Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
2011
5,7 148 tys. ocen
5,7 10 1 147683
2,9 19 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

Która z postaci wypadła wg. Was najlepiej w tej części Sagi? Kto zagrał dobrze, kto lepiej, a może kogo było w tej części Sagi za mało?

Dame_Simbai

Za mało -Charliego!!! Najlepiej grający aktor w tym filmie i przy jego kwestiach zawsze można było się pośmiać :)

ocenił(a) film na 5
Rang_o

Ojciec Belli mówisz... Fakt, mocno go okroili w tej części, ale przyznam że mało zwracałam na niego uwagę i w poprzednich filmach :) ale jedna scena zapadła mi głęboko w pamięć :D

ocenił(a) film na 5
Dame_Simbai

Charliego okroili we wszystkich filmach! W ogóle ta część dla mnie kupy się nie trzyma, kolejność jest mylona. Ale być może zbyt wielką wagę przywiązywałam do książki swego czasu... i zbyt wiele staram się jej odnaleźć w tym filmie.

ocenił(a) film na 5
princessluna

Ja książek akurat nie czytałam, bo choć lubię Zmierzch, nie jestem jego mega fanką, więc w sumie nawet nie wiem, ile z książek okroili... ale w sumie zawsze tak jest, że film różni się od ksiązki w dużym stopniu, bo w sumie gdyby nakręcić dokładnie jakąs książkę... ile film musiałby trwać?

ocenił(a) film na 5
Dame_Simbai

Długość była ok. Ale stanowczo za dużo czasu poświęcono podróży poślubnej. Książka jest niejako podzielona na 3 części: część Belli, która kończy się na stwierdzeniu, że Bella jest w ciąży, część Jacoba, który opowiada o całej ciąży i porodzie oraz trzecia, którą ponownie opowiada Bella i ta jest poświęcona starciu z Volturi.
W filmie nie było praktycznie części Jacoba. A w tym co zostało właśnie pomylili kolejność i na chama, bez mała, wciśnięto autorską wizję reżysera, która jest moim zdaniem durna i zbędna. W ogóle niejako cały film był widziany oczami Belli. Stracony czas na oglądanie i tyle.

ocenił(a) film na 5
princessluna

To chyba muszę zebrac się kiedyś i przeczytać książkę... a podróż poślubna... strasznie długa... długa i nudna ;/

princessluna

Zgadzam się z Tobą! Generalnie nic się nie trzyma kupy w tych filmach nawet teksty, po prostu jest jedna scena i nagle wchodzi 2 i tak do końca. W najnowszej części końcówka podobała mi się najbardziej pewnie dlatego że zatrzymali się na chwile przy jednej scenie:) No ale cóż po mimo,że sceny się nie imają obejrzałam BD już kilka razy :)

ocenił(a) film na 5
Rang_o

A ja raz i mi wystarczy na długi czas. Na tyle długi, że chyba sobie daruję obejrzenie części ostatniej. Co sądzisz o tej walce Cullenów z wilkami? To jest chyba najdurniejsza część :

princessluna

Walka z wilczurami to nieporozumienie wszystkie inne ,,ciekawsze,, wątki powycinali, ale ten zostawili bo niby akcja:D!! Ten film powinien mieć w sobie więcej emocji, bo jeżeli film opowiada o jakichś ,,stworach,, to widz powinien poczuć ten dreszczyk! Szkoda,, wielka szkoda, że nie mogli tych filmów jakoś inaczej ogarnąć i niech nikt mi nie mówi, że się nie dało bo patrząc na Harrego Pottera, który był trudniejszy do zrealizowania pod kątem efektów no to sorry, ale dali tyłka:)

ocenił(a) film na 5
Rang_o

Zgadzam się... Skoro to film akcji, to w filmie akcji, powinna przede wszystkim być akcja, napięcie... Uważam, że najlepsze są filmy, w których idzie odczuć krew, ból, łzy... idzie uwierzyć aktorowi... A dajmy na to, ostatnio oglądałam film... niby thriller... syrop klonowy gęsto się leje, pojedyńcze trupy padają... film dobrze nakręcony, dobrze zrealizowany... ale brak napięcia w akcji, zniszczył go w pewnym stopniu...

