25 mln dolarów?! O_o? Na co to poszło? Film kręcony w jednym mieszkaniu, parę rekwizytów, czterech aktorów (wiem, że z najwyższej półki, no ale chyba nie wszystko na honoraria?) i paru statystów... Sto razy bardziej wymagający "Jeden dzień", który kręcono w wielu miejscach, w plenerach, z użyciem pojazdów, mnóstwa statystów itp. kosztował 15 milionów. Czy ktoś umie mi to wytłumaczyć?
to jest studio nie mieszkanie, wszystko (rekwizyty, kominki stroje - kupione + nie byle jaka kamera - Arriflex + klisze 35mm na 20h materiału, kolorysta, montaż, efekt specjalny miasta zewnętrzengo etc. możnaby wymieniać i wymieniać, aczkolwiek na samym planie ekipa byla podobno mała polański akotrzy, edelman + asystent operator + oświetleniowiec i dźwiękowiec, choć dużo dialogów dograne w studiu. Pozdry
Każdy film ma jakieś koszty, takie, jakie wymieniłeś, ale jak skomentujesz to, że "Jeden dzień" ma o dziesięć milionów mniejszy budżet, choć jest filmem 50 razy bardziej skomplikowanym?
zgodzę się z tobą, że na pewno dałoby się zrobić ten film taniej
podobna dyskusja jest na Imdb, na moje oko to kwestia podziału zysków, aby zarobili współtwórcy. Obraz zarobił 2.5 mln, czyli 10%, powinno to w zasadzie zadowolić producentów :) pozdrawiam
http://www.imdb.com/title/tt1692486/board/nest/195750772
To chyba proste, że obsada "Rzezi" jest o wiele droższa. Sam reżyser też pewnie nie małą gażę wziął.