6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324569
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Jak dla mnie ten film był bardzo fajny.Orginalny i na czasie.Jak na polskie realia prezentuje się on bardzo dobrze.Nie wiem czemu tyle osób go krytykuje.Ten film jest sto razy lepszy niz kolejne durne filmy z Karolakiem i inna chołotą.

kamil97

Też nie rozumiem jak można dawać 1/10 i nie pozostawiać na skali miejsca dla rzeczywistych gniotów

ocenił(a) film na 5
skuryn

Skuryn tak samo jak można dać 9 czy 10 i nie zostawić miejsca na naprawdę dobre filmy:)

Dealric

Zawyżenie oceny filmu poprzez kierowanie się sercem jestem w stanie zaakceptować.
Zaniżeniu oceny filmu z powodu braku empatii nie jestem w stanie przyklasnąć.

ocenił(a) film na 5
skuryn

Gdybyś filmu nie lubił to byś napisał zupełnie na odwrót:)

Dealric

Zastanowiłem się. To jednak nie chodzi o to czy lubię film. To co piszę jest związane z poparciem osób umiejących patrzeć na innych po ludzku i dobrocią, zachowujących mądrość i rozwagę osądów, a nie krzywdzących innych.

ocenił(a) film na 5
skuryn

I od razu zakładasz, że osoba zachowująca mądrość i rozwagę oraz dobra musi ten film lubić? Bo tak z tego wynika. A to już dziwne podejście.

Dealric

Napisałem, że nie ma znaczenia czy lubię ten film. Tak więc takiego założenia nie było w mojej wypowiedzi.

ocenił(a) film na 5
skuryn

Ale piszesz, że nie rozumiesz jak można dać 1, ale już 10 jest ok dla Ciebie co jest dość jednostronne.
Ale inaczej. Jakbyś ocenił jakiś fatalny film na 1, a ktoś inny napisał, że 10/10 i to jest najlepszy film w historii bez względu na to jaki to byłby gniot to byłoby ok?

Dealric

W przypadku Sali nie rozumiem jak można dać 1 ponieważ nie jest to adekwatna ocena dla tego filmu z powodów, których nie będę już tutaj wymieniać. Ocena 10 jest oceną zawyżoną i powinna być przeznaczona dla innych filmów. Tak wieć nie jest też prawdą, że 10 jest dla mnie ok.
Chodzi tutaj o to, że moje uwagi dotyczące komentarzy innych forumowiczów są związane nie z oceną punktową jaką wystawiają (bo to jest ich wolna wola) tylko z tym co piszą. Tak się jednak składa, że osoby dające 10 są osobami bardziej wrażliwymi na krzywdę innych w związku z czym nie widzę potrzeby polemizowania z nimi. Z kolei osoby dające 1 z reguły wypowiadają się na zasadzie wyrażania niechęci, obrażania i agresji do odmiennie myślących. Zdarza się, że w skrajnych przypadkach nawołują do przemocy a nawet uśmiercania wg własnych regół. W takich przypadkach człowiek czuje potrzebę jakiejś reakcji.

ocenił(a) film na 5
skuryn

Ok już rozumiem.
Ale wciąż wielu fanów przedstawia poziom tolerancji i wrażliwości nie inny niż ludzi nazywających głównego bohatera emo pedałem. Trzeba tępić takie zachowanie u obu stron.

skuryn

Świetne argumenty do oceny filmu. pozdrawiam.

kamil97

Dla mnie również ten film jest bardzo dobry - a co najważniejsze porusza naprawdę ważne kwestie jak dotąd pomijane w naszym kinie. Aktorstwo jest na wysokim poziomie podobnie zresztą jak inne kwestie techniczne takie jak montaż czy świetnie dobrana muzyka (np. ”Nothing to Lose ” zespołu Billy Talent). Film jest zresztą wynikiem pomieszania wielu gatunków filmowych co niewątpliwie świadczy o jego oryginalności. Najważniejsze jest jednak to że to film, który można analizować na wielu poziomach i ma wstrząsające przesłanie. Moim zdaniem jest to film wart uwagi i o aktualnej tematyce.

ocenił(a) film na 1
damiannagel

Jakie przeslanie ? Wszyscy mowią mi, ze ma przeslanie wiec prosze aby ktos mi wyjasnil jakie.

