Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
2011
5,7 148 tys. ocen
5,7 10 1 147669
2,9 19 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 1

moim zdaniem najlepiej zekranizowana część sagi! po powrocie z kina długo byłam po prostu podniecona. bardzo chciałabym przeżyć taką miłość... ♥

ocenił(a) film na 9
olunia15

No, masz rację. Tylko szkoda, że urwali w tak ciekawym momencie;)

filmfanka321

zgadzam się. ale pięknie wyglądała po przemianie! :)

ocenił(a) film na 2
filmfanka321

Całe szczęście, że urwali, bo myślałam, że już nie wysiedzę :)

olunia15

Film fajny, miłość też, maniery Edwarda - cudo, ale (zawsze jakieś jest) nie lubię faktu, że to wegetarianie :( .

Karolina230

nie posikajcie się

ocenił(a) film na 6
Falca

Sikajmy , sikajmy !

basia95balicka

;D Tak przy ludziach!? Nieee!

Bernee

Co tam ludzie!

Alibi

Wiecie, że to niebezpieczne? ;)

olunia15

podniecona?

ocenił(a) film na 5
panienka_2

zastanawiam się tylko , co za idioci chodzą na takie filmy ,o których mogą się spodziewać ,że im się nie spodobają i wydają niepotrzebnie pieniądze. Przecież to chore. Jeszcze wypisywać swoje cudowne ironiczne recenzję. Ok , film nie był dla Ciebie, ale są ludzie ,którzy nie mają tak WYRAFINOWANEGO gustu jak Ci , którym film się nie spodobał. Pozdrawiam zadowolonych :)

ocenił(a) film na 4
doskaxd

poprzednie cześci nie za bardzo mi sie podobały, ale czerpałem nadzieję w tej sadze, oglądając wczoraj Przed Świtem nie rozczarowałem się 9/10

ocenił(a) film na 5
Indy_6

a jednak ..da się .. :)

doskaxd

Zastanawiam się cóż to za dziecko nie zastanawia się nad swoimi wypowiedziami i obraża obcych sobie ludzi.
Najważniejsza zasada,jeśli chcesz coś komentować musisz mieć o tym pojęcie.Jako osoba,która widziała poprzednie części uważam,iż trzeba skończyć to co się zaczęło i chyba mi wolno,prawda?Wcześniej fanki zmierzchu ostro krytykowały ludzi,którzy krytykują bez poznania owego filmu.W związku z tym,chodzę do kina nie tylko na filmy,które trafiają w mój gust,ale staram się oglądać to o czym się mówi i jest głośno.Ale i tak sądzę,że to moja osobista sprawa dlaczego poszłam na to do kina więc nie marnuj czasu i nie zastanawiaj się nad tym.

ocenił(a) film na 5
panienka_2

Ależ Twoja krytyka co do filmu , także obraża fanów filmu i tych, którym film zwyczajnie się podobał (jak np. mi ). Nie twierdzę,że Ci nie wolno, ale po co wchodzisz na post , w którym temat wyraża aprobatę do filmu, zamiast to tego, gdzie się go krytykuję. Tego własnie nie rozumiem i nie akceptuje.

ocenił(a) film na 4
doskaxd

Na szczęście nie potrzebuję twojej akceptacji.Mogę wchodzić na co chcę tak jak ty na tematy,które wyrażają dezaprobatę co do sagi.

doskaxd

A tak nawiasem mówiąc,gdzie kogoś obraziłam?

panienka_2

Prawdopodobnie nigdzie, ale fanatykom filmu nie da się wytłumaczyć, że ktoś może mieć odmienne zdanie.

