PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=321622}

Sen Kasandry

Cassandra's Dream
2007
6,7 37 tys. ocen
6,7 10 1 36617
5,9 31 krytyków
Sen Kasandry
powrót do forum filmu Sen Kasandry

najpierw dramat obyczajowy z nutką życiowego humoru Woodiego [jak tekst o chińczykach i operacjach plastycznych]

potem bardzo śmieszna czarna komedia przeplatana z całkiem trzymającym w napięciu "ludzkim" thrillerem

i na końcu dramat, a raczej tragedia. [skojarzenia np. z Antygoną].

film śmieszy, smuci, przeraża, trzyma w napięciu, nie nudzi. takie są moje odczucia po wyjściu z kina. trzeba mu dać czas, poświęcić trochę uwagi bo warto.

nie rozumiem zarzutów, że Dostojewski już wykorzystał motyw zbrodni, kary i wyrzutów sumienia itp i zrobił to lepiej. bez sensu.

to że Andrew Kevin Walker wykorzystał motyw seryjnego zbójcy w genialny sposób, nie znaczy w cale, że nie ma po co kręcić filmów z podobnym motywem.

zresztą "Sen Kasandy" to film o czymś innym niż "Zbrodnia i kara", właściwie zupełnie innym.

to film o pieniądzach, o rodzinie, presji chęci odwdzięczenia się za przysługę, o ludzkich słabościach, o przekraczaniu granic, których lepiej nie przekraczać, pokazuje, że straszne nie jest to co jest krwawe i upiorne, tylko to co jest realne i tragiczne, smutne, przykre, pokazuje też, że sytuacja tragiczna i smutna oglądana z innego punktu widzenia, z dystansem, może stać się zabawna, że nawet smutna historia zawsze ma zabawne chwile... w filmie można dostrzec wiele.
ponadto film ma świetne dialogi, jest genialnie zagrany, ma dobre zdjęcia i muzykę.
w sumie nie mam mu nic do zarzucenia.

rozumiem też, że film może się nie podobać, nie najeżdżam na takich ludzi, żeby nie było. ale dla mnie jest genialny.

użytkownik usunięty
kangur_msc_CM

w tym filmie nie ma czasu na nude jak słusznie zauwazyłeś, kazdego gatunku jest po trochu, calosc jest genialna.
ja polcam

kangur_msc_CM

Filmik rewela, polecam
moja ocenat to 9/10

komandosss_2

wypasisty film, osobiscie polecam, warto zobacztc to co stworzył Allen