Rzeź

Carnage
2011
7,1 123 tys. ocen
7,1 10 1 122961
7,4 55 krytyków
Rzeź
powrót do forum filmu Rzeź

Cały film pachnie trochę Allen'em. Oglądając, mam wrażenie jakby miał zaraz wejść do pokoju jako neurotyczny sąsiad bądź gospodarz domu. Nie wiem czemu?:) Może to tylko Nowy Jork za oknem?:)
Heh, gdyby wszedł, z pewnością film byłby lepszy.

al_donna

:)) takie same odniosłam wrażenie :) i dlatego film uważam za świetny - całkiem w moim guście :) Foster trochę nagięta ze swoimi wybuchami i żyłami na szyi, ale całokształt na 8

mm74

jak dla mnie ona w tym filmie jest kwintesencją WASP:) zwłaszcza z tymi żyłami na szyi i łkaniem nad zarzyganym albumem:) aż chciałoby się by Winslet wszystkie te albumy jej tak elegancko załatwiła:)

ocenił(a) film na 9
al_donna

Obejrzawszy wszystkie filmy Allena (które on reżyserował) i będąc ogromnym fanem jego twórczości, jakoś nie podzielam Twoich odczuć. Ja tam czułem wyłącznie Polańskiego, wyciekał wręcz z każdego ujęcia. Sama scena otwarcia to Polański w czystej formie (przywodzi mi na myśl trochę początek Dziewiątych Wrót). Być może Twój wniosek opiera się na dialogach - w końcu Rzeź to jeden z "tych" filmów, w których warstwa dialogowa pełni rolę nadrzędną, a jest to charakterystyka połowy filmów Allena. Ale to nie są "takie" dialogi, to w żadnym wypadku nie jest Allen, nie tylko pod względem dialogów, ale przede wszystkim - pod względem wizualnym. W ogóle nie widzę tam miejsca dla neurotycznego sąsiada; tak jak jest - jest idealnie. A czy film byłby lepszy, gdyby wszedł? Z pewnością byłby inny.