hej, nie wiem czy to zauważyliście,
mianowicie obejrzałam dzisiaj zwiastun "New Moon" i doszłam do wniosku,
że scena Belli z Laurentem zupełnie inaczej wygląda niż w książce,
ponieważ wynika z tego, iż Bella wie, że Jacob jest juz wilkołakiem i to sam Jake ją obronił,
bo krzyknęła do niego-"Jake,run!"
Wiem, że zawsze są zmiany w scenariuszu i często film jest trochę inny niż książka,chociażby scena w "Twilight" gdzie Bella dowiaduje się o Edwardzie, że jest wampirem,
w lesie,a nie w samochodzie tak jak w książce,
ale to dodało takiego napięcia ;)
Jak zobaczymy film, to sie okaże, jak zmieniona została fabuła w "New Moon" ;)
Jakby ekranizować całą książke to film trwał by z 7 h. Dlatego zrobili pewnie ,że ona w scenie z Laurentem dowiedziała się o Jaku. Krócej i nie zmienia to biegu dlaszych ,,książkowych" wydarzeń ,oprócz wycięcia sceny w jej pokoju gdzie on ją naprowadza na to kim jest ;)
spójrz na ubranie belli jak jest z Laurentem i jak krzyczy do Jacoba xD Jest ubrana w inne ciuchy bo to dwie różne sceny ;P
a mnie to nie dziwi, zupelnie dwie inne sceny.
zaś zastanawiają mnie oczy Laurenta.
czerwony reprezentuje najedzenie i sytność.
czarny głód.
to dlaczego chce jej krwii w scenie w której jego oczy mają czerwony kolor . w książce był głodny i .. czarnooki ;d
Laurent na polanie miał czerwone oczy, to na pewno nie jest błąd. Bella była tym bardzo zaskoczona (spodziewała się złotych, ewentualnie czarnych bo myślała, że Laurent dołączył do grupy Tanyi na dobre). Już pisałam to, w którymś wątku, że wydaje mi się, że czarne oczy mogli mieć tylko Cullenowie (ewentualnie Denalczycy). Oczywiście nie jestem pewna, ale myślę, że normalnie odżywiające się wampiry zawsze miały czerwone ślepia (tj. Volturi czekający na Heidi i przybywający z nią piknik) :D
Czytałam właśnie po raz drugi Księżyc w Nowiu i tam jest napisane, że Volturi maja czarne oczy przed przybyciem Hedi, a potem jak przybywa Alec że by poinformować Edwarda i Alice, że mogą już opuścić Volurie ma czerwone oczy- czyli jest najedzony, tak więc chyba reżyser popełnił "malutką" wpadkę:)
Wróciłam jeszcze raz dodrugiego tomu sagi i rzeczywiście oczy pozostałych wampirów również zmieniały kolor na czarny, kiedy byli głodni. Jest napisane dokładnie, że chociaż ich oczy mają kolor szkarłatu to przy źrenicach przechodzi on w czerń.
Jeżeli chodzi o scenę na polanie to reżyser nie popełnił (póki co błędu), Laurent miał wtedy czerwone oczy:
"Poczułam ukłucie bólu, ale zbagatelizowałam je poruszona swoim odkryciem. Laurent powinien mieć oczy w charakterystycznym dla dobrych wampirów kolorze ciepłego złota! Ciepłego złota, a nie ciemnoczerwone!"
rzeczywiscie,jak teraz sie przyjrzalam to jest ubrana w co innego ;)
Widocznie tak zrobili ;p
A co do pierwszej wypowiedzi, to wiem ze tak jest ;)
ona krzyczy " Jake run" żeby uciekał przed laurentem!! a on zmienia sie w wilka i walczy z laurentem i wtedy bella widzi go po raz pierwszy w postaci wilka... ;//
a zmiana jest w tym ze dzieje sie to kolo domu jacoba a nie jak w ksiazce na polanie tam gdzie chodzila z edwardem..
