ale mimo to - czekałam na finał tej rzezi. I tak, zgadzam się - wielkie brawa dla naszego gentelmena, który kobiet o wiek nie pyta;)) za to, że udało mu się zrobić z teatralnej sztuki świetny film. Chociaż to niejedyny przypadek - polecam chociażby "Closer".

ocenił(a) film na 9
AplikatorCzopkow

Świetny, lekki film, choć poruszający też kilka ważnych kwestii. Dawno się tak nie uśmiałem, bo rzadko wychodzą komedie na poziomie. 9/10

ocenił(a) film na 9
AplikatorCzopkow

Dokładnie! Zgadzam się w 101% ;)
Ten film po prostu powala w swej PROSTOCIE! :)

użytkownik usunięty
AplikatorCzopkow

Oglądałem ten film wczoraj. Podoba mi się to, co o nim napisałeś. Czy pozwolisz mi również łączyć się w bulu i nadzieji wraz z Tobą z forumowiczami spod znaku "American Pie"?

AplikatorCzopkow

ja ocenię grę aktorską..... to chyba najlepsza gra Jodie....