Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

The Twilight Saga: New Moon
2009
5,5 179 tys. ocen
5,5 10 1 179129
2,8 25 krytyków
Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu

Cześć wszystkim ciekawi mnie czy będzie ekranizacja pozostałych części książki i czy będą choć w jednej dziesiątej tak ciekawe co książka ?

Alice86

Ekranizacje mają powstać - niedługo rozpoczną się zdjęcia do Eclipse (jest już ustalona data, na któregoś tam czerwca 2010, czyli w niedługim w sumie odstępie od New Moon), Breaking Dawn zaplanowane jest z kolei dopiero na 2013 rok... A czy będą ciekawe, na razie możemy mieć tylko nadzieję :) Pozdrawiam

GilmoreGirl

Wielkie dzięki już się nie mogę doczekać właśnie pochłonęłam w bardzo szybkim czasie wszystkie części powieści i jestem zachwycona naprawdę oby filmy były choć w jednej dziesiątej tak dobre co książka ;) dziękuje za odpowiedz

Alice86

Opinie są bardzo różne, niektórzy są zadowoleni, inni zawiedzeni, jak to zwykle bywa. Mnie osobiscie film Zmierzch się bardzo podobał, miał w sobie to coś, ogólna atmosfera mnie przekonała :) A książki... cóż, uwielbiam je!!

GilmoreGirl

Co ja za książkami nie przepadam to przyznam się że Zmierzch kupiłam w zeszłym tygodniu w sobotę a dzisiaj niedawno skończyłam Przed Świtem i jestem zachwycona a zarazem zdziwiona że taka książka aż tak mnie wciągnęła sama sobie się dziwie bo książka jest trochę taka "Bajkowa" ale ma coś w sobie że strasznie wciąga.

A doszły mnie słuchy że ma jeszcze jakaś wyjść powieść właśnie o zmierzchu tylko z perspektywy Edwarda hmm ciekawe czy do tego też był by film ...

Alice86

no niby ma być. Na oficjalnej stronie Stephanie Meyer można sobie ściągnąć
taki 'szkic' kilka pierwszych rozdziałów. A! Tytuł ma brzmieć "Midnight
Sun":)

miss_anonymous

Dzięki za odpowiedz ;)
A jeszcze pewnie nie wiadomo kiedy zostanie wydana ta powieść i z ilu części się będzie składała i czy na jej podstawie zrobią znowu film ...
Fajnie by było no ale będzie trzeba przynajmniej poczekać do 2015 roku jak nie dłużnej :(

Na takie coś warto czekać i nawet 15 lat ... :)

Alice86

Tak naprawdę to jeszcze oficjalnie nie wiadomo czy Stephenie opublikuje Midnight Sun. Jak tylko zaczęła pracę nad tą częścią to szkic, pierwszych dwunastu rozdziałów przedostał się do internetu, Meyer się zdenerowowała i zaprzestała pracy nad książką. Na oficjalnej stronie pisze, że się zastanawia czy wróci do pisania... Także niestety nic jeszcze nie wiadomo. Ja mam nadzieję, że ten przeciek i całe zamieszanie z Midnight Sun było zaplanowane i to taka (niefajna) promocja...
Co do filmu to tym bardziej ciężko powiedzieć bo Midnight Sun to właściwie to samo co Zmierzch, zmienia się narrator, którym staje się Edward, będzie pewnie coś dodane, natomiast historia z założenia ma zaczynać i kończyć się identycznie co Zmierzch... tak więc nie wiem czy jakaś wytwórnia będzie chciała podjąć się takiej produkcji... Chociaż ja oczywiście ustawiłabym się pierwsza w kolejce, żeby zobaczyć ten film :)

GilmoreGirl

He he ja zaraz za Tobą bym się ustawiła w kolejce i już by były dwie osoby :)

Kurcze już się nie mogę doczekać ekranizacji ostatniej z książek
Nie wiem jak ja wytrzymam do 2013 oczywiście jak dobrze pójdzie bo to może się przesunąć w czasie ale ja obstaje przy swoim i uważam że warto czekać żeby usłyszeć jak Bella warczy na Jacoba ;)

A jestem ciekawa czy w "Księżyc w Nowiu" ten głos Edwarda będzie ujęty w filmie jak ostrzega Belle czy wogle ten wątek pominą.

