Poszukiwania zakończone! TVP wyemituje wreszcie ten film. Nie mogę się już doczekać. Holoubek, maklakiewicz i przede wszystkim król polskich filmów Zbyszek Cybulski!!!
Też się cieszę, przydałoby się tylko, by przesunęli w końcu Kolekcję kinomana na bardziej LUDZKĄ porę. Tym bardziej, że będę miała problem z oglądaniem od września, kiedy w poniedziałek trzeba wstawać przed 7 rano :/ Dla kogo te filmy?!
Nie piszcie, że "wreszcie", bo w TVP widziałem ten film ze 3 razy (i tyleż w kinie). Ja po to kupiłem dawno temu porządny magnetowid, by nagrywać to, co sensowen, a to co sensowne po nocy TVP nadaje. A "Salto" już mam na DVD - z TVP na taśmę i dalej na DVD. To jest prawie arcydzieło (prawie, bo dialogi - co normalne - nagrane fatalnie).
Tak sądzę, że w TVP leciał wiele razy, jednak nie przypominam sobie by w przeciągu ostatnich kilku lat telewizja publiczna emitowała ten film. Film znakomity, ale montaż dźwięku najgorszy jaki w życiu widziałem (a raczej słyszałem). Tragiczna wręcz synchronizacja.
Film ogólnie podobał mi się, zwłaszcza dzięki znakomitemu Holoubkowi i świetnemu scenariuszowi. "Salto" śmiało można nazwać filmem poetyckim. Zawiodłem się jednak na Cybulskim. Jest to najsłabsza jego rola z tych które miałem okazję zobaczyć, chociaż mimo wszystko nie mówię, że była zła. Warto za to zwrócić uwagę na ciekawy epizod Maklakiewicza i znakomite kreacje aktorskie kobiet występujących w filmie. Dobra muzyka, zdjęcia, nienajgorszy montaż. Może nie jestem zachwycony, ale spokojnie mogę dać 7/10. Naprawdę warto obejrzeć i pomimo wad polecam
Dialogów z "Salta" świetnie się słucha. Mam od dawna przegraną ścieżkę dzwiękową. Dla mnie to wspaniałe słuchowisko:
"On pisze wiersze przeciwko wam i nawt zrymować mu się nie chce!"
"Napiej się pan nasze wody mineralnej?"
Gra Cybulskiego mnie tu nie razi.
No, a Holoubek?! "-Przcież pan jest dobry. -A, bo ja nie umiem zrobi świństwa."
Mi wystarczy, jeśli on przejdzie przez kadr.
Włodzimierz Boruński: "Przed wojną żona dawałam mi dwa złote". "Czekam teraz na "Zaduszki".
Wanilio każdemu zdarzają się błędy, nikt nie jest idealny. Dziękuję, że twój wpis mimo, iż niezbyt wiele wniósł do dyskusji