6,3 325 tys. ocen
6,3 10 1 324630
5,6 61 krytyków
Sala samobójców
powrót do forum filmu Sala samobójców

Jak dla mnie ten film był po prostu zbyt... (jak w temacie).

ocenił(a) film na 6
Anduril_3

Muszę się zgodzić...temat niezły, wydawałoby się temat rzeka, ale film ten temat bardzo "uprościł" i trochę skrzywdził faktycznie przerysowując emocje i czyniąc bohaterów bardziej ograniczonymi karykaturami niż, jak by wypadało, ludźmi z poważnymi problemami. Film mógł być dobry, jest tylko średni.

Anduril_3

Hmm pewne rzeczy były uwypuklone, ale nie wykluczajmy że możliwe iż to zamysł autora mający na celu podkreślenie.
Czasami spotykam sie z opinią że film jest "nierealistyczny". A to już akurat bzdura. Jestem studentem pedagogiki i obecnie siedzę na ostatnim roczku magisterki, a Sala Samobójców jest filmem jaki KAZANO nam oglądać i na jego podstawie analizować przypadek, czyli Dominika.

ocenił(a) film na 8
Boof_X

Właśnie :)
Zauważyłam ciekawą rzecz; sporo osób się tu wypowiada o SS, opinie jakie film zbiera są bardzo skrajne - ale jakoś na ogół ci, którzy mają cokolwiek wspólnego z pedagogiką, psychologią (taką prawdziwą, praktykowaną zawodowo na codzień), wypowiadają się o filmie bardzo pochlebnie...

Może po prostu wydaje się Wam niektórym, że Dominik był 'przerysowany', a w przeczywistości człowiek dorastający w takim specyficznym środowisku w jakim on dorastał, właśnie TAKI jest i TAK reaguje? Młody człowiek, który tak bardzo chce BYĆ, chociaż nie wie jeszcze KIM w ogóle jest. Może też warto zwrócić uwagę na to, co mówi Dominik na tej próbnej ustnej maturze z polskiego. "Świat wyszedł z formy i mnie to trzeba wracać go do formy" Dalej jest mowa o hamletowskich postaciach błaznów, szaleńców, przywdziewających maskę, których zadaniem jest demaskować fałsz i hipokryzję. I to jest właśnie Dominik w otaczającym go świecie. Dostrzega fałsz i nie godzi się z nim. Szuka sensu, swojej prawdy. Szuka źle i zupełnie nie tam, gdzie powinien, dlatego jej nie znajduje - ALE przynajmniej szuka...

ocenił(a) film na 3
Anduril_3

zgadza się

ocenił(a) film na 2
Anduril_3

Również się zgadzam.

Film podjął pewien ważny temat, ale na tym koniec. Nie rozwinął go, nie opowiedział żadnej poruszającej historii, nie uraczył grą aktorów, nie zachwycił animacjami w stylu hybrydy WoW & Manga.

Problem ludzi nieakceptowanych, nieradzących sobie w rzeczywistym świecie i przez to uciekających w wirtualną rzeczywistość, niejako przenoszących swoje życie "do komputera", jest szeroko znany i wałkowany. Ten film nic nowego do tematu nie wnosi, a wręcz spłaszcza go i sprowadza do karykaturalnej groteski.

2/10 głównie przez wzgląd na odzywki postaci pani Kuleszy, chociaż jak mówić "wypierdalaj" to powinna się uczyć od Gruchy z "Chłopaki nie płaczą" :)

ocenił(a) film na 4
Anduril_3

Historia o problemach emocjonalnych emo-banana-geja? Blisko 2 godziny, żeby zobaczyć jeden z najgłośniejszych, polskich filmów ostatnich lat i najzwyklejszy w świecie zawód.