NIepolecam zupelne dno w tym filmie fabula polega na tym ze kolega uderzyl kolege i
rodzice o tym rozmawiaja DNO!
Tak więc poczekaj jeszcze z jakieś 10 lat, poćwicz w międzyczasie ortografię a może zrozumiesz tego typu filmy...
hehe dobry jesteś - jak dorośniesz to ci się film chyba spodoba :P
aha - twoje oceny cię w sumie tłumaczą : Torque 10/10 :) funny:)
Powiem Ci tak, że aby zrozumieć dzieło Polańskiego trzeba troszeczkę podrosnąć. Nie wiekowo, ale można powiedzieć, że mentalnie oraz ciut emocjonalnie. "Rzeź" to twór typowo teatralny, tylko przeniesiony na duży ekran. Ponadto opatrzony jest lekkim przerysowaniem, a dodatkowo można również wyczuć maleńki paradoks w tym co widzimy. Poza tym elementy groteski (oczywiście nie ma jej wiele) połączonej jednocześnie z absurdem również robi swoje.
Jak widać, nie dla każdego hmmm dorosłego (wszakże 17 lat to nie mało) ten film jest przystępny. A szkoda. Ba, można rzec, że nawet bardzo szkoda. Widać, że inteligentna manipulacja humorem jest obca dzisiejszej młodzieży.
Nie oceniaj młodzieży na podstawie jednej osoby. Ja mam 18 lat, film bardzo mi się podoba, co nie znaczy, że każdemu musi się podobać. Inni mogą sobie lubić napieprzanki w stylu zabili go i uciekł w stylu Van Dama, ja nie koniecznie. :P
Z góry przepraszam. Po prostu źle dobrałem słowa. Wiadomo, że są jeszcze osoby, które byle czym się nie zadowolą :)
A tak poza tym, nie lubię, kiedy ktoś ocenia film nie podając racjonalnych argumentów. Rozumiem, że są różne gusta, jednakże jeżeli już coś krytykujemy w pozytywny bądź negatywny sposób, to niech tak krytyka będzie konstruktywna.
yy oceniam filmy ktore obejrzalem i gustuje raczej w komediach lub dobrych filmach najlepiej polskich a rzeź jest nieprawidlowosc na filmwebie bo jest napisane kraj pochodzenia filmu Polska i jeszcze inne filmy a jedyny co w tym filmie jest z polski to rezyser a po 2 nie podoba mi sie bardzo ten film bo 0 akcji zero satyry
Polska i dobre filmy? I to jeszcze komediowe? Naprawdę bardzo dobry żart. To po pierwsze. Po drugie to nie przekręcaj słów z filmwebu. Nigdzie nie jest napisane, że film pochodzi z Polski. Figurują natomiast słowa, że nasz kraj brał udział w produkcji tego tytułu, a to za sprawą Romana Polańskiego (w końcu reżyser). Po trzecie, to wspomniałeś o braku satyry. Cóż, radzę zapoznać się z definicją tego słowa i to taką bardzo dogłębną. Satyra sama w sobie pochodzi z okresu starożytnego, głównie rozprzestrzeniana przez Horacego, a jej głównym zadaniem było wyśmiewanie pewnych postaw społecznych (zawarte w filmie), różnic między poszczególnymi stanami społ. (również zawarte), zachowania (bardzo mocno napiętnowane), obyczaje (kolejna rzecz silnie naznaczona) itd. Ponadto, jej najbardziej charakterystyczną cechą jest karykaturalne ukazanie (w komiczny sposób) głównych bohaterów, a największy nacisk kładzie się na ich negatywne strony. Spory między postaciami nigdy nie prowadzą do pozytywnych rozwiązań. Czy to wszystko zawarte jest w Rzezi? Ależ oczywiście, i to jeszcze w jakim stopniu! Wspomniałeś również o braku akcji. Ja się zastanawiam co przez to rozumiesz? Chodzi Ci o bzdurne momenty, które z założenia miały być śmieszne a nie są? Albo nieoczekiwane zwroty akcji, o których widz wie już na samym początku seansu? Akcja, w "Rzezi" polega właśnie na tym narastającym konflikcie między bohaterami, oraz sposobie w jakim zaistniała sytuacja wpływa na ich zachowania, przeobrażenia się w swoje alter ego tzw. ciemniejszą stronę.
PS. W Twojej wypowiedzi znajduje się fragment iż gustujesz w dobrych filmach. Cóż, nasz indywidualny gust nie jest gwarantem dobrej jakości produkcji. Należy to sobie zapamiętać do końca użytkowania filmwebu. Wierz mi, ale oszczędzisz sobie wielu nieprzyjemnych sytuacji. Poza tym, już teraz rozumiem Twoje anty w stosunku do Rzezi. Przejrzałem Twoją filmografię, i cóż, jakby to ująć, wszelkie pytania zostały rozwiane. Oceniasz pewne produkcje na 10, mimo tego, że na to nie zasługują. Nawet najwięksi zwolennicy tychże tytułów, tego nie robią. Proszę Cię, "Facet od dziecka"? Albo "Wiadomość bez cenzury"? Bądźmy obiektywni i racjonalni.
Napracowales sie strasznie na ten komentarz i az mi smutno, ze dostałeś w odpowiedzi tylko "spoko" wiec wiedz, ze przeczytałam wszystko i zgadzam sie co do fragmentów wykazujacych motyw satyry w Rzezi :).
Czasami zdarza się, że osoba, której zdanie jest dosłownie stłamszone przez kontrargumenty, nie jest w stanie nic sensownego wymyślić by poprzeć swoją opinię. A szkoda. Liczyłem choć na zalążek rozmowy. Nie udało się. Po raz kolejny z rzędu.
"Nie" z czasownikami pisze się oddzielnie. Tak tylko mówię...
Czasem kłótnie na forach na filmwebie przypominają mi ten film :) Każdy chce przekonać każdego do swojego zdania
No jakby nie patrzeć na tym polega polemika. Każdy wykłada swoje argumenty i kontrargumenty, jednakże nie zmienia to faktu, że zgadzam się z Tobą. Coraz więcej ludzi nie panuje nad własnymi emocjami, co prowadzi do wiadomo czego. A szkoda, bo zdarza się, że rozmowa zacznie się naprawdę porządnie, a kończy się tak, że jeden drugiemu dosłowni wbiłby nóż w plecy :D