Emma_16

Przesłaniem filmu może być choćby metaforyczne znaczenie tytułowej „Sali Samobójców” – którą to sami tworzymy – "zabijając się nawzajem". Dzieje się to przez brak zrozumienia, znieczulicę społeczną, ciągły pęd za pieniądzem i karierą – przez to zapominamy o tym, co jest w życiu najważniejsze i niszczymy się nawet o tym nie wiedząc.

damiannagel

Masz całkowitą rację.
Polać mu ;)

damiannagel

Jest wiele takich prostych odpowiedzi, a mimo to wiele osób nie dostrzega ich.

swojak_2

co można się spodziewać po takich co dają bez sensu 1

bighamer

wulgaryzmów?

swojak_2

oprócz tego współzawodniczą który z nich napisze coś bardziej bezsensownego

ocenił(a) film na 1
bighamer

Towarzystwo wzajemnej adoracji i trzymania się za pisiory.

nemo999

Mylisz się sądząc , że inni robią to co ty

ocenił(a) film na 1
bighamer

Zdobądź się na jakąś inteligentną wypowiedź trolu. Albo krzyknij " jesteś u pani !!! "

nemo999

Najpierw musi ktoś inteligentny o to poprosić, aby potem zrozumieć odpowiedź.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
nemo999

Przecież pisałem, że musi to być inteligentna osoba. Mylisz się również, że inni mają taki sam mózg jak ty i taką samą orientację seksualną.

ocenił(a) film na 1
kamil97

Film jest beznadziejny (gra aktorska, o dykcji Gąsiorowskiej nie wspominając) Popadanie w zachwyt nad gniotem i wydawanie okrzyków typu " Gierszał jest boski", " taki prawdziwy" itp, itd dawanie ocen 10 i serduszek udowadnia, że to gniocisko promuje i przedstawia jako normalne wszelkie patologiczne zachowania, odbiegające od dobrego smaku, promujące wulgarne, niegodne człowieka zachowanie oraz promujące homoseksualizm. Najbardziej uderza to w osoby młode i tym samym osoby o niewykształconym charakterze. Uderza w osoby nierozwinięte i mało wymagające intelektualnie, co wpływa na wykorzystywanie nagannych wzorców zawartych w gniocie, służącym jedynie demoralizacji społeczeństwa niższych warstw i nabiciu kieszeni producentom i tzw "aktorom".

kamil97

Niektórzy czepiają się określenia oryginalny, ale na polskim poletku powiło odmiennością

swojak_2

plus fajna animacja, szczególnie awater Sylwii

ocenił(a) film na 1
kamil97

Film jest beznadziejny (gra aktorska, o dykcji Gąsiorowskiej nie wspominając) Popadanie w zachwyt nad gniotem i wydawanie okrzyków typu " Gierszał jest boski", " taki prawdziwy" itp, itd dawanie ocen 10 i serduszek udowadnia, że to gniocisko promuje i przedstawia jako normalne wszelkie patologiczne zachowania, odbiegające od dobrego smaku, promujące wulgarne, niegodne człowieka zachowanie oraz promujące homoseksualizm. Najbardziej uderza to w osoby młode i tym samym osoby o niewykształconym charakterze. Uderza w osoby nierozwinięte i mało wymagające intelektualnie, co wpływa na wykorzystywanie nagannych wzorców zawartych w gniocie, służącym jedynie demoralizacji społeczeństwa niższych warstw i nabiciu kieszeni producentom i tzw "aktorom".