Falca

Tak też myślałam ;)

ocenił(a) film na 5
panienka_2

Nie jestem fanatyczką. Uważam tylko,że ludzie są dziwni. Haters gonna hate :)

doskaxd

No tak. Bo jeśli dzieci czegoś nie rozumieją to od razu musi otrzymać to miano "dziwnego".

doskaxd

Bardzo nie lubię osób, które na forach próbują udawać wielce mądre. Takich jak Ty. Piszesz coś a nie rozumiesz sensu swojej wypowiedzi. Film uważam za tandetę emocjonalną, za pranie mózgu i największy szit jaki powstał w tym roku.
To jak go postrzegam to tylko i wyłącznie moja sprawa, tak samo jak decyzja, że wybiorę się na ten film i nie ważne czy przewiduję, że będzie mi się podobał. Słowa, że czyjaś krytyka filmu obraża fanów to bzdury kompletne. Zwykłe brednie.
Chyba powinniście się przyzwyczaić, że cała saga jest obsmarowywana przez setki tysięcy ludzi od samego początku.
A to, że film negatywnie działa na młode umysły to niestety szczera prawda o czym już gdzie indziej pisałam. Rośnie nam społeczeństwo płytkie, niezdolne do wielu rzeczy, a przede wszystkim coraz bardziej infantylne.

doskaxd

O przepraszam - po obejrzeniu wszystkich poprzednich części i przeczytaniu (po kilka razy) książek - mam prawo spodziewać się czegoś porządnego, a nie takiego gniota, prawda?
Film im po prostu nie wyszedł - zostały poświęcone na to moje pieniądze, więc mam prawo wyrazić swoją opinię - nie obrażając przy tym nikogo.

ocenił(a) film na 6
doskaxd

Pięknie powiedziane :)

ocenił(a) film na 5
olunia15

najlepiej zekranizowana część całej sagi ?!?!?! chyba Cię po*****o dziewczynko ! (przepraszam za bluzganie ale nie da rady wytrzymać!)
ogólnie bardzo dobry film, moze jak jeszcze parę razy obejrzę zmienie zdanie na ten temat po ogólnym przyjrzeniu się wszystkim scenom filmu.

vampir_tw

jeden film i milion opinii! więc prosze o zachowanie wulgarnych komentarzy dla siebie!

vampir_tw

i nikt nie kazał ci tu wchodzić!

olunia15

Ale komentować może. Nie potrzebuje pytać cię o zdanie.

Ofeflia

tak, ale wulgaryzmy są nie na miejscu!

ocenił(a) film na 5
olunia15

chyba przeprosiłam za ten wulgaryzm. ale po prostu inaczej nie dam rady określić jak DLA MNIE głupie było określenie "najlepiej zekranizowana część sagi".

ocenił(a) film na 7
olunia15

Dobry film, świetna charakteryzacja Kristen Stewart. Bardzo mi się podobał i nie rozczarowałam się. Tylko jedno mnie zirytowało : 10-12 letnie dziewczynki siedzące w kinie z plecaczkami z Edwardem i innymi gadżetami . Ale oprócz tego - film spoko ;D

agaaga15

zgadzam sie agaaga15 - straszyli filmem od 18 - nastki, a tu prosze! :)

agaaga15

wszystkie fanki to dziewczynki głównie w przedziale wiekowym od 11 do 15 lat :)
niestety znam przypadki starsze ale tej myśli nie rozwinę bo przykro.

ocenił(a) film na 8
Ofeflia

To znaczy, że każda osoba powyżej 15 lat, a oglądająca Zmierzch jest jednym słowem głupia?

Ilusia92

Oglądająca nie. Fascynująca się nim - nazwijmy to inaczej... prymitywna :)

ocenił(a) film na 5
Ofeflia

W takim razie to Ty jesteś prymitywna jeżeli uważasz że każda osoba poniżej 15 roku życia jest prymitywna.. Mam młodsze rodzeństwo, oboje po niżej 15 i nie są prymitywni a bardzo im się film spodobał. Nie masz prawa osądzać innych jeżeli ich nie znasz, więc takie komentarze zostaw dla siebie.

