6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324597
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Znacie jakieś podobne filmy? Tylko nie "Ben X"

ocenił(a) film na 10
oliwialis10

również czekam na odpowiedź :)

ocenił(a) film na 10
ankelaa

słyszałam o filmie ''R U THERE" , ale nie wiem jak to jest z tym podobieństwiem,bo nie miałam okazji oglądać, ale słyszałam że podobna tematyka.

ocenił(a) film na 10
reliance

RU THERE oglądałam i jedne podobieństwo to może być użycie second life'u, nic więcej.
Z tego co patrzyłam to podobne są 'black heaven' i 'nasza klasa' ale czy to prawda to nie wiem bo jeszcze nie oglądałam..

ocenił(a) film na 10
ankelaa

gdzie oglądałaś RU THERE?

ocenił(a) film na 10
reliance

jak się nie mylę to na Tele 5 .
Jak dodasz ten film do 'chcę obejrzeć' to wyświetli Ci się kiedy jest wpuszczany :)

ocenił(a) film na 10
ankelaa

ja go nie mogę znaleźć tutaj na filmwebie;l

ocenił(a) film na 10
reliance

ponieważ jest pod nazwą 'Jesteś tam?'
zamieszczam link:
http://www.filmweb.pl/film/Jeste%C5%9B+tam-2010-536468

:)

ocenił(a) film na 10
ankelaa

Mhm : ) Dziękuję ślicznie.:)

ocenił(a) film na 10
reliance

proszę bardzo :)
już chyba nie pierwszy raz się spotykamy tu na filmwebie :D (oczywiście przy ss)

ocenił(a) film na 10
ankelaa

Tak, kojarzę . ; D lubię dyskutować o dobrych filmach , więc często można mnie spotkać właśnie tutaj;)

ocenił(a) film na 10
reliance

ja również niestety nie każdy zna się na tym co dobre. I wypisują tu różne rzeczy doszukując się skandalu.
No ale odbiegam od tematu

Więc dalej pytam. Czy znacie jakieś filmy o tematyce podobnej do SS?

użytkownik usunięty
ankelaa

''Chatroom''. Nie oglądałam jeszcze, ale zapowiada sie podobnie.

ocenił(a) film na 10

O, tego nie słyszałam. Faktycznie, może być ciekawe :)

użytkownik usunięty
ankelaa

Ja oglądałam ''Naszą klase'' i tematyka raczej podobna nie jest, ale film naprawdę warty obejrzenia.

O tak również widziałam film "Nasz klasa" i był bardzo wstrząsający. Nie chce nikomu zdradzać szczegółów ale film opowiada o chłopaku, który jest gnębiony przez rówieśników. Mocny ale moim zdaniem w ogóle nie przypomina ss co nie znaczy, że jest gorszy chodź osobiście wolę ss.

użytkownik usunięty
oliwialis10

Tak masz rację. Nasza klasa nie przypomina Sali. Ten pierwszy bardziej skupia się na tym aby pokazać według jakich zasad (lub ich braku) postępują młodzi ludzie, poruszany jest temat akceptacji, honoru, godności itp. Skupia się głównie na klasie głównych bohaterów. Jest to film ukazujący problemy w szkole opowiedziany w mocny sposób. Opowiada prawdziwą historię. W Sali jednak można zobaczyć subkulturę emo, skłonności homoseksualne, czy samobójcze. Jest w nim zatracenie się w internecie, choroby psychiczne, czy zagrożenie czekające na osobowość nastolatków. To co upodabnia te dwa filmy to temat odrzucenia, braku akceptacji, dramatyczne zakończenie, realistyczność i mocne pokazanie tematu dzieła. Osobiście wolę Salę.

Nie potrafię się z tobą zgodzić co do jednej kwestii. Napisałeś, że Sala ukazuje problemy subkultury emo oraz homoseksualistów nie mogę się z tobą zgodzić. Było już poruszane wiele tematów co do tego czy Dominik był emo czy nie więc to nie temat na pokazywanie swoich racji :)
Z resztą zgodzę się w 100% :)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
oliwialis10

'Osobiście wolę Salę.' a ja osobiście wolałabym żeby ktoś podał nam filmy o podobnej tematyce.

- ogladałam wczoraj/przedwczoraj klass. No i faktycznie nie ma nic wspólnego z salą jednak patrząc tak bardzo dociekliwie (a ja taką osobą jestem ;p) to można by było tu jeden wspólny czynnik dać, mianowicie upokorzenie jest w obydwu filmach przez rówieśników z klasy.. No ale to jednak nie to , xo prezentuje sala , całkiem inne miąła uczucia po naszym już kultowym polsim filmie , a całkiem inne po estońskiej 'naszej klasie' . Jednak mimo wszystko polecam ten film bo uzmysławia jeszcze bardziej cierpienie drugiego człowieka, więc troche podobne są.

