PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599742}

Rzeź

Carnage
2011
7,1 123 tys. ocen
7,1 10 1 122813
7,3 66 krytyków
Rzeź
powrót do forum filmu Rzeź

Dla mnie w tym filmie nie było nic śmiesznego. Film był strasznie nudny. Dałam 5 ze względu na Kate Winslet i Jodie Foster. Ogólnie film słaby, nic się w nim nie dzieje.

ocenił(a) film na 3
karolina922

Zgodzę się. Dla mnie film nienaturalny. Akcje wymuszone, teksty słabe, zachowania przerysowane. Myślę, że gdyby mniej mówić a więcej grać uzyskałoby się naprawdę wiarygodny i pewnie śmieszny obraz. Tymczasem dałam 3 , mimo, iż uwielbiam i Kate i Jodie. Dobrze, że taki krótki.

ocenił(a) film na 4
Aktorka

Na dodatek cały film w jednym pokoju. Dlatego też pewnie ten film mnie nudził.

ocenił(a) film na 8
karolina922

12 gniewnych ludzi też odbywa się w jednym pomieszczeniu.......

ocenił(a) film na 8
karolina922

:DDD caly film w jednym pokoju, takie komentarze bawia mnie bardziej niz sam film. co do rzezi, swietna ekranizacja dramatu Rezy. dialogi genialne, niepowtarzalny klimat

ocenił(a) film na 6
Aktorka

Również się zgadzam. Aktorzy graja dobrze,ale w sposób wymuszony. C. Reilly najlepszy, Jodie najsłabsza. Moja ocena 6,4

ocenił(a) film na 6
Aktorka

Zachowania przerysowane ? Ha,ha Powiedz mi czy kiedykolwiek brałaś udział w dyskusji minimum 4 osób z którymi niekoniecznie przepadasz ? Nie wydaje mi się.

ocenił(a) film na 3
RAC_79

Myślę, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Albo sie nie rozumiemy.

ocenił(a) film na 6
Aktorka

Chyba się nie rozumiemy :)

ocenił(a) film na 9
Aktorka

Czasami wchodząc na filmweb chciałbym żeby to wszystko było jedną wielką groteską. Babą, która siedzi przed drzwiami z nogami w misce pełnej ogórków i cebuli. Ludzie! Film to nie tylko fabuła, wybuchy, piękne zdjęcia, krajobrazy, doborowa ekipa aktorska. Ten film nawiązuje do typowego dramatu antycznego. Przerysowane postacie (z jedną wyolbrzymioną cechą), jedno miejsce akcji (nie wiem jak to może być minus tego filmu, o to w nim do cholery chodzi!), itd.

Film zdecydowanie nie jest dla każdego. Trzeba lubić "czarny humor", szczególnie wydany w taki sposób. Ja osobiście oglądając go za pierwszym razem popłakałem się ze śmiechu. Wręcz karykaturalne pokazanie postaci, to że wszystko opiera się na dramacie antycznym - przyprawia o gęsią skórkę.

Nie patrzcie na wszystkie filmy jak na coś dobrego lub złego, nic nie jest czarne albo białe! Film to dzieło. To wyjęcie obrazu z ram, to popuszczenie wodzy fantazji. Malarstwo kinowe!

ocenił(a) film na 3
Cyryl2by3

No tak, ale po co się denerwować? W każdym razie Twoja wypowiedź zachęca do ponownego obejrzenia, może ujrzałabym jakąś wartość, której wcześniej dostrzegłam?

karolina922

A byly dziewczynki kiedys w teatrze?;)

ocenił(a) film na 3
adi200022

Były, i to nie raz :).

ocenił(a) film na 8
karolina922

Ten film wcale nie miał być śmieszny. Spodziewałaś się komedii? Niby dlaczego? Rozumiem, że 'Rzeź' nie trafiła w Twój gust i nisko ją oceniasz, ale nie pisz, że jest słaba. Po prostu do Ciebie nie dotarła.

ocenił(a) film na 8
tumbo66

Otóż to - dziwi mnie ilość komentarzy na temat tego, że film wcale nie był śmieszny. Jak można w ogóle używać tego jako argumentu co do tego, że 'Rzeź' jest słaba. Według mnie film bardzo dobry.

ocenił(a) film na 3
karolina922

Czuję się zawiedziona. Po takim szefie kuchni i takich kucharzach spodziewałam się kina wypieczonego, atrakcyjnego i smakującego wszystkimi przyprawami, z nadwyżką pieprzu i gorczycy. W zamian za to otrzymałam niedogotowany, mdły i przypalony kawałek mięsa, z którego mogłoby coś wyjść, ale nie wyszło. a szkoda.

