to myślałam że spędzę wieczór śmiejąc się przy zachwalanej przez wszystkich KOMEDII, ale niestety się rozczarowałam... Był tylko jeden moment w którym się zaśmiałam (kiedy Maks wypowiedział tajne hasło przed wyjściem na powierzchnię). Reszta... porażka. Ale to oczywiście tylko MOJE zdanie - to tak na wypadek zażartych zwolenników owej "komedii", którzy pewnie gotowi mnie zaraz skrytykować ;)
A ja cię popieram ten film jest żałosny i seksistowski.Pokazuje kobietę jako idiotę która można łatwo manipulować.Ponadto był mało zabawny,no może jedna czy 2 sytuacje
Same baby, a i tak rządził nimi facet. A tak poza tym, to się po prostu nie znacie. Lepiej obejrzycie sobie tylko "Mnie kochaj" i inne polskie superprodukcje ostatnich czasów, tam bez wątpienia ze śmiechu będziecie boki zrywać.
Zgadzam się od razu się proszę jak oburzają bo zostały pokazane w innym świetle i nazywają film seksistowskim problem w tym, że to najlepsza no może jedna z najlepszych komedii polskiego filmu i moja dziewczyna jakoś się nie oburzyła oglądając ten film wprost przeciwnie głośniej ode mnie się śmiała, więc może to dziewczynka, która założyła post ma problem z poczuciem humoru lub jest jakąś feministką albo co ! ;p
Ja też jestem kobietą i wcale się nie oburzam kiedy oglądam "Seksmisję", wręcz przeciwnie., jest to moja ulubiona polska komedia, którą mogę oglądać na okrągło i zawsze tak samo mnie śmieszy:)
a ja jestem feministką, ale nie w sprawach takich błahych jak komedie... trzeba dystansu. Seksmisja 9/10
"A ja cię popieram ten film jest żałosny i seksistowski.Pokazuje kobietę jako idiotę która można łatwo manipulować.Ponadto był mało zabawny,no może jedna czy 2 sytuacje"
No to chyba nie zrozumiałaś tego filmu, dziewczynko.
A argument "żałosny" to żaden argument. Zresztą, podrośnij, to może zrozumiesz pewne sprawy. I radzę wybierać filmy, które nie mają w tytule słowa "seks" a na przykład "Hannah Montana" :) Wtedy będziesz zapewne śmiać się do rozpuku i nie będziesz narzekać na seksizm i żałosność.
Oh, excusez-moi! Żle popatrzyłam odpisując na posta i pomyliłam chłopczyka z dziewczynką! Wybacz, mea culpa! Zatem zamiast "Hannah Montany" polecam strasznie śmieszne horrory, które tak namiętnie oglądasz (wnioskując po wpisach na blogu). Np. taki "Jeepers Creepers 2". Kupa śmiechu! ;)
I to dziwne w sumie, że facet, a krzyczy najgłośniej, że film jest seksistowski :O
No nie, nastąpiła komedia pomyłek i pomyliłam się gdy sądziłam że się pomyliłam więc powyższy wpis proszę uznać za niebyły. Popatrzyłam na pana nade mną i myślałam, że to osoba wyżej, cóż... :P Narobiłam bałaganu, ajajajaj! Pana powyżej przepraszam, gdyż on napisał mądre rzeczy.
Ekhm :>
a jak Ty zrozumiałeś ten film, Myślicielu?? bo oprócz komicznych sytuacyjnie scen i zabawnych tekstów ten film ma seksistowski przekaz-->> czytaj: kobiety nie mogą się organizować, bo i tak wyjdzie z tego farsa; władza i tak oddadzą w ręce facetowi itp. itd.