-Poza tym nie sprzeczajcie się czy sala była o geju czy też nie. Przecież nie wmówicie komuś , kto po prostu jest uparty i mówi , że Dominik był gejem , a poza tym ten film nie miał na celu roztrząsania poglądów seksualnych i kulturowych ale UZMYSŁOWIĆ CIERPIENIE (bezmyślną krzywdę) I BEZRADNOŚĆ RODZICA no ale może i ja też się mylę bo każdy zrozumiał to na swój sposób, jednak dalej utwierdzam się w przekonaniu, że odgadywanie (co tu odgadywać?!), sprzeczanie się czy Dominik był gejem czy nie jest po prostu zbędne :)

-Kolejna rzecz: CO DO FILMÓW CHATROOM i BLACK HEAVEN :
niestety nigdzie nie mogę ich znaleźć , nie mam pojęcia jak je dostać.. Macie jakieś stronki lub cokolwiek z tym filmem?

-następnie chcę wyjaśnić zdanie ''est to film ukazujący problemy w szkole opowiedziany w mocny sposób. Opowiada prawdziwą historię'' - W sali samobójców jest również ukazany problem , który faktycznie sie wydarzył , może trochę pzekoloryzowany ale to zlepka prawdziwych historii , które działy się NA PRAWDĘ . Reżyser Janek Komasa spotkał się z kobietą, o której mowa była w Wysokich Obcasach, dokładnie to mowa była o jej córce Magdalenie znanej również jako Malarosa (salosamobójcomaniaki wiedzą o co mi chodzi , a jezeli nie wystarczy poszperać w internecie:)) W filmie poruszony został również problem HIKIKKOMORI - to nie żadne wmysły, tak dzieje się NA PRAWDĘ miliony (no może troszkę przesadzam ;p) Chińczyków siedzi na komputerach zamykając się we własnym świecie i pokoju, większość takich powaznie uzależnonych umiera z wycieńczenia.

-no i chcę na koniec poruszyć temat EMO w filmie SS - TAK, TWÓRCY FILMÓW WZOROWALI SIĘ NA SUBKULTURZE EMO! Sam Jakub Gierszał kochany przez nastolatki wypowiedział się w jednym z wywiadów , że przygotowując się do filmu DUŻO czytał o subkulturze emo, dowiadywał się, rozmawiał, słuchał 'ich' muzyki etc.

przepraszam za wnikliwe rozpatrzenie wypowiedzi ale trochę czytałam i może fakt, jestem amatorką ale kocham polskie kino , a film Janka to nowość (w Polsce ) dlatego też dużo czasu spędziłam nad wnikliwym rozpatrzeniem wszystkiego co związane było z filmem. Przepraszam równiez za odejście od tematu jakim jest szukanie podobnych filmów. Oraz dziękuję i darzę szacunkiem osoby , które przebrną przez moja mini lekturkę :D Jeżeli mylę się gdzieś, proszę nie bójcie się- chętnie podejmę konwersację ;] Poza tym miło dowiedzieć się czegoś nowego (ale trafnego) Pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
ankelaa

"Chatroom" chyba można obejrzeć na kinopecetowiec.pl.

Ja Cię tylko poprawie, że zjawisko hikikomori wywodzi sie z Japonii, ale w Chinach też pewnie są jego przypadki ;p Co do pozostałych kwestii myślę, że nie trzeba rozwodzić sie nad homo wątkiem czy rozmyślać nad tym czy Dominik był emo czy nie (to że tak wyglądał wcale nie musi o tym świadczyć) bo nie można tego jednoznacznie określić.

ocenił(a) film na 10

-faktycznie , dzięki wielkie , dzisiaj mam zamiar zakończyć dzień oglądając ten film l;]

-oj zwracam honor, mój błąd. Nigdy nie rozróżniam tego - wszyscy piszą tymi znaczkami więc wsadzam ich do jednego worka (to tylko taka żartobliwa metafora ,nie obrzućcie mnie tu zaraz wyzwiskami i nie posądzajcie mnie o rasizm broń BOŻE :) Ale dziękuję zmakiwara teraz będę doprecyzowana w tej wypowiedzi i bardzo się cieszę , że zwróciłaś na to uwagę :)

-co do tego emo , nie twierdzę , że jest to film o emo po prostu sugerowałam się wypowiedziami twórców i głównego bohatera.

