PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=39396}

SOS Titanic

A Night to Remember
1958
7,4 752  oceny
7,4 10 1 752
SOS Titanic
powrót do forum filmu SOS Titanic

Świetny

ocenił(a) film na 10

Stawiam go na równi z filmem Jamesa Camerona. Jest to film dość panoramiczny, więc jego akcja nie skupia się na historii jednej konkretnej osoby, a pokazuje raczej ogół wydarzeń. Oczywiście w 1958 roku powszechnie przyjmowano iż statek się nie przełamał, więc i tu również się nie łamie. Ale to drobny szczegół. Najważniejszy jest klimat, dramaturgia i całkiem dobra jak na owe czasy realizacja techniczna oraz dobrze dobrana obsada... i humor też.

Ciekawostka: tym filmem (a konkretnie kilkoma scenami) inspirował się James Cameron, kiedy kręcił "Titanica" w latach 1995- 1997.

POLECAM w szczególności osobom interesującym się tą historią i samym statkiem. :)

Freudstein

a skad mozna wziasc ten film? bo bardzo chcialbym go zobaczyc.

ocenił(a) film na 10
djghost

mam nagrany na VHS. Jakość jest fatalna (nagranie na starym magnetowidzie i na 17 letniej kasecie).
Wiem, że można go spotkać czasem na E mule i Donkeyu, ale sam nigdy nie próbowałem go ściągać.
Na pewno jest na DVD, ale nie w Polsce.

ocenił(a) film na 10
Freudstein

Djghost- wiem jak zdobyć ten film, napisz na gg 7066103

ocenił(a) film na 10
djghost

Jest na CDA

ocenił(a) film na 8
Freudstein

Podpisuję się pod autorem tego postu. Jeden z najlepszych filmów o Titanic'u. Szkoda tylko, że nie został wydany w Polce przez żadnego producenta...

ocenił(a) film na 9
Freudstein

Sama byłam zdziwiona, że Cameron aż w takim stopniu zainspirował się tym filmem. Oglądając "A night to remember" przez większość czasu miałam wrażenie, że już te sceny gdzieś widziałam, i rzeczywiście, były obecne w "Titanicu" z 1997 roku, który obejrzałam jako pierwszy. Uważam, że ten film jest zdecydowanie godny polecenia.

Freudstein

Na Camerona filmie prawie udało mi się zasnąć więc go nawet nie oceniam, ale ten wykazał wiele ciekawych punktów widzenia. O wiele lepszy.