RosieMader

Film jest świetny nie dlatego,że jest dużo akcji, pustych atrakcji, fajerwerków... ale dlatego,że w 4 ścianach zawarto wszystkie smaki i przyprawy ludzkich zachowań... głownie kierowane pozoranctwem.. Pokazano zależności : natura a kultura. Szkoda, że nie do każdego trafił, ale przecież tak się zdarza...Od odcieni kolorów samego wnętrza,drogich tulipanów, kokoszki... po proste hasła o rzyganiu" " ożywiła się pani po tym rzyganiu", sytuację z chomikiem...etc. film próbuje pokazać tak powszechne dzisiaj rozdźwięki społecznych zachowań, hipokryzję. Rewelacja. Spróbuj obejrzeć jeszcze raz... jeśli naprawdę znasz Polańskiego i jego spojrzenie, poczujesz.

ocenił(a) film na 3
Niejednolita

Dziękuję za odpowiedzi! Rozumiem i doceniam Twój punkt widzenia. Uważam jednak, że między wysublimowaną sztuką ukazania ludzkich zachowań i emocji, a przesadą w chęci ukazania głębi postaci w konwencji minimalistycznej jest bardzo cieńka granica. Spójrz na film '12 gniewnych ludzi' lub Teatr Telewizji 'Rozmowy z katem' - inna tematyka, rzecz jasna. Koncepcja minimalistyczna, bohaterowie siedzą w jednym pokoju i rozmawiają, a oba filmy rozbrajają sferę emocjonalną odbiorcy. W tym jednak wypadku nie umiem się zdecydować czy reżyser przesadził z ilością bohaterów, którzy kiszą się we własnym sosie w jednym pomieszczeniu, rzucając co rusz, w mojej cenie, przefilozofowanymi zdaniami czy może chodziło o przesyt elementów otoczenia i poruszanych wątków, które zmieniały się nienaturalnie szybko. Choć muszę przyznać, że jedną z kwestii aż sobie odnotowałam, to film w całości mnie nie porwał.

ocenił(a) film na 7
RosieMader

za mało wybuchów pewnie

ocenił(a) film na 5
karolina922

Wg mnie film był zaledwie niezły. Dla kontrastu można obejrzeć Dyskretny urok burżuazji Bunuela. Te filmy miały, jak mi się wydaje, podobne założenia, ale za to ten Bunuela wypadł rewelacyjnie.

ocenił(a) film na 6
karolina922

1.Nota wcale nie jest wysoka.
2.Film może być nudny,bo nie każdy lubi "jedno miejsce" to fakt.
3.Film naszpikowany jest masą dobrych,niezłych dialogów. Obśmiewa zachowania i przywary bohaterów,a oni sami czują się z tym dobrze i nie zamierzają nic zmieniać. Oczywiście wiedzą,że nie są ideałami ale po co im to zmieniać skoro jest ok ?

RAC_79

Jeden człowiek podchodzi do tego ze zdrowym rozsądkiem ;)

karolina922

Gratuluję ambitnych wypowiedzi! Cóż za przemyślane oceny!
Film jest naprawde świetny, zabawny, na poziomie, ambitnie zawiera się w jednym miejscu co nadeje mu ciekawy charakter.
Nie doszukujemy się tu żarów na poziomie "strasznego filmu" czy "date movie", widz ma zrozumieć i wczuć się w chorą sytuacje małżeństw, jej dziwny przebieg i bezsensowne kłótnie.
Film jest interpretacją sztuki, więc można przyjąć że ludzie którzy porywają się na oceny typu 1-4 po prostu są zbyt ograniczeni by wybrać się do teatru, a jedyne co zasługuje na ich 10 to "Titanic" bądź "Król Lew".
Moim zdaniem Polański zrobił kolejny świetny film i osobiście nie moge się doczekać zobaczenia "Wenus w Futrze".

ocenił(a) film na 6
MidoriShogai

Ale Titanic nie był zły :)

RAC_79

Fakt :D

ocenił(a) film na 3
karolina922

Ja też nie. Wreszcie głos rozsądku!