6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324630
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Czemu w tym filmie jest tak ciemno i buro??. Oszczędzali na oświetleniowcu czy co?

Ja obawiam się że jest to wynik zamiłowania do turpizmu i zohydzania wszystkiego także w dziedzinie obrazu

patrickfish

Ściągnij z netu lepszego divX-a, albo może masz stary monitor i lampa jest wypalona.

ocenił(a) film na 5
skuryn

monitor mam dobry. Divx najnowszy, gram z płyty.

Przypomina mi się rysunek Mleczki(chyba). malarz maluje krajobraz z ryczącym jeleniem , bo tak jest w rzeczywistości, stoi kolo niego ktoś a on odpowiada jemu: panie ja wiem co to jest kicz ale co mam zrobić jak zaczynam malować to to durne bydle wychodzi i ryczy.

To po prostu reżyser ze scenarzystą śpią do południa i zanim się wezmą do roboty to jest już ciemno

patrickfish

hehe dobry tekst :) wracając do poruszonej kwestii ... byłem na tym w kinie i na pewno nie było brzydko buro i ciemno, obraz był aż za ładny, trochę nawet brakowało mu chropowatości , którą ma np Czarny Łabędź albo Dziewczyna z Tatuażem. koleś, który jest operatorem dostał wyróżnienie na tegorocznym Camerimage więc nie sądzę by można się było jakoś specjalnie przyczepiać. a tak poza tym - zobacz sobie 'w ciemności' to wyzdrowiejesz z takich uwag.

ocenił(a) film na 5
Madagasqaar

No ale tam jest buro żadnych żywych kolorów, Jak już jest jasno to blado.
Nie wątpię że dostał Camerimage za ładny obraz bo są różne preferencje estetyki. on chyba dostał uznanie od wielbicieli horrorów i wampiro -maniaków. bo przecież "Noc żywych trupów" wymaga takiej estetyki
Ale przecież nawet "Wywiad z wampirem" ma żywsze kolory.

patrickfish

Chyba jednak wypalił ci się luminofor w monitorze.

ocenił(a) film na 5
skuryn

chyba pisałem że mam LCD

patrickfish

Not to pewnie coś w preferencjach LCD masz zrąbane

patrickfish

no jak to po co? po co by tam miały być jasno i kolorowo skoro film jest o śmierci w jej najgorszym wydaniu? właśnie ta szarość i burość potęgują nastrój !

ocenił(a) film na 5
Lidya

tak zgadzam się. tylko że ten bohater co chce się zabić postępuje jak ktoś kto sam wali się po głowie młotkiem i wrzesczy: ratujcie

patrickfish

no tak, autodestrukcja. tak to już chyba jest z samobójcami.

patrickfish

Powyższy informacja jest w miarę pewna. Pan elegancko ubrany znany jest z upodobania do zwiedzania i długiego przesiadywania (choć nie jest to pewne iż jest to przesiadywanie) w ciemnych zaułkach.

ocenił(a) film na 5
KapitanQrzech

naprawdę czy ktoś może powiedzieć o czym są te dwa ostatnie komentarze?

patrickfish

Pewnie chodzi o to, że ten gość w smokingu zasugerował, że skoro widzisz wszystko na ciemno, to jesteś tym na wielosylabowe słowo. Ten w skorupce z kolei zasugerował, że ten w smokingu sam ma takie upodobania jekie przypisuje innym. Tan gość w smokingu znany jest z obrażania forumowiczów i nie przywiązywałbym dużego znaczenia do tego co pisze. Moderatorzy i tak mu wszystko wycinają.

patrickfish

Powyższa informacja jest w miarę pewna. Pan elegancko ubrany na tyle często przesiaduje w ciemnych zaułkach (choć nie jest to pewne iż jest to przesiadywanie) i wie kto tam bywa. Jednak ze względu na nie najlepszy już wzrok często wystawia błędne oceny.

patrickfish

To przez użycie niebieskiego filtra. Poza tym gdzieś na youtube operator wypowiadał się, że wzorował się na "Zmierzchu" (zaskakujące, prawda?).