Widzę, że ktoś tu jest strasznie wyczulony na rzekomy seksizm. Przy czym seksizmem jest dla ciebie chyba tylko naśmiewanie się z kobiet, naśmiewanie się z mężczyzn - już nie.
dzieci, przeciez tu tak naprawde nie chodzilo o kobiety ale o komune. kobiety w filmie to komunisci.. w sprytny sposob granie na nosie cenzurze. za kilka lat, jak dorosniecie bedziecie wiedzieli o co chodzi.. albo nawet nie. nowe pokolenie juz nie zrozumie tego
Dokladnie. Oni/one maja gdzies w jakich czasach film byl krecony, co moze oznaczac. Zamiast tego koncentruja sie na pojeciach wepchancyh w ich glowy przez dzisiejsze media. Jak mozna dopatrywac sie seksizmu w tym filmie i nie zauwazyc tak oczywistej analogii jest - cytujac zgrupowanie feministyczne powyzej - "żalosne"
oj feministko feministko. Wrzuć na luz... i nie stawiaj nas, kobiet, w złym świetle...
film absolutnie nie obraża kobiet. Wręcz przeciwnie... przypominam, że są tam "boginiami świata" i unicestwiły facetów ;)
'Ale to oczywiście tylko MOJE zdanie - to tak na wypadek zażartych zwolenników owej "komedii", którzy pewnie gotowi mnie zaraz skrytykować ;)'
Jasne, że Twoje - jednych śmieszą komedie w stylu "Stary, gdzie moja bryka", innych "Monty Python" a jeszcze innych "Seksmisja".
Nie da rady, żeby wszystkim się podobało to samo. Byłoby nudno.
A może po prostu przyzwyczajona jesteś do innego rodzaju humoru i "Seksmisja" nie trafiła w twoje poczucie humoru.
pzdr
"A może po prostu przyzwyczajona jesteś do innego rodzaju humoru i "Seksmisja" nie trafiła w twoje poczucie humoru"
Tak, pewnie masz rację ;) Film sam w sobie nie jest zły, po prostu jak dla mnie mało śmieszny. I tyle.
Pozdrawiam również ;)
Film sam w sobie jest rewelacyjny.
Żarty - różne śmieszą różnych ludzi, dla niektórych kwestie "Kurwa" , "spierdalaj" czy "ja pierdolę" są pożywką do śmiechu i najwyższą formą rozrywki, inni bedą się śmiać przy "ciemność widzę , ciemność" , "nasi tu byli" , "(..)może marie curie-składowska też?!" oraz nieporadności wygadanego Maksa kiedy zostaje sam na sam z babką.
Naszczęscie mnie bawi drugi wariant. Od lat, niezmiennie.
Mnie bawią wszystkie powyższe. I to bardzo. Miło mieć szeroki wachlarz i rozbudowane poczucie humoru :)
Ludziom pozbawionym poczucia humru pozwalającego..bawić sie tym
filmem..można tylko współczuć...
musisz byc starej daty ;)
seksmisja seksmisja bo to w sumie perwszy taki filmi mimo ze nie smialem sie co chwila to jakos mnie zainteresowal ale dac 8 kogel-mogel to parodia -.- .
"Kogel mogel"jest znakomitą pokazówką aktorską-i tylko dzięki znakomitym aktorom zaistniał!I za to ma 8-mkę!!"Seksmisja "to samo!!Ale ..wy tego nie doceniacie-bo tego nie widzicie-bo.wam to po prostu wisi!"Starej daty"-a nie mam się czego wstydzić;przynajmniej mogłąm zobaczyć kiedyś filmy,o jakich młodemu pokoleniu się nie śniło-"starej daty "widzowi..nie przyjdzie do głowy nazywanie "aktorstwem" ruchów niebieskiej plamy..
Uwielbiam, mimo "młodej daty", Kogel - Mogel i Seksmisję. Mam szczęście, rozumiem zarówno, starszy, jak i współczesny humor.
Zgadzam się ze film jest świetnyy ... Jedna z najlepszych polskich komedii. ; ) ... Ale każdy ma swoje zdanie i sądze uważać , że wypowiedzenia tego typu ,,Ludziom pozbawionym poczucia humru pozwalającego..bawić sie tym
filmem..można tylko współczuć...'' Są poprostu hamskie i nie na miejscu. Proszę mi wybaczyć za ortografię.
