Francuski film, który miał premierę w maju 2010 r., czyli niespełna rok wcześniej niż "Sala samobójców".
opis
http://www.tvp.pl/hd/w-programie/inny-swiat-premiera-tvp-hd/5969205
trailer
http://www.youtube.com/watch?v=v50e3AUvoOA
Preprodukcja filmu trwa zwykle dłużej niż niecały rok, szczególnie w przypadku filmu tak skomplikowanego np. graficznie jak "Sala", ale trudno oprzeć się wrażeniu, że te dwie historie są w wielu miejscach zbyt podobne, żeby to mógł być przypadek... Sami zobaczcie trailer, szczególnie drugą połowę. Film nie miał polskiej premiery, jeszcze go nie widziałam, więc póki co swoje podejrzenia opieram na trailerze i opisie. Jakby ktoś był zainteresowany, to film będzie jutro (niedziela 25.12) o 22:00 na tvp hd
Podobnie jest z filmem "W samo południe" Freda Zinnemanna. To jest plagiat "Dyliżansu" JOhna Forda. Są bardzo podobne. tu i tu jest preria, konie i strzelają z coltów. Nadmienię, że póki co swoje podejrzenia opieram na trailerze i opisie.
Przecież nikt nie twierdzi, że "Sala" jest plagiatem. Fabuła faktycznie poza tym, że dzieje się w połowie w świecie wirtualnym, wydaje się być zupełnie inna. Natomiast niektóre elementy, na przykład krajobrazy w wirtualnym świecie czy sposób filmowania bohaterki (ciemno, monochromatycznie, od frontu, duże ziarno) są zadziwiająco podobne i ciekawie się przyjrzeć temu, czy faktycznie coś może łączyć te dwa filmy.
Biorąc się rzeczywiście za analizę, to ja widzę pewne wspólne elementy w obu filmach, ale jeszcze z innym wcześniejszym filmem. Nie wyciągałbym z tego jednak zbyt pochopnych wniosków.
Ja widziałam "Inny świat" na Warszawskim Festiwalu Filmowym i poza paroma scenami plus wątkiem internetu i samobójstwa różni go od problematyki "Sali samobójców" dosłowne wszystko. "Inny świat" to zwykły thriller klasy B, aktorzy mają po 30 lat, wszystko się dzieje w słońcu, "samochody i ładne dziewczyny". Nie ma nic o samotności, dojrzewaniu, poszukiwaniu tożsamości, niezrozumieniu z rodzicami, byciu innym. Po za tym ten wątek pojawił się na filmwebie w kontekście filmów: Chatroom i R U there - Sala nie mogła czerpać z tych filmów, ponieważ pojawiły się w maju 2010, a zdjęcia do Sali zakończyły się jeszcze w 2009 jak podaje filmpolski.pl - rok trwała postprodukcja Sali (czyli animacje itp). Gdyby w zdjęcia do Sali weszli po maju 2010 to owszem można coś podejrzewać, ale w maju 2010 Sala była skończona a tylko pewnie kolorowali te animacje :)