ocenił(a) film na 5
Rang_o

W ogóle ten film nudny... a jeszcze okroili moje postacie już całkiem... Mam nadzieję, że ostatnia część będzie lepsza niż ta... i że nie powstaną jakieś sequele o innych bohaterach ;/

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

A wg mnie ta czesc jest najlepiej nakrecona, fakt Jacoba znacznie ucieli... ale jakos nie mial nic konkretnego do opowiedzenia w swojej ksiedze :)
Ogolnie to wreszcie Edzia jakos pokazali i go dobrze umalowali... bo w poprzednich czesciach byl do kitu. i wreszcie nauczyl sie chlopak grac (nie ma miny jak by mu sie kupe chcialo), za to kupa przeszla w tej czesci na Belle! grala koszmarnie :) to chyba tyle :)

ocenił(a) film na 5
tosia90

Najlepiej nakręcona? żartujesz?

ocenił(a) film na 5
tosia90

Nie miał nic do powiedzenia? No przepraszam, ale jak gdzieś to niżej napisałam część od powrotu z Wyspy Esme do obudzenia się Belli jako wampirzycy, to właśnie część Jacoba. Czytałaś w ogóle książkę?
A film jest najgorszy z calej serii póki co...

ocenił(a) film na 5
princessluna

Dlatego ja tam aż w takie "szczegóły" nie chcę się tutaj zagłębiać, ponieważ nie czytałam książki, i nie mam póki co porównania, ile jest z postaci w ksiązkach, a ile zostało w filmach... wypowiadam się tylko na podstawie tego, co widziałam w filmie, co mi się w nim, i co mi się w nim nie podobało...

ocenił(a) film na 7
tosia90

Własciwie to nie dokońca zgodzę się jeśli chodzi o Bellę. Muszę przyznać, że mnie zaskoczyła. W poprzednich częściach strasznie działała mi na nerwy, ale w tej jest duużo lepiej. Wydaje mi się, że dosyć dobrze odegrała rolę młodej żony. Wyszło to bardzo naturalnie. A później moim zdaniem było coraz lepiej :) Chociaż to może jest kwestia świetnej charakteryzacjii (brawa dla osoby za to odpowiedzialnej). Jak była w ciąży i podczas porodu wyglądała rzeczywiście jak wrak człowieka, wręcz jak jakiś szkielet. No i ta metamorfoza na koniec. Wreszcie jest ładna.

ocenił(a) film na 5
Agness_92

Mnie w poprzednich częściach nie tyle denerwowała, co śmieszyła... Ta jej sztuczna niezdarność :D Nie jestem zwolenniczką tej postaci, ale przyznaję, że jako jedna z nielicznych dobrze odegrała tutaj swoją rolę...

ocenił(a) film na 5
Dame_Simbai

Mi jest żal tego, jak pomijany jest Jacob. W książkach jest on postacią niemalże na poziomie Edwarda, jest to tam zrównoważone. W zasadzie każdego po równo. Jacob ma niesamowite poczucie humoru. Czy gdzieś to widać w tych filmach? Jakby nie patrzeć na czas ciąży był wsparciem dla Belli. I jak go film potraktował? hmm...

ocenił(a) film na 5
princessluna

Jeśli ma dobre poczucie humoru, to w filmach zbytnio nie da się tego zauważyć ;/ Ja ostatnią część, jak się ukarze za rok, obejrzę dla zasady... Gdyby nie "nienawiść" Edwarda do dziecka, to Jacob był największym wsparciem dla Belli.. no, i obrót Rosalie z podejściem do Belli... W końcu jakieś pozytywy tej postaci, nawet w porównaniu do mojej ulubionej Alice :)

