Tak jak w temacie, podobno rozszerzona wersja ma jakieś alternatywne zakończenie które wykluczałoby seqel, gdyby ten miał powstać. Czy kto wie jakie to jest zakończenie?
Ja oglądałem wersję reżyserką ponoć, to kończy się tak, że murzyn w helikopterze rozkuwa jej kajdanki i ona wyskakuje ze śmigłowca i gdzieś biegnie nie wiadomo gdzie przez las i koniec
wersja reżyserska i kinowa kończą sie tak samo, dopiero wersja rozszerzona ma inne zakończenie.
a ja widziałem zakończenie jak salt zdejmuje maske na końcu i się okazuje że to orłow!
Trochę za ostro pojechałeś/aś :|, jeśli brakuje Ci słowa polecamy synonimy.ux.pl
Nie mogę dodać komentarza bo mi się pojawia takie coś.
Więc wstawiam linka do innego zakończenia http://www.youtube.com/watch?v=CJhaL7k7c40
SPOILERY
Film ma 3 wersje. W porównaniu z kinową dwie pozostałe zawierają między innymi takie sceny:
- kiedy Salt wraca do domu, widzi przewrócone krzesło i wyobraża sobie, jak zaatakowano Michaela
- dodatkowa scena, jak się z mężem poznawali i opowiadał jej o gatunku pająka, który odkrył w Korei
- cytuję: "Evelyn wspomina seks z Michaelem, ale nie widzimy niczego naprawdę ciekawego" ;-)
- jej mąż nie zostaje zastrzelony, tylko na jej oczach go topią i obserwują, czy nie zaprotestuje - to zdecydowanie ciekawsza scena niż w wersji kinowej
- plus jakieś szczególiki typu innego miejsca, w które ktoś został postrzelony, powalenia trzech osób zamiast dwóch itp
Wersja "Director's Cut" poza drobnostkami w stylu wyżej wymienionych ma taki koniec jak kinówka, natomiast "Extended Cut" ma zakończenie zupełnie inne, bo dopiero wtedy, nie w połowie filmu, Evelyn zabija Orłowa.
Film w sumie uważam za przeciętny, obejrzałam drugą wersję wyłącznie dla Augusta Diehla, który jest jednym z moich ulubionych aktorów, a że w wersji "Extended Cut" nieco więcej zagrał, to trochę bardziej mi się ona podoba. Daniel Olbrychski też pokazuje się dodatkowo na koniec, więc mogę ją polecić fanom naszego rodaka.
Tu jest wszystko wyszczególnione:
http://www.schnittberichte.com/report.php?ID=54639