Nie wiem czy ktoś z was zauważył, ale oprócz rozśmieszania ten film ma podtekst.
Oczywiście że ma podtekst - jak wiele filmów. Zakładając ten temat miałam cały czas na myśli tylko i wyłącznie to, że jako KOMEDIA film ten nie jest dla mnie w ogóle atrakcyjny, czyli że mnie NIE śmieszy. Tyle!! Nie rozumiem jak ktoś może mi zarzucać brak poczucia humoru (jak poprzednik, cytuję: "Ludziom pozbawionym poczucia humru pozwalającego..bawić sie tym
filmem..można tylko współczuć...")... A i owszem, mam poczucie humoru - że inne od wielu, trudno. Niemożliwością jest aby wszystkich śmieszyło to samo. Ehh, szkoda się tu produkować... Niektórzy i tak tego nie zrozumieją nigdy ;)
Na przykład taki że bez facetów było by nudno ;p Seksmisja jest zabawnym filmem chodź zgadzam się z osobami piszącymi wyżej że niekoniecznie trafia z humorem do wszystkich. Pzdr
Mi się tam podoba z tym kobieta mnie bije tam bylo sporo fajnych tekstów tylko że komedie polskie różnią się od amerykańskich bo w polskich to jest taki w miare inteligentny dowcip a w amerykanskich że ktoś piernie albo żygnie lub odwrotnie założy gumke
Miałam dokładnie to samo ! Każdy tak podniecał się tym filmem, ale okazało się że to kolejny nudny polski film z "TYCH" lat. Szykowałam się na nie wiadomo co a tu wyłączyłam po 15 minutach !
jestes kompletna idiotka skoro po 15 minutach wylaczasz film i skoro twierdzisz ze filmy z tamtych lat sa nudne to co powiedziec mozna o obecnych filmach:|?
w tym filmie śmieszny jest początek wtedy śmieję się jak dziecko ale to znika po pojawieniu się napisów końcowych
ten film to arcydzieło ale film trzeba zrozumieć a nie oglądać licząc na to, że to będzie głupawa parodia dla ograniczonych intelektualnie nastolatków
Żartujecie?
Ile wy macie lat? Może w tym fimie nie ma zabójczych efektów specjalnych do których "teraźniejsze" pokolenie jest przyzwyczajone, ale to jest klasyka komedii.
Oglądałam go chyba z 6 razy (mam 24 lata)i nadal mnie śmieszy.
Jak komuś się nie podoba polecam wszystkie części Amerykan Pie - inteligentny humor.
"Seksmisja" nie robi z kobiet idiotek. Raczej wyśmiewa feministki, które szukają dziury w całym i wciąż robią z siebie pokrzywdzone istotki...
i właśnie, w tym jest problem... przeciętny Polak myśląc "feministka" ma przed oczami sceny z tego filmu. Dlatego też uważam, iż "Seksmisja" posługując się stereotypami i mitami wyrządziła krzywdę temu ruchowi.. A przedmówcy/-czyni radzę nie wypowiadać się na tematy, o których nie ma pojęcia...
dżiziz,po co małolaty cokolwiek dukacie o tym filmie??? wy nawet nie rozumiecie podstawowych podtekstów, historii, jak mozna po 15 minutach wyłączyć film???? IDIOCI BŁAGAM.....Szkoda że Marks się pomylił w kwestii, że nowoczesna edukacja dla wszystkich ukształtuje nowego człowieka. Otoczeni jesteśmy przez półgłówków.....
mam 16 lat ,jestem kobieta i uwielbiam ten film :) Uwazam,ze jest rewelacyjny. Jeden z najlepszych polskich filmow.
Ja tez popieram.
Mysle ze skoro jestem fanka kinematografii to powinnam
znac tego typu filmy. Pomysl dobry, wykonanie mogło byc lepsze...
Wg mnie komedia jest całkiem fajna, chociaż wcale nie najwyższych lotów. Tacy "Sami swoi" znacznie lepsi. Oglądałem już kilka razy i zawsze się śmieję. Przy "Seksmisji" jakieś takie mieszane uczucia.