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

Dame_Simbai no wlasnie TWOJE postacie okroili i dlatego uwazasz ze film jest nudny i do bani ;]
MOICH postaci nie okroili i dlatego film mi sie podobal. A gdyby mieli wszystko pokazac co sie dzialo w ksiazce tocka w tocke to wybacz ale film bylby 4x dluzszy . Wszystkoo bylo dobrze skrocone. Byly pokazane wazne sceny i zdania. Bylo troche domalowane np akcja z Charliem i tekst do Renee jak jej pocisnal ze jest stara(tego nie bylo w ksiazce) i jakos nikt sie nie czepia, bo bylo smieszne ;] A to ze Jacoba nie pokazali to juz wielkie haloooo.

ocenił(a) film na 5
tosia90

Wybacz, ale nie należę do części ludzkości, która zachwyca się Edwardem, Jacobem, czy nawet Bellą... ja mam swoich ulubieńców, ale nie narzekam, że ich role obcięto w porównaniu do poprzednich części, tylko stwierdzam fakt, że niektóre postacie zeszły na dalszy plan... Dla mnie film jest przynudny, ze względu na to jaki jest ogółem film... brak w nim wartkiej akcji, a nawet scena walki jest taka sobie wg. mnie... ale każdy ma prawo do swojego zdania, prawda?

Dame_Simbai

PRAWDA! :)

ocenił(a) film na 5
Rang_o

Zgadzasz się ze mną, czy z rozmówcami, którzy ingerują w wypowiedź, zmieniając Twoje własne słowa? Spotkało Cię już coś takiego tutaj?

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

To o jakich Ty postaciach mowisz??? Wszyscy z Cullenów byli dobrze ukazani, jedynie zostal skrocony Jacob ;] To skoro okreslasz film ze jest taki koszmarny to nie ogladaj nastepnej czesci ;]

ocenił(a) film na 5
tosia90

Z łaski swojej, nie przekręcaj moich słów. Wyrażam swoją opinię, że jest nudny, a Ty już przekręcasz, że określam film jako koszmarny. Jeśli Tobie sie podoba, to spoko. Mnie nie musi się podobac to samo.

ocenił(a) film na 10
Dame_Simbai

no dla mnie film nudny rowna sie z koszmarnym :) No dobrze a mozesz mi powiedziec o jakie postacie Ci chodzi? bo strasznie mnie to zainteresowalo

ocenił(a) film na 5
tosia90

Dla mnie to nie jest równoznaczne, ponieważ film nudny nie jest zły... a w przeszłości było dla mnie kilka filmów, które uznałam za koszmarne... choć z czasem zmieniłam o niektórych zdanie ;] Wspomniałam już wcześniej.. ale spoko :) ja jestem fanką Alice, Jaspera i w sumie Charliego :D Emmeta lubię, choć w tym filmie tylko mi przemknął... za to pozytywem stało się dla mnie obecne podejście Rosalie :)

Dame_Simbai

Zgadzam się z Tobą, że każdy ma prawo do swojego zdania, ale nie każdy to czai ludzie reagują strasznie personalnie jakby to dotyczyło ich życia :D

ocenił(a) film na 10
Rang_o

nie przesadzaj Rang_o, wiem ze kazdy ma inny gust, i ja nie robie z tego problemu, tylko rozmawiam i sie dopytuje o co chodzi :)

tosia90

Akurat nie chodziło mi o Ciebie tylko o niektórych zawziętych fanów jak i przeciwników:)

ocenił(a) film na 5
tosia90

Wszyscy i wszystko ma swoich przeciwników... albo zwolenników... takie jest życie :)

ocenił(a) film na 5
Rang_o

W pewnym stopniu to rozumiem... w końcu film w pewnym stopniu może być odzwierciedleniem czyjegoś życia... Przystojniak, dziewczyna z zabójczym spojrzeniem, zawód miłosny, fascynacja... a nawet praca jaka posiadamy :D