A znowu w "Przed świtem" chętnie bym obejrzała wszystkie watki z Wyspy Esme i to jak Bella pije krew żeby pomóc córeczce.

Chyba się trochę rozmarzyłam no ale ta książka tak na mnie wpływa he he :)
Pozdrawiam wszystkich

Alice86

Ta książka chyba na większość podobnie wpływa :) Co do New Moon to głos Edwarda ma być podobno zastąpiony samym Edwardem, tak, żeby Roberta Pattinosna było w filmie stosunkowo dużo (tak słyszałam w wywiadzie)...he, wszystko dla fanek. A widziałaś ekranizację pierwszej części?

GilmoreGirl

pewnie że oglądałam Zmierzch i to warknięcie kiedy Bella została zaatakowana przez tych "pijanych nastolatków" fajne
Super choć pierwsza część filmu dość sporo odbiega od książki ale mimo wszystko bardzo ale to bardzo mi się podoba :)

Alice86

Rzeczywiście masz rację że film troszeczkę odbiega od książki :D . W filmie zatracili bardzo dużo cennych wątków ale ogólnie ekranizacja bardzo mi się podobała i nie mogę doczekać się New Moon xD . A poza tym jak już są te zwiastuny New Moon to wszyscy jak się zapalą na ten film to później będą płakać że muszą jeszcze czekać kilka miesięcy do premiery ;p . Cóż bywa prawda ? . ; )

Alexaandraa

Dokładnie zwiastuny są genialne ja sama się nie mogę doczekać Księżyca w Nowiu a co dopiero reszty ...
Ale jak już wcześniej wspominałam no to ostatniej części możemy się spodziewać tak myślę nie wcześniej niż w 2013-2014 ale warto czekać tyle że mogli by dać więcej wątków z książki ale nie narzekam
Zobaczymy co czas przyniesie
Pozdrawiam

Alice86

Zobaczymyy...
ja osobiście także nie mogę się doczekać 4 części, mi ona najbardziej sie podoba....tylko nie bardzo pasuje mi 2 księga z perspektywy Jacoba, ale nie wiem czemu...
najbardziej ciekawi mnie jak będzie wyglądać Renesmee i jaka będzie Bella po przemianie :DD

domi1805

A wiesz że ta księga też mnie nudziła i najgorzej mi się ją czytało nie wiem czemu
Też jestem ciekawa jak będzie wyglądała Renesmee
A jeszcze bardziej jestem ciekawa jak by wyglądała scena kiedy Bella już została przemieniona i warczy na Jacoba wtedy gdy nie chce oddać jej małej bo jest mu przeznaczona ... I to jej warknięcie.
I jak już wcześniej pisałam fajnie było by zobaczyć wszystkie watki z Wyspy Esme i przemianę Belli w wampira i wspólne polowanie.

Alice86

O tak, macie rację . Jestem bardzo ciekawa jak to wszystko będzie wyglądać . xD A druga księga hmm ... może według mnie nie przypadła mi do gustu w pewnym sensie ale i tak uwielbiam całą ostatnią część . ;D

Alexaandraa

Pomijając cała drugą księgę uważam że książka jest rewelacyjna

Alice86

Jak ja czytałam sagę to w ogóle nie podobały mi się fragmenty o Jacobie, nie mówiąc już o całej księdze z jego punktu widzenia..., ale kiedy czytałam wszystko drugi raz, doszłam do wniosku, że to nawet dobra organizacja... Dzięki Jacobowi ta powieść jest urozmaicona, nie jest tak zupełnie oczywista i przesłodzona (w zasadzie to fajnie, że Edward znika w drugiej części i fajnie, że Bella waha się w trzeciej części - chociaż oczywiście wcale nie byłam z tego zadowolona w trakcie czytania) ^^ wydaje mi się, że postać Jacoba dodaje czegoś interesującego do powieści.

GilmoreGirl

Owszem postać Jacoba jest potrzebna tylko mówię że nie podobała mi się cała księga w Przed świtem z perspektywy Jakoba.
Ale dało się to czytać więc to jest najważniejsze :)
Pozdrawiam