6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324652
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Myślicie, że jest jakaś szansa aby ten wspaniały film dostał nominacje do jakiejś kategorii?

użytkownik usunięty
oliwialis10

nie, bo w USA powstało od 2001 roku 4536 identycznych filmów

oliwialis10

Pomimo, że w USA nie powstał taki film, to nie ma raczej szans.

użytkownik usunięty
swojak_2

Schematy i klisze zerżnięte z amerykańskich filmów do parodii ( o ile ten film to parodia):
- wątek high life
- wszechobecni terapeuci - ich pseudopsychologiczny bełkot i psychotropy
- stereotypowi rodzice - ojciec karierowicz z koleżanką-kochanką z pracy, matka robiąca karierę, obowiązkowo wredna su.ka z ciotowatym młodszym kochankiem
- wątek homo
- wątek emo - tu mamy klasycznie oklepaną scenę, kiedy nastolatek z nowym image idzie korytarzem szkoły, przy zwolnionym ujęciu i dźwiękach rockowej piosenki, uczniowie obracają za nim głowy
- wątek postaci anime jako alter ego bohaterów filmu

Jeszcze dorzucę kolejne:
- strzelanie z pistoletu w głowę
- pływanie w wodzie w świetle księżyca.
- chłopak zakochuje się w dziewczynie
- filmowanie sceny opery
- filmowanie ujęć we wnętrzu samochodu.
- latanie postaci w powietrzu
- były już wcześniej filmy kolorowe, filmowanie w kolorze świadczy o braku oryginalności.
- w wielu filmach pokazywano już parkę siedzącą na drzewie
- darcie kartki na kawałki - to też już wiele razy było
- filmowanie rozmowy
- monolog ze wzrokiem utkwionym w obiektyw kamery.
- picie piwa w barze
- jazda miejskim autobusem - zerżnięte z "Absolwenta" - pamiętam, że Dustin w końcówce jechał czymś takim.

Nie ma szans na oscara

użytkownik usunięty
swojak_2

nie jesteś za bystry, co?

spotkał swój swojego.

użytkownik usunięty
swojak_2

no, spotkał swojak_2 oliwias10, pogadajcie se o wybitnym i oryginalnym dziele polskiego kina jakim jest Sala Samobójców
beka z was

Nie pogadamy, bo ty będziesz się ciągle wcinać ze swoją krucjatą.

użytkownik usunięty
swojak_2

Spróbuję wytłumaczyć ci jak 6-latkowi na innym przykładzie absurdalność twojej odpowiedzi.
Przykład:
Azjaci nakręcili horrory, w którym mordercą/straszakiem była dziewczynka z długimi czarnymi włosami.
Po jakimś czasie Amerykanie zaczęli kręcić horrory, w którym mordercą/straszakiem była dziewczynka z długimi czarnymi włosami.
Ja piszę: Amerykanie zerżnęli ten schemat od Azjatów.
Ty odpowiadasz: Ależ nie, przecież w amerykańskich horrorach już grały dziewczynki.

Ja podaję konkret, ty zaczynacz pajacować i podajesz idiotyczne uogólnienie w stylu: "w tym filmie są drzewa, i w tamtym filmie są drzewa".

Spróbuję wytłumaczyć ci jak 6-latkowi:

Sala Samobójców nie jest genialnym dziełem ani gniotem. To jest przyzwoicie zrobiony film. Oczywistym jest, że nie ma szans na nominację do oscara.

Ty zaczynacz pajacować i podajesz idiotyczne uogólnienie w stylu: " w USA powstało od 2001 roku 4536 identycznych filmów" bo pokazane było w nich życie bogaczy.
Ja w tej chwili na gorąco mogę podać trzy tytuły filmów(nie z USA), które można określić jako podobne. Ile tytułów ty potrafisz dorzucić z pozostałych 4533-ech z USA?

ocenił(a) film na 7
swojak_2

hahaha......to co do diabła w filmie może być, wszystkie możliwe sekwencje, już gdzieś kiedyś były podawane, w większej lub mniejszej dawce...