To są na pewno dwie różne sceny. Bo na polanie to będą wszystkie wilki przyjdą już przemieniona, nawet widać oczy Laurenta, taką minę robi,pewni ich tam widać, warczą. Tamta scena z "Jake run", to za cholerę nie wiem co to, ale jak Bella tak się dowiaduję, że Jacob jest wilkołakiem no to mi się to nie podoba. Ja liczyłam,że on będzie dyndał na świerku xD
Ja to interpretuje tak: gdy Bella jest na polanie z Laurentem to nie widzi jak Jake się przemienia bo w każdym ujęciu jest inaczej ubrana, kiedy Bella krzyczy "Jake run!" to dlatego że Paul się przemienił po tym jak Jake przyprowadził Belle na spotkanie z Samem i resztą i wtedy Jake się przemienił w obronie Belli a ona chciała żeby uciekał bo się o niego bała.
Według tego co mówił sam Taylor w wywiadzie to ta scena kiedy zamienia się przy belli w wilkołaka to wtedy gdy Paul zamierza zabić Bellę. W książce też tak jest. Oni ze sobą trochę walczą i Bella się wszystkiemu przygląda. W trailerze zauważcie że ubranie Belli jest inne w tych 2 momentach i nie ma już później plecaka.
Pewnie zrobili to tak by nam namieszać a dopiero w filmie miało się okazać jak to naprawdę było ;p.
Kurde, dzięki, trochę mi rozjaśniłyście umysł;)
Też właśnie się motałam, oglądając ten trailer, bo namieszali strasznie...
ale w tym, co piszecie faktycznie coś jest. Zresztą zobaczymy film, to
wyjaśni się, co tym razem realizatorzy wykombinowali...
w ogóle cały zwiastun składa się ze zlepionych scen które nie dzieją sie w odpowiedniej kolejności
scena kiedy Bella mówi do Edwarda pocałuj mnie dzieje sie juz po incydencje z Jasperem
potem widzimy jak całe przyjecie dopiero sie zaczyna
to samo tyczy sie Belli i Laurenta oraz Jacoba sceny sa poprostu powstawiane w róznej kolejnosci
mi sie jedna rzecz w tym zwiastunie nie podoba polana dlaczego wyglada jabyśmy byli w jakimś stanie gdzie panuje totalna susza polana zwasze była zielona a ta w zwiastunie to wyschnieta trawa po za tym nie jest to ta sama polana co w Zmierzchu i to mnie troche denerwuje bo różnice widac az zanadto
za to wyglad Laurenta na plus bardziej rozczochrana fryzura jest ok :)
no bez przesady, dużo wody może spowodować też 'gnicie' trawy i robi się żółto-brązowa czyli dokładnie tak jak w książce ;)
A propos to własnie new moon jest dużo bardziej 'nasłoneczniony' niż 'twilight' i nie wiem, czy uda się utrzymać nastrój...
mi osobiscie bardzo brakuje tej zielonkawej poświaty ze zmierzchu.. i powiem szczerze ze nie moge sie przyzwyczaic do nowej charakteryzacji aktorow. Rosalie wyglada zbyt barbie.. Bella wyładniała? a Jasper nawet moze byc. Chyba najgorzej jest z Rose według mnie. xD ;)
Mi sie wydaje że w tej scenie połączyli to że Jake pierwszy raz pokazał Belli że jest wilkołakiem(a krzycząc Jake run chce zeby uciekał jak ona)ze scena na polanie gdy obraniają ją wilkołaki
Bella to chyba krzyczy do Jakoba żeby uciekał bo Paul widząc Belle zdenerwował się i przemienił w wilka. A co do Rosalie to wygląda pięknie. W książce była ona nieziemsko piękna.
Rosalie wygląda ok tak samo Esme w podprostowanych włosach za to Jasper w tej scenie ze zwiasuna wygląda koszmarnie ta fryzura jakas taka nie pasujaca kompletnie do niego
Mi to się wydaje tak jak innym,że jak Bella krzyczy ,,Jake run!" to dlatego,że Paul się przemienił. A to jak Laurent jakoś rękę nad bellę podnosi jakby chciał ją uderzyć to słychać warczenie,więc wtedy juz pwenie szły wszystkie wilkołaki.
