Ręka mnie świerzbiła żeby dać 8 ale to by była przesada. Gdyby można było dać 7,5 to z pewnością bym się nie wahał.
Otóż trzeba sobie jasno powiedzieć że jest to film, który trzeba oglądać z tzw. "przymrużeniem oka". Zdecydowanie bohaterowie są przerysowani a wręcz miejscami komiksowi. Próżno można szukać tutaj realizmu jednak inteligenty widz szybko wychwyci, że reżyserowi wcale na nim nie zależało. Film ma być lekko oderwany od rzeczywistości bo to właśnie dodaje mu uroku. Szybko można się zorientować że wszelkie naciągane sceny nie próbują nawet naśladować rzeczywistości.
Jeżeli już pogodzimy się z faktem, że film który oglądamy nie jest kolejnym klasycznym kryminałem i przestaniemy wymagać aby działały w nim prawa czasu, fizyki i anatomii, będziemy mogli rozkoszować się świetnymi efektami, doskonale przemyślanymi scenami oraz ogólnie całą oprawą wizualno-dźwiękową.
Polecam zdecydowanie!
Film bardzo przyjemny jest dużo akcji nie odbiega od części pierwszej. Miło było zobaczyć Szwecką aktorkę Noomi Rapace choć ona na zawsze zostanie dla mnie Lisbeth Salander z filmu Millennium, to była rola życia.
Dawno nie widziałem równie wciągającego, inteligentnego, pełnego humoru filmu. Fantazja autorów, miejsce akcji, niesamowity klimat epoki ...Spodoba się każdemu.
Nie wiem czy ogladałeś część pierwszą, ale według mnie była lepsza. Po obejