6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324569
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców
ocenił(a) film na 10
BEOWULF680

człowieku opanuj ty się piszesz takie bredniu poraz kolejny

698285

Jakbyś powstrzymał się od dopisania uwagi to ten bezsensowny wątek zniknąłby w niepamięci.
Czasem lepiej zrezygnować z wątpliwej satysfakcji. Poza tym on celowo bredzi, to taka choroba.

ocenił(a) film na 10
skuryn

w sumie nie ma sensu zniżać się do jego poziomu

698285

no ale naprawde ten film jest do d...

ocenił(a) film na 1
BEOWULF680

Ja się z Tobą zgadzam.. Ten film w ogóle nie powinien powstać. Opowiada o niczym i jest nierealistyczny np. jak to możliwe, że rodzice nie zauważyli nie wychodzenie z pokoju swojego syna przez ileś tam dni. No i jeszcze wspaniała gra aktorska, która mnie po prostu powaliła! Nie rozumiem jak można przyznać takiemu gniotowi tyle ,,prestiżowych'' nagród!
PS wiem, że napisałam to trochę nie po polsku

MarieH

Nie wiń brakiem zrozumienia siebie. Tacy ludzie jak ty też mają prawo funkcjonować w społeczeństwie.

ocenił(a) film na 1
bighamer

yyyy..... Jak to ,,brakiem zrozumienia siebie''? O co ci chodziło? A czy ,, tacy ludzie jak ty też mają prawo funkcjonować w społeczeństwie'' miało być obelgą, komplementem czy czym? Wybacz mi, ale nie rozumiem....

MarieH

To może ja się wtrącę i wytłumaczę jak ja to rozumiem.
,,brakiem zrozumienia siebie'' - to pewnie chodzi o to, że jeżeli czegoś nie zrozumiałaś, to nie jest taki duży problem i żebyś na siebie nie brała niepotrzebnie zbyt dużej odpowiedzialności za to.
,, tacy ludzie jak ty też mają prawo funkcjonować w społeczeństwie'' - to pewnie chodzi o to, że temat ten był już wielokrotnie omawiany i wyjaśniany i to, że mimo to, że nie znasz odpowiedzi na to pytanie, to i tak jesteś pełnoprawnym członkiem społeczeństwa. W sumie to jest takie pozytywne przesłanie.
Myślę, że o to chodziło, albo prawie o to.

ocenił(a) film na 1
skuryn

No, cóż to jest możliwe. Znowu dziękuje. :D
A co na to powie bighamer?

ocenił(a) film na 5
skuryn

Oj mam wrażenie, że to w żadnym wypadku pozytywnego przesłania nie ma;)

ocenił(a) film na 1
Dealric

Oj ja też. ;)

MarieH

i ja ;)))

juzetpe

ale co wy :) bo juz sie gubie

ocenił(a) film na 5
MarieH

On nie dostał prestiżowych nagród.

Dealric

Srebrny Lew to nieprestiżowa nagroda? ..Festiwal w Gdyni.

GirlEdyta

pewnie chodziło o taki żart, że niby to prestiżowa nagroda nie jest prestiżowa. Taka niby głębsza myśl miało to być.

ocenił(a) film na 1
skuryn

No właśnie! Jak widzę tylko skuryn wie co jest cudzysłów. ;) Dziękuje :)

MarieH

chyba chodziło ci o sarkazm bo to " ..... " jest cudzysłów a ty go nie urzyłeś .

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 4
BEOWULF680

Co trzeba napisać żeby nie było zgodne z regulaminem?

Dealric

a ktora polska nagroda jest prestizowa? ktory polski festiwal? nie jestesmy malym krajem - 33 na 242 na swiecie pod wzgledem liczebnosci (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population) a ósmym na 47 w Europie (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_population). Nasze festiwale się liczą. Na pewno dla polskiego kina najważniejsze są Lwy, Kaczki i Orły. Komasa w wieku 29-ciu lat swoim debiutem (i nie tylko!) zgarnął tyle nominacji i nagród, że właściwie może przejść na emeryturę (http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1148617), a sama Sala również - była w sekcji Panorama na Festiwalu Filmowym w Berlinie gdzie jako pierwszy polski film w historii była nominowana do Teddy Award - najbardziej prestiżowej na świecie nagrody w kinie LGBT. Sumarycznie film dostał więcej nagród niż "W ciemności" i "Róża". Bardzo dobrze się o nim wypowiadali w polskich mediach Wajda i Holland, a pan Andrzej Żuławski wybrał ten film jako najlepszy przykład z polskiego kina z ostatnich lat. Narobił szumu, ma 160 tys fanów na facebook'u, ponad 2000 tematów na filmweb. Wszystko to łacznie z frekwencją i świetną sprzedażą dvd jest po prostu imponujące i zwala z nóg, a zazdrośnikom i hejterom idzie w pięty. Mówienie o nim jako o filmie, który nic prestiżowego nie zdziałał? kamaan...

MarieH

yym MarieH widocznie nie umiesz tego filmu pojąć i nic z niego nie zrozumiałaś/łeś

ocenił(a) film na 1
juzetpe

Nic z niego nie zrozumiałam? Ten film jest nierealistyczny, aktorzy grali po prostu strasznie, a do tego zawiera absolutnie niepotrzebną nagość oraz dialogi sztuczne do bólu. Jeżeli tak nie twierdzisz proszę, odpowiedz mi na poniższe pytania:
1. Jakim cudem rodzice nie zauważyli, że chłopak nie wychodzi z pokoju od 2 tygodni i nie chodzi do szkoły?
2. Dlaczego w scenie, w której chłopcy są pod prysznicem zostali pokazani w całej okazałości?
3. Dlaczego psychiatra wypisał receptę na jakieś silne leki dla kogoś kogo tak naprawdę nie zbadał?
4. Czego nas uczy ten film? Myślenia, że nikt mnie nie rozumie, że jeśli ktoś wstawi jakiś filmik na fb ze mną to od razu mam przestać wychodzić z domu, zamknąć się w pokoju i chcieć popełnić samobójstwo?
BŁAGAM OŚWIEĆ MNIE, BO PRZECIEŻ JA ABSOLUTNIE NIC NIE ROZUMIEM I PRZECIEŻ NIE POWINNAM SIĘ ŹLE WYPOWIADAĆ NA TEMAT TAK WSPANIAŁEGO FILMU!!!

MarieH

wlasnie :)

ocenił(a) film na 1
BEOWULF680

Chyba juzetpe się na mnie obraziła :(
Po 9 dniach od zamieszczenia mojego postu nie dostałam na niego odpowiedzi...
Jest mi z tego powodu bardzo przykro.

MarieH

odpowiedzi na pytania są tak proste, że skoro je zadajesz to pewnie nie ma co odpowiadać, bo sa małe szanse, że coś zrozumiesz.

ocenił(a) film na 1
bighamer

No, wreszcie się bighamerze do mnie odezwałeś! Bardzo mnie to cieszy. Czy mógłbyś mi wreszcie wyjaśnić co chciałeś powiedzieć przez ten post:
,,Nie wiń brakiem zrozumienia siebie. Tacy ludzie jak ty też mają prawo funkcjonować w społeczeństwie.''
Jestem bardzo ciekawa twojej interpretacji... :D

MarieH

Widzę , że lubisz zadawać proste pytania na które są oczywiste odpowiedzi.
,,Nie wiń brakiem zrozumienia siebie. Tacy ludzie jak ty też mają prawo funkcjonować w społeczeństwie.'' - to chodzi o to, że jeżeli czegoś nie zrozumiałaś, to nie rób z tego za dużego problemu. Ludzie są różni i mają różną percepcję. Nie każdy jest poetą i nie każdy ma obowiązek rozumieć wiersze. Nie każdy jest melomanem i nie każdy musi się wzruszać słysząc muzykę. Nie każdy jest matematykiem i nie każdy musi wiezieć co to jest różniczka. Nie każdy ma jakiś poziom przyzwoitości i nie każdy nie pozwoli sobie na przyznanie racji jednemu z najbardziej wulgarnych i chamskich forumowiczów na forum jakim jest BEOWULF680.

BEOWULF680

do niczego ten film i tyle Niema co polemizowac na ten temat

BEOWULF680

NIE MA.

I skoro założyłeś ten temat to miałeś w tym jakiś cel.