Elfiren

Całkowicie sie zgadzam. Jest to portal po to aby dzielić się opiniami, ale po co zachodzić za daleko?

ocenił(a) film na 8
Elfiren

Ofeflia nie powiedziała, że każda osoba poniżej piętnastki jest prymitywna ;) Ja to tak zrozumiałam, że dla koleżanki prymitywnymi osobami są fanki pt "UwielbiamZmierzchBoEdwardJestTaaaakiCudownyiSłodkiKochamGo", a nie zwykli widzowie, którym saga się po prostu podoba.

ocenił(a) film na 5
Ilusia92

No fakt, nie dopisałem, każda osoba po niżej 15 oglądająca film.. Co jednak nie znaczy że ich obraża.. A po co to robić ? Jej zachowanie po prostu wzbudza we mnie irytację.. Na siłę próbuje przekonać innych obrażając ludzi. A to zachowanie samo mówi za siebie. Fakt, zgodzę się że jest dużo młodych co przeginają z fascynowaniem się Edwardem, a niektórzy Jacobem, jednak nadal nie widzę powodu by ich obrażać.

Elfiren

Po pierwsze naucz się czytać ze zrozumieniem, bo widać że nie posiadłeś drogi użytkowniku tej umiejętności.
Po drugie mówiłam o osobach powyżej a nie poniżej 15 roku życia. Ci poniżej to inna sprawa, i tak zachowują się tak samo nieco psychicznie ale może kiedyś wyrosną z tego.
Mówisz o obrażaniu? Ojej a może mam cię pogłaskać po główce i dać spokój z komentowaniem bo nie podoba ci się moja opinia? Biedactwo. Nie. Irytujące są psychofanki, a ja wyrażam swoje zdanie. Gdybym chciała cię obrazić to wysławiałabym się w zupełnie inny sposób, więc przestań wypisywać takie głupoty bo nie używam zwrotów per debilu czy kretynie albo jeszcze gorszych.

Ilusia92

No nareszcie :) a takie bezmózgowce, o których mowa, spotkałam w kinie kiedy jarały się ulotką, na której był Edward i omal orgazmu tam nie dostały xD

Elfiren

A ty pozostaw swoje komentarze dla siebie skoro nie rozumiesz sensu wypowiedzi innych.

ocenił(a) film na 5
Ofeflia

Ofelia, jak Ty tępisz psychofanki tak Ty jesteś antypsychofanką.. Jasne, mój błąd, przepraszam, chodziło o starszych. Co nie zmienia faktu że ich obrażasz :) A podstawą krytyki jest umiejętne dobieranie argumentów, a nie jak w Twoim przypadku powtarzanie się że jarają się Edziem. Po drugie zawsze mówisz o "psychofankach" jak o jakiejś jedności, uogólniasz je wszystkie. I nie wylatuj mi z Twoim sarkazmem, bo po pierwsze nie mnie obrażasz ( widać Ty też nie posiadasz tej umiejętności :) ) i nie powiedziałem że nie podoba mi się Twoja opinia. Film może Ci się nie podobać, możesz ich nie lubić, ale głupotą jest ich obrażanie nie zależnie od ich wieku. Jeżeli oni Cię w jakiś sposób ranią to z Tobą jest coś nie tak, nie z nimi. Takich ludzi jak oni jest multum, więc lepiej naucz się ich ignorować, a nie tracić nerwy na nie. I nie "wyżywaj" się tak na mnie, bo nic Ci nie zrobiłem. To co sądzisz o filmie .. Twoje zdanie, to co sądzisz o ich fanach, Twoje zdanie, jednak nie masz prawa ich obrażać, bo pamiętaj że nawet w kodeksie prawnym jest to zakazane.. i powiedziałbym że w moralnym także. Nie chcę mieć Ciebie za wroga :)

Elfiren

>Jasne, mój błąd, przepraszam, chodziło o starszych. Co nie zmienia faktu że ich obrażasz :)

Przeprosiny przyjęte. Nie, nie obrażam. Już powtarzam się drugi raz, że gdybym chciała ich obrazić to wyrażałabym się zupełnie inaczej, a to, że stwierdzam iż starsi powinni być bardziej rozwinięci intelektualnie, to nie jest obrażanie tylko fakt. Nie myl pojęć.

