PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32309}

Samotność długodystansowca

The Loneliness of the Long Distance Runner
1962
7,5 5,7 tys. ocen
7,5 10 1 5717
8,0 23 krytyków
Samotność długodystansowca
powrót do forum filmu Samotność długodystansowca

1. Jak główny bohater idzie z dziewczyną i dyskutują o społeczeństwie:
kobiety - zdradzają swoich mężów i wiecznie narzekają że faceta mało zarabia
facet - wykorzystywany w firmie, zarobiony na śmierć

2. Upartość chorego człowieka. Nie chce lekarzy, nie chce tabletek..

3. Dziewczyna: Czemu nie weźmiesz się do pracy?
Jej adorator: a jaki to ma związek z Tobą?:)
[Wziąłbym się do pracy, tylko praca w firmie ojca to wyzysk. ]

4. Złote myśli naczelnika więzienia: agresje trzeba dobrze ukierunkować, tylko wysiłkiem można do czegoś dojść itd.

* i ogólnie pokazanie buntu młodego człowieka, który nie jest - jakby to pozornie wyglądało - buntowaniem się dla samego buntowania.

------
A na koniec najbardziej tandetna i rażąca sztucznością scena: jak pieniądze wypływają spod rynny SZCZĘŚLIWYM TRAFEM AKURAT WTEDY GDY PRZYSZEDŁ POLICJANT. Nie no co za debilizm!

Zatem co do filmu mam uczucia ambiwalentne.... ale jednak zostanie w mojej filmotece. Dobry tytuł filmu.

ocenił(a) film na 7
kyle_reese

Największy mankament filmu (poza muzyką) to sposób w jaki policja doszła do sprawcy włamania. Zupełny przypadek. Ale nie wiem czemu akurat u niego szukali pieniędzy.

ocenił(a) film na 8
qqryqu

bo był już wcześniej notowany przez policje i jako pierwszy został przepytany

ocenił(a) film na 8
kyle_reese

Jeden z ulubionych momentów: główny bohater i kumpel po włamaniu trzymają fanty pod swetrami i rozmawiają o "guzach" oraz "rakach" jakich się nabawili :)

kyle_reese

"SZCZĘŚLIWYM TRAFEM AKURAT WTEDY GDY PRZYSZEDŁ POLICJANT"... Pieniądze nie wypływają akurat wtedy gdy przyszedł policjant... Pieniądze wypłynęły z rynny bo padał deszcz :)

ocenił(a) film na 5
Bastard_

Jak ktoś chowa pieniądze w rynnie to trochę żałosne, no ale można i tak przyjąć.