ocenił(a) film na 6
Dame_Simbai

dokładnie Dame Simbai, dlatego niektórzy reagują tak emocjonalnie

ocenił(a) film na 5
Bella28

Ja wole filmy, które wzbudzą we mnie emocje, niż emocjonowanie się filmem... No, chyba że uznałam film za bardzo dobry gdy go oglądałam :D

ocenił(a) film na 6
Dame_Simbai

myślę, film nie jest zły, wyzwala nieco emocji, choć poprzednie części sagi wyzwalały tych emocji więcej

ocenił(a) film na 5
Bella28

No właśnie... Poprzednie częsci miały więcej... akcji...

ocenił(a) film na 6
Dame_Simbai

zdecydowanie tak

ocenił(a) film na 5
Bella28

No i to mi właśnie troche w tej części przeszkadza, jak na fankę fantastyki przystało...

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

Drfamatyzujecie.... Film się bardzo przyjemnie oglądało. Idealny relax po ciężkim dniu. I można było się pośmiać :) Nie rozumiem dlaczego wszyscy podchodzą tak śmiertelnie poważnie.

ocenił(a) film na 5
Agness_92

Nie dramatyzujemy, tylko stwierdzamy fakty, jakie sami dostrzegliśmy :) A co było dla Ciebie śmieszne w tym filmie? Dla mnie osobiście relaxem po ciężkim dniu są troche inne filmy :D

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

Pisząc relax miałam na myśli totalne odmóżdżenie :) A przy każdym filmi można się pośmiać :) zalezy z kim się ogląda :)

ocenił(a) film na 6
Dame_Simbai

prawda! film a przynajmniej pierwsza połowa jest niesamowicie nudna. mało dialogów i wszechogarniająca cisza. momentami miałam wrażenie, że gdybym książki nie przeczytała, nie wiedziałabym o co w ogóle chodzi...:/ poza tym w książka jest przede wszystkim o emocjach, których w filmie prawie w ogóle nie było...
film owszem wciągnął mnie ale po jakiś 10 minutach się skończył. tak chyba być nie powinno nie?

ocenił(a) film na 5
zosza

Wnioskuję, że musiała wciągnąć Cię końcówka chyba?

ocenił(a) film na 6
Dame_Simbai

tak, to miałam na myśli :)

ocenił(a) film na 5
zosza

Tak myślałam... Końcówka to jedyny moment, gdzie pojawia się jakaś akcja... ale wracając do pytania, dla którego założyłam to "forum".. - Która z postaci wypadła wg. Was najlepiej w tej części Sagi? Kto zagrał dobrze, kto lepiej, a może kogo było w tej części Sagi za mało? :>

ocenił(a) film na 6
Dame_Simbai

obejrzę jeszcze raz i odpowiem ;)

ocenił(a) film na 5
zosza

Chce Ci się?

Dame_Simbai

mi sie bardzo podobala ta czesc, Bella wreszcie ladnie wygladala (oczywiscie na poczatku filmu)a pozniej fajnie ja wychudzili. Jacob jak zwykle przystojniak fajnie fajnie

ocenił(a) film na 5
smila

Hymm... A mnie się Bella najbardziej podobała na samym końcu, kiedy jej... hymm... "zwłoki" odzyskiwały kolor, masę... tuż przed tym, jak otworzyła oczy... A charakteryzatorom muszę przyznać brawa, za stworzenie jej wychudłej postaci z podkrążonymi oczami... Za to cała reszta Cullenów... wolałam ich wyglądy w poprzednich częsciach... zwłaszcza Alice we włosach do ramion, i Jaspera w w pofalowanyc... oboje z 1 części :d

ocenił(a) film na 7
Dame_Simbai

Też byłam pod wrażeniem. Bella jako żywy trup wyglądała genialnie. I też wolałam Alice i Jaspera z 1 części :)