PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9363}
6,2 3,0 tys. ocen
6,2 10 1 3034
5,4 8 krytyków
Saturn 3
powrót do forum filmu Saturn 3

W zeszłym tygodniu miałem okazję rozmawiać z ciekawym panem. Rozmawialiśmy m.in o filmie. Powiedziałem wtedy, że w latach 70 największe wrażenie zapewne robił Alien (bo co innego...), on natomiast stwierdził zdziwiony, ze dla neigo najlepszym filmem tamtcyh lat jest właśnie Saturn 3.
Alien '79 vs Saturn 3 '80. Jak dla mnie deklasacja, na czyją korzyść to już możecie się domyślić

ocenił(a) film na 4
Pawelek777888

Nawet nie ma co porównywać. Alien wciąż się broni, Saturn 3 trąci myszką

ocenił(a) film na 7
Guliwer_2

Nie zgodzę się.

Alien pokzuje rzeczy uniwersalne w zasadzie ale nie ma w nim nic w przekazie wyprzedzającego epokę.

Saturn 3 pokazuje może poza świadomością twórców rzeczy, które w tamtych czasach w świadomości nawet zaangażowanych technicznie nie istniały.

Problemy z przewidywalnością złożonych obiektów obliczeniowych/sztuczny mózg.
Problemy z bezpieczeństwem przy wpuszczeniu nieautoryzowanego obiektu do bazy.

Po prostu są to rzeczy poza oglądem tego filmu typowego widza bez wiedzy innej niż stereotypy.

ocenił(a) film na 4
ArchieIl

"Problemy z bezpieczeństwem przy wpuszczeniu nieautoryzowanego obiektu do bazy." nie no tylko prawie cały Alien jest o tym że załoga nieświadomie wciągnęła na pokład coś niebezpiecznego (łamiąc przepisy).
"Problemy z przewidywalnością złożonych obiektów obliczeniowych/sztuczny mózg." cała akcja z symbiontem i jego morderczymi zapędami.
Do tego podane we wciąż przystępnej formie, baza kosmiczna i stroje z Alien są bardziej wiarygodnie niż te z Saturn 3. To już chyba Seksmisja miała lepszą scenografie.

ocenił(a) film na 7
Guliwer_2

infekcja, pasożyt to nie technologia.

ocenił(a) film na 4
ArchieIl

Niebezpieczeństwo takie czy inne (obiekt jest obiekt). Android Ash był sztuczną inteligencją jak szukasz odniesień do technologii.

ocenił(a) film na 7
Guliwer_2

jesteś chodzącym dowodem dlaczego Alien wygrał, a Andromeda przegrała :-).

nie chcę mi się tłumaczyć bo to byłby powrót do przedszkola podejrzewam.

idź pooglądaj Myth Bustersów.

ocenił(a) film na 4
ArchieIl

wytłumacz proszę bo nie jestem w stanie zrozumieć o co ci chodzi.

ocenił(a) film na 7
Guliwer_2

W skrócie powiem to w ten sposób:

"Koń trojański" albo "Coś" bardziej pasuje tutaj jako argument niż "Alien".

Tyle, że w mojej opinii Prometeusz jako pierwszy film wprost pokazał zagrożenie idące z technologią.

ocenił(a) film na 7
ArchieIl

baa...

można go określić jako ojca "Terminatora" czy bardziej Skynetu czyli Terminatora III.

ocenił(a) film na 9
Pawelek777888

jakbym oglądał dzisiaj te filmy pierwszy raz to wybrał bym 8 pasażera .
ale w czasach w których obejrzałem owe filmy naprawdę nie potrafiłbym wybrać zwycięzcy .

Pawelek777888

Nie mniej wciąż Saturn 3 to dobry film. Inny dobry Odległy ląd.