W zeszłym tygodniu miałem okazję rozmawiać z ciekawym panem. Rozmawialiśmy m.in o filmie. Powiedziałem wtedy, że w latach 70 największe wrażenie zapewne robił Alien (bo co innego...), on natomiast stwierdził zdziwiony, ze dla neigo najlepszym filmem tamtcyh lat jest właśnie Saturn 3.
Alien '79 vs Saturn 3 '80. Jak dla mnie deklasacja, na czyją korzyść to już możecie się domyślić
Nie zgodzę się.
Alien pokzuje rzeczy uniwersalne w zasadzie ale nie ma w nim nic w przekazie wyprzedzającego epokę.
Saturn 3 pokazuje może poza świadomością twórców rzeczy, które w tamtych czasach w świadomości nawet zaangażowanych technicznie nie istniały.
Problemy z przewidywalnością złożonych obiektów obliczeniowych/sztuczny mózg.
Problemy z bezpieczeństwem przy wpuszczeniu nieautoryzowanego obiektu do bazy.
Po prostu są to rzeczy poza oglądem tego filmu typowego widza bez wiedzy innej niż stereotypy.
"Problemy z bezpieczeństwem przy wpuszczeniu nieautoryzowanego obiektu do bazy." nie no tylko prawie cały Alien jest o tym że załoga nieświadomie wciągnęła na pokład coś niebezpiecznego (łamiąc przepisy).
"Problemy z przewidywalnością złożonych obiektów obliczeniowych/sztuczny mózg." cała akcja z symbiontem i jego morderczymi zapędami.
Do tego podane we wciąż przystępnej formie, baza kosmiczna i stroje z Alien są bardziej wiarygodnie niż te z Saturn 3. To już chyba Seksmisja miała lepszą scenografie.
Niebezpieczeństwo takie czy inne (obiekt jest obiekt). Android Ash był sztuczną inteligencją jak szukasz odniesień do technologii.
jesteś chodzącym dowodem dlaczego Alien wygrał, a Andromeda przegrała :-).
nie chcę mi się tłumaczyć bo to byłby powrót do przedszkola podejrzewam.
idź pooglądaj Myth Bustersów.
W skrócie powiem to w ten sposób:
"Koń trojański" albo "Coś" bardziej pasuje tutaj jako argument niż "Alien".
Tyle, że w mojej opinii Prometeusz jako pierwszy film wprost pokazał zagrożenie idące z technologią.
baa...
można go określić jako ojca "Terminatora" czy bardziej Skynetu czyli Terminatora III.
jakbym oglądał dzisiaj te filmy pierwszy raz to wybrał bym 8 pasażera .
ale w czasach w których obejrzałem owe filmy naprawdę nie potrafiłbym wybrać zwycięzcy .