>A podstawą krytyki jest umiejętne dobieranie argumentów, a nie jak w Twoim przypadku powtarzanie się że jarają się Edziem.

Jak chcesz poczytać sobie argumenty, to przejdź na inny wątek bo wierz mi - ja przestrzegam tej zasady a to, że zarzucasz mi brak jej przestrzegania to nie moja wina skoro wyciągasz wnioski na podstawie jednego komentarza.

>I nie wylatuj mi z Twoim sarkazmem, bo po pierwsze nie mnie obrażasz ( widać Ty też nie posiadasz tej umiejętności :)

A jednak naprawdę nie masz pojęcia o czym piszę. Co ty w ogóle klepiesz???

>Film może Ci się nie podobać, możesz ich nie lubić, ale głupotą jest ich obrażanie nie zależnie od ich wieku.

Z uwagi na to iż wytłumaczyłam ci wyżej co nazywa się obrażaniem, ograniczę się tylko do tego by wytłumaczyć ci, że naprawdę musisz popracować nad interpretacją czyiś wypowiedzi oraz jak pisać z sensem. Mam wrażenie, że próbujesz się odgryźć ale za bardzo nie wiesz jak i wypisujesz same bzdury.

>Jeżeli oni Cię w jakiś sposób ranią to z Tobą jest coś nie tak, nie z nimi.

Synku drogi, gdzie ja coś takiego napisałam??????? Możesz nie wmawiać innym osobom takich absurdów, bo odnoszę wrażenie, że to z tobą jest coś nie tak -.-

>Twoje zdanie, to co sądzisz o ich fanach, Twoje zdanie, jednak nie masz prawa ich obrażać, bo pamiętaj że nawet w kodeksie prawnym jest to zakazane..

Z czym mi tu wyjeżdżasz? W ogóle zastanowiłeś się nad tym chwileczkę? :O
Jeśli masz małe pojęcie o prawie to lepiej siedź cicho i nie kompromituj się. Coś zauważyłam, że fanki Zmierzchu dosyć często poruszają tę kwestię, a to jest żenująco śmieszne.

Ofeflia

zgadzam się, większość fanek to ten przedział wiekowy. lecz jeżeli ktoś przeczytał książkę, to film nie bedzie dla niego żadnym zaskoczeniem (te sceny)...

ocenił(a) film na 8
olunia15

Dla mnie był to najlepiej zrobiony film z całej sagi, bardzo dobra charakteryzacja Belli, przekaz emocji i przede wszystkim piękna muzyka(przynajmniej dla mnie).
Osobiście nie rozumiem po co kłócić się o to czy komuś coś się podoba czy nie, nikogo na siłę nie zmienimy. Trzeba tolerować to, że każdy ma inne gusta.
Pomimo, że lubię całą sagę, nie jestem fanatyczka i jest rzecz której nie mogę zrozumieć tak jak Ofeflia, a mianowicie tych całych ogromnych fanek, nawet nie chodzi tu już o Zmierzch . Gotowe normalnie rzucić się na człowieka jeśli tylko nie ma takiego zdania jak one.
Ja osobiście, siedząc na filmie, siedziałam koło dziewczynek z nie wiem, może 5 klasy podstawówki, które zachowywały się jakby przeżywały orgazm na widok Edwarda. Tego akurat nie rozumiem i tolerować nie będę, pomimo, że lubię całą sagę.

ocenił(a) film na 7
mila908

O to mi chodzilo. Bo ten przekaz emocji nie zostanie odebrany przez dziewczynki lat 10. One widzą Edwarda i się podniecają, a filmu samego w sobie nie rozumieją.

agaaga15

A co tam jest do zrozumienia, powiedz mi proszę?
Błagam, nie róbcie z tego jakiegoś filmu z przesłaniem :O <ściana>

ocenił(a) film na 7
Ofeflia

To nie jest film z przesłaniem ;p
Ale nie chodzi o to że Edzio jest zajebisty, tylko o jej ciążę, że chce umrzeć by urodzić i wgl