BEOWULF680

O tak...cel jakich mało (pół tematów jest podobnych)-Czysta prowokacja niema co.
Popisać się czymś? Nie podobał się?Wyraziłeś/aś swoje zdanie i wystarczy.Po co dalej ciągnąć?
Może ktoś ma odmienne zdanie,huh na temat tego filmu? Jednemu się podobał,drugiemu nie.Proste.
Pisząc w stylu 'gniot,szmira do du.' itd. nic nie zdziałasz tym raczej.Więc możesz sobie darować.;)

Omen_Girl

wlasnie po co ciagnac? GNIOT JAKICH MALO

ocenił(a) film na 8
BEOWULF680

Ok. Dlaczego tak uważasz?

Kimi_Sama

Ja bym nie spodziewał się innej odpowiedzi niż:

Na jego poziomie tylko takie odpowiedzi są możliwe

BEOWULF680

A może poprostu jesteś zbyt głupi żeby zrozumieć ten film tak się mi wydaje i racja uzasadnij czemu tak obrażasz ten film

juzetpe

wpis zxostal zablokowany itd :)

BEOWULF680

to koniec? koniec dyskusji? A może pan BEAOWULF680 jakoś te swoje zdanie na temat filmu mógłby uzasadnić?

ocenił(a) film na 4
adammiks

Ja mogę uzasadnić, bo zdanie mam podobne. Jestem totalnie zawiedziona tym filmem. Studiuję kulturoznawstwo i ostatecznie zmusiłam się dokończyć to oglądać, skoro już zaczęłam, żeby potraktować to pod kątem naukowym. Może i dobrze zrobiłam, gdyż końcówka była warta przebrnięcia przez tą chałę. Dokładnie to samo - rodzice zapracowani i nie zauważyli, fajnie, ale historia jest naciągana niesamowicie. Można to było przedstawić bardziej jako tragedię ludzką, a nie jako fanaberie chłopca, któremu się w dupie poprzewracało. Czytałam kiedyś reportaż o ludziach, którzy się zamykają w pokojach i nie wychodzą miesiącami, latami, spędzając czas w Internecie. Ten film jednak, a także wykreowana "Sala Samobójców", do której istniejącym wirtualnym światom jeszcze kilka lat zostało chyba, żeby technicznie dorównać... Moim zdaniem film miałby urzekać niełatwym tematem, surowością i brutalnością, która jest wokół nas i może nie każdy ją zauważa. Ale jest przesadzony, zmusiłam się do oglądania, jak już wspomniałam i... od razu poszło to z mojego dysku. Ale dałam 5. Należało się w sumie. Dawać zero lub jeden to moim zdaniem przesada.

ocenił(a) film na 9
BEOWULF680

Dajesz słabszym filmom 1, a lepszym (niekoniecznie wspaniałym) 10. Zbyt ciężkie jest dla ciebie ogarnięcie 10-cio stopniowej skali? To tylko 10 liczb od 1 do 10. Ponadto dla ułatwienia każda ocena jest opisana literacko-poetyckim przymiotnikiem, żebyś mógł łatwiej uzmysłowić sobie, co dokładnie ona oznacza.

pozdrawiam >.<

Ush

Ja bym nie spodziewał się innej odpowiedzi niż:

Na jego poziomie tylko takie odpowiedzi są możliwe

ocenił(a) film na 1
bighamer

Po pierwsze nie jego tylko jej. Po drugie nie używam wulgaryzmów.

MarieH

Po pierwsze nie jej tylko jego. BEOWULF680 to on nie ona.
Po drugie widzę, że nie używasz wulgaryzmów. Trzymaj tak dalej bo to jest rzadkie wśród osób oceniających na 1/10.

ocenił(a) film na 1
bighamer

Wybacz, myślałam, że komentarz Usha jest adresowany do mnie. Ale to normalne jak się ma wadę wzroku -5.00.

ocenił(a) film na 1
Ush

Rozumiem, że niektórym filmy, które oceniam na 10 mogą się nie podobać. Lubię takie przy których trzeba myśleć, aby wiedzieć o co chodzi i fakt-dla niektórych są one ciężkie. To wolny kraj i swoje zdanie mogę wygłaszać publicznie. A poza tym każdy ma inny gust.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
MarieH

Marieh tu chodzi o to, że niektórzy nie potrafią zdzierżyć tego, że ktoś nie wielbi tego co im się podoba i nie podąża ślepo za ich zdaniem.
Przyzwyczaisz się.

ocenił(a) film na 1
Dealric

Dziękuje za tłumaczenie :) Pozdrawiam

MarieH

hahahhaa
tez Cie kocham

BEOWULF680

ten film nie zasluguje na 1 justin biber polski hahhaha rzygac bede