Bo wątpie żeby Laurent miał taką wystraszoną minę bo zobaczył jakiegoś chłopaka co do niego biegnie(Jake potem zamienia się w wilkołka). A pozatym Jake raz ma a raz nie ma koszulki
Ona nie wie ze Jake to wilkołak, dlatego woła do niego - jako do człowieka, żeby uciekał. I wtedy on się zmienia.
W ksiażce owszem było inaczej, bo byli na polanie, a na Laurenta rzuciła się sfora a nie jeden wilkołak, ale film zawsze sie różni od książki.
Czy wy naprawdę nie widzicie jak jest ubrana Bella gdy spotkała Laurenta a jak gdy wołała do Jackoba żeby uciekał?
No, zauważyłam. Najpierw ma taką jakąś niebieską kurtkę czy coś, a potem
jak kuca, gdy przeskakuje nad nią Jacob już jakąś brązową...
Co do Rosalie, to wygląda o wiele ładnej niż w pierwszej części. Co prawda mało ją widać, ale zdaje mi sie, że fajniej ją ucharakteryzowali. Esme też wygląda spoko w prostych włosach;)
Fajny jest ten moment z Esme kiedy przytula belle i składa jej życzenia. Tak miło to wygląda :)
No, fajna ta scena. Taka urokliwa:) Tak jakby znała Bellę od niewiadomo jak dawna, tyle w tym uścisku miłóści;)
No dobrze, wszystko spoko, ale nie podoba mi się scena kiedy Bella ucina się w ten palec. Strasznie to jakoś szybko, jakaś nie taka ta scena. A potem Jasper powoli bierze rozbieg, Edzio popycha Bellę i odrzuca Jaspera. Nie wiem czy specjalnie takie to zwolnione czy jak, ale to powinno być szybkie, w końcu kluczowa scena w NM, tak jak i scena w Twilight gdy Edzio ratuje Bellę przed tym pędzącym samochodem. Ale to tylko moje zdanie...
No właśnie sie zastanawiam jak będą pokazane te początkowe relacje B & J gdy zobaczy że J zmienił sie w wilka. Hmm....a scena w Twilight(gdy B oznajmia E iż wie kim ten jest) osobiście wydaje mi sie lepsza niż z książki.Polana była lepszym motywem niż hmm samochód?:P
Może i tak, chociaż ta scena w książce nie była taka ... niecodzienna? Emanowała naturalnością, oczywiście pomijając fakt, czego ta rozmowa dotyczyła. Chyba tak to mogę ująć. Natomiast w filmie zrobili z tego jakieś romansidło jak z Lublina do Gdańska. Mnie osobiście bardzo ciekawi, jak aktorzy i scenarzyści pokażą relację B&J. I mam nadzieję, że nie zagrają tylko "Jacobowego" ( 8D ) pożądania, ale i coś więcej.
Osobiście najbardziej martwię się o to czy Tyler podoła postaci naszego Jacoba.Czy odnajdziemy w nim tego żartobliwo-ironicznego chłopaka który wyciągnął Bellę z ,,depresjii',czy będzię takim ,,słońcem'' jak nazywała go Bella...
Ten tamt był juz poruszany:))
No tak ta scena inaczej wyglądała w książce wtedy nie wiedziła ze jacob jest wilkołakiem a w filmie jest to inaczej pokazane i ta łaka tez jest inna niż w Zmierzchu to powinna być łaka na która zabrał ją Edward a tu jest pokazana jakby była zaraz koło domu Jacoba. Ten dom Cullenów tez jest iny uważam że lepszy ale ich fryzury sa okropne Carlie i Rose wyglądaja sztucznie a Edwarda postarzyli...
przyjrzałam się dokładnie trailerowi i to sa dwie rozne sceny.
w pierwszej bella ma plecak
a w tej kiedy krzyczy 'jake run' nie ma go.