Nie wątpię, że są na świecie rozsądne feministki. Poza tym ruch ten na pewno miał wielkie znaczenie, gdy kobiety naprawdę nie miały żadnych praw. Ale teraz działalność feministek polega już tylko na ciągłym udowadnianiu, że kobiety nadal są dyskryminowane. Te same feministki jednak czują się rozczarowane, gdy mężczyzna nie ustąpi im miejsca w autobusie. Równouprawniając siebie, całkiem zapomniały o równouprawnieniu siebie. Są ograniczone. Po prostu.
"Te same feministki jednak czują się rozczarowane, gdy mężczyzna nie ustąpi im miejsca w autobusie"-->> bo równouprawnienie nie polega na takim samym traktowaniu w życiu prywatnym, ale w przestrzeni publicznej..chyba nie twierdzisz, że kobiety są traktowane obiektywnie i równorzędnie z mężczyznami przez pracodawców.. dlaczego, pomimo, iż kobiet z wyższym wykształceniem jest znacznie więcej, to większość kierowniczych stanowisk obsadzanych jest mężczyznami.. o parlamencie nie wspominając.. tu nawet nie chodzi o sprawę kobiet, ale o zwykłą sprawiedliwość społeczną. Jakbyś nie wiedziała to na świecie jest w tej chwili III Fala feminizmu, która polega na podkreślaniu swej kobiecości w pracy i w życiu prywatnym. W Polsce ta sytuacja nie może mieć miejsca, gdyż kobiet są deprecjonowane ze względu na płeć i wciąż muszą "podszywać" się pod mężczyzn i unikać epatowania kobiecymi przymiotami. Bardzo przykre, ale tzw."szklany sufit" wciąż u nas istnieje.. P.S. nie myślałam, że będę prowadziła takie dyskusje na forum o filmach;)
Cóż, może większość kobiet nie chce się mieszać do polityki czy pracować zarobkowo. Znam takie, które - mimo wyższego wykształcenia - wolą opiekować się domem. Ale pewnie mi nie wierzysz. Trudno.
BTW: a dlaczego prawo do opieki nad dzieckiem w 90 proc. przypadków jest przyznawane kobietom?
znam takie, które- mimo wyższego wykształcenia- zarabiają mniej od mężczyzn po maturze. jeśli kobieta chce zajmować się domem z pięcioma fakultetami- niech się zajmuje, kto jej broni? ale czemu nie ma takich samych możliwości zawodowych tylko z powodu płci?
A co to jest "sprawiedliwość społeczna"? Ja znam tylko pojęcie sprawiedliwości, a gdy coś się doczepia do tego słowa tak ja "sprawiedliwość społeczna", to znaczy, że to już jest jakaś niesprawiedliwość, bo przez to doczepienie przestała być prawdziwą sprawiedliwością.
no cóż, sami swoi to przy całym uznaniu humor wobec polskiego chłopa, jego relacji sąsiedzkich, bez żadnych poważniejszych odniesień do rzeczywistości. tj. milicja i system to dla Pawlaków i Karguli norma, coś co bezwarunkowo akceptują. komedia (jako film) bowiem oprócz warstwy humorystycznej coś powinna również przekazać sensownego... Chęciński nie szedł pod prąd, inaczej jak Bareja.
no ale Seksmisja ma zadziwiającą warstwę polityczną - ponad humorem leży warstwa pełnej krytyki systemu totalitarnego, który kilku buntowników może rozsadzić, pokonać, a nawet - ewentualnie zdominować!!!!! Wartość seksmisji jest ponadczasowa, bowiem dotyka kwestii walczącego feminizmu, i tego, do czego on może prowadzić. idea walki płci, sensu życia człowieka.
władze dopuściły film do kin, bo nie miały wyjścia. gdyby nakręcono go w latach 60-tych, raczej nie byłoby ku temu okazji.
wg mnie zero porównania Karguli i Seksmisji. seksm 10/10, SS 8/10.