6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324540
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Nie wiem co myśleć, ale SB wydaje mi się " " "kopią" " " francusko-belgijskiego filmu "Inny Świat" (Autre monde, L').
Właśnie zobaczyłem ten film na TVP HD i ... mam pewne obawy. Autre monde, L' jest z 2010 roku, a Nasz z 2011.
Może się mylę? sami oceńcie.

ocenił(a) film na 9
skala72

Właśnie miałam napisać to samo. Zauważyłam podobieństwa - Sylwia/Audrey, Sala Samobójców/Black Hole, tworzenie w grze postaci, które ze sobą rozmawiają...

scarlett127

Poza tworzeniem postaci, to myśli samobójcze, niezrozumienie otoczenia itd.. więc nie wiem czy Sb jest taką rewelacją na jaką ją okrzyknięto. Qrcze, mam spory niesmak.

skala72

no i kurczaki w obu filmach są napisy końcowe. Karygodne podobieństwo. Też mam niesmak.... no i też zrobili w kolorze...niedobrze

ocenił(a) film na 9
skuryn

obejrzałaś/eś inny świat?

scarlett127

w "sali samobójców" i "innym świecie" jest scena która nasuwa na myśl jedną, że scen w Matrix Reaktywacja który jest z 2003 roku - czyli wcześniejszy. Czy teraz mam pisać, że obydwa filmy to kopie Matrixa ? Chyba tak zrobie.
Jeżeli obejrzałaś/eś inny świat to wiesz o którą scenę chodzi.

ocenił(a) film na 9
skuryn

Nie obejrzałam Matrixa, więc nie wiem.

scarlett127

no to obejrzałaś/eś inny świat - nikczemny plagiat matrixa a nie oryginał

ocenił(a) film na 9
skuryn

no dobra.
Po pierwsze możesz spokojnie pisać "-aś".
Po drugie, skoro tak piszesz to może potwierdzisz. Podaj jakieś zbieżności. I nie chodzi tu o to, że we wszystkich trzech filmach jest gra komp
Po trzecie - inny świat i sala samobójców są podobne, bo są oparte na podobnym pomyśle. Nie mówię o plagacie, a o podobieństwach. Może Komasa wcale nie widział innego świata.
Film zwyczajnie skojarzył mi się z Sb. Oglądając go, miałam wrażenie, że to samo widziałam w Sali Samobójców. Mam do tego prawo, tak samo jak do tego, żeby wejść na filmweb i napisać to na forum. Tak czy nie? A Twoje naskakiwanie jest pozbawione sensu .

scarlett127

no dobra.
Napiszę o co mi chodzi. Patrząc na tą całą światową produkcję filmową widać, że cały czas jest to wałkowanie podobnych pomysłów. Patrząc na kolejny western nie piszesz, że są podobne, bo są oparte na podobnym pomyśle. Przecież oglądając kolejny western ma się ma wrażenie, że wszystko to już się widziało wcześniej tylko jest trochę inaczej poukładane.
Dlaczego więc napisałaś to co napisałaś w przypadku "Sali samobójców" ? Myślę, że znam odpowiedź na to pytanie. Dlatego, bo jest bardzo mało filmów opartych na tym pomyśle i paradoksalnie bardziej to wtedy jest zauważalne. W przypadku filmu typu western człowiek przyzwyczaił się do tego, że filmy są podobne i traktuje to jako normę. Filmów podobnych do "Sali samobójców" jest tylko parę (ja znam tylko jeszcze trzy tytuły). Przynależnośc "Sali" do grupy paru filmów jest bardziej chwalebne niż bycie podobnym do kilkuset nie mówiąc już o tysiącach.
Temat filmu "Inny świat" i podobieństw do sali był poruszany we wcześniejszych wątkach. Może wartoby było, . abyś spróbowała je odszukać i zapoznać się z tym co inni pisali na ten temat.
Na koniec zdradzę, że wspólna scena o którą mi chodziło, to był skok z dachu wyskoiego bunku i lot wzdłuż jego ściany. w "Innym świecie" jest ona na samym początku. To, że "Inny świat" jest z tego powodu plagiatem matrixa nie pisałem poważnie. Chodziło mi tylko o wskazanie na pewien sposób myślenia.
Jeżeli dotarłaś do tego miejsca, togratuluję cierpliwości. To moje naskakiwanie to może i było bez sensu, a to wszystko przez tą biologię.
P.S. Jeszcze jedno. Zadałaś przecież pytanie. Odpowiadam "Tak".

skuryn

skuryn, weź ich skieruj do poprzednich postów, bo nie mogę... ile razy można ten temat poruszać włącznie z tym, że sala była nakręcona zanim wszedł inny świat

ocenił(a) film na 9
skuryn

Dotarłam, jestem cierpliwa. Rozumiem o co Ci chodzi i przyznaję rację. Nadal podkreślam, że nie atakuję Sali Samobójców jako plagiatu. Zresztą można nawet sprawdzić, że oceniłam ją wyżej niż Inny Świat. Oglądając film widziałam podobieństwa, byłam ciekawa, czy wy też to widzicie, weszłam na filmweb i zobaczyłam wpis skala72. Podzieliłam się spostrzeżeniami. Kropka.

Nie przejrzałam wcześniejszych wątków, bo jest ich "tylko" 1943. Przejrzałam za to te pod "Innym Światem" i nie znalazłam odniesień.

skala72

Własnie po raz kolejny dochodzę do wniosku, że polscy twórcy są dobrzy w naśladowaniu. SB jak dla mnie jest lepszym filmem ale nie zmienia to faktu, że podchodzi pod plagiat.

ocenił(a) film na 10
Christophorus

skąd skrót SB? predzej SS chyba..

Deafir

sam nie wiem w sumie SS i SB coś wspólnego z sobą mają ale w tym wypadku była to po prostu pomyłka.

skala72

Obejrzalem "Inny swiat". Tam tez wyczytalem, ze polska "Sala samobojcow" jest plagiatem. Musze koniecznie sam zobaczyc.