ocenił(a) film na 10
ankelaa

+ Co z black heaven? strasznie chciałabym go oglądnąć ale w internecie jest tylko wersja angielska , a wydaje mi sie , że w Polsce albo będzie za jakiś rok albo , że w ogóle go nie będzie. Jak macie jakies tajne źródła to zdradźcie je choć troszkę :)

użytkownik usunięty
ankelaa

Ależ ja nie twierdziłam że bierzesz SS za film o emo xD też oglądałam sporo wywiadów z reżyserem i Kubą i szczerze mówiąc to czasem irytowało mnie że tak bardzo podkreślali, iż wzorowali sie na "subkulturze" emo. Szkoda że chcieli ukazać ją w tak stereotypowy sposób.
Mogłabyś napisać gdzie wyhaczyłaś wersje po angielsku? może jakoś dam rade obejrzeć ;p

ocenił(a) film na 10

ja również nie twierdze , że ty twierdzisz , że film jest o emo (hahahah :D jak to zrozumiesz to jesteś mistrzem :D)
Ok zaczynam przeglądać historię i postaram się znaleźć tą wersje. Bo ja jestem strasznym leniem (przyznam sie bez bicia) i oglądanie i tłumaczenie sobie mi nie odpowiada dlatego też od razu wyszłam jak zobaczyła ENG . ale jak tylko to znajdę to od razu daję znać :)

ocenił(a) film na 10
ankelaa

http://www.watchthisletme.com/watch-2411331-Lautre-monde
tu chyba jest wersja do ściągnięcia

http://www.bestmovie.com.pl/ogladaj/online/Inny-swiat-Autre-monde-L

tu jest online tylko nie wiem czy Po polsku bo nie mam siły juz dziś się rejestrować ale sprawdzę to na pewno, chyba, że wy sprawdzicie przede mną :)

użytkownik usunięty
ankelaa

Haaaa zrozumiałam, moge czuć sie miszczem? xD

Widze że ta druga wersja jest z pobieraczka.pl...od razu odradzam rejestrowania sie. Mój kolega założył konto niby bezpłatne a potem przysłali mu maila że ma zapłacić ok 100.

ocenił(a) film na 10

Ta... Ja się tam zarejestrowałam. Szkoda, że dopiero teraz wiem co to za gówno. Nie zakładajcie tam konta, bo potem dostaniecie maila z informacją o tym, że nie zapłaciliście 94 zł za korzystanie z serwisu. OSZUŚCI !!

użytkownik usunięty
kasia86_filmweb

Kiedyś był nawet reportaż w 'Expresie Reporterów' o tej stronie xP także omijać ją szerokim łukiem.

ocenił(a) film na 1
oliwialis10

Ja znam film podobny poziomem do sali samobójców, mianowicie "moda na sukces". Pozdrawiam serdecznie emo dzieciarnie

ocenił(a) film na 10
malakian1987

; ooo nie wierzę w to co czytam;l

Chociaż nie, ja ''mody na sukces'' nie oglądam:) Więc nie wiem jaki tam jest poziom. Ale skoro ludziom się chce oglądać tyle czasu tę telenowelę, no to chyba dobry poziom jest xDD Chyba już jakoś ze 4000 odcinków. :D

ocenił(a) film na 10
malakian1987

Twój komentarz jest na poziomie "dzieciarni".

malakian1987

brawo, to, że film Ci się nie podobał nie oznacza, ze możesz sobie pisać komentarze, które właśnie wpadną Ci do główki i skoro sądzisz, że właśnie takimi komentarzami zabłyśniesz to niestety muszę Cię zdziwić..
widocznie oglądałaś "modę na sukces" skoro wiesz jaki ma poziom, a skoro nie oglądałaś i kierujesz się tym co usłyszysz od innych to SERDECZNIE CI GRATULUJE -,-

ocenił(a) film na 8
oliwialis10

Podobny pod względem dramatu nastolatka jest film "Z górki". Nawet główny bohater podobny z czegoś ;)
http://www.youtube.com/watch?v=AvNr5HknPAQ&feature=related

To mało znana produkcja, ale moim zdaniem rewelacyjna. Serdecznie polecam.

ocenił(a) film na 4
oliwialis10

jeźdźcy apokalipsy.................

ocenił(a) film na 7
oliwialis10

nie wiem czy w sumie ktoś już to wymienił, ale myśle że podobieństwo można też znaleźć w VERBO, nie że całkiem coś jak Sala samobójców ale podobne, też jest tematyka samobójstwa.. itd polceam, momentami sie nudny staje ale później sie rozkreca, oóglnie fajny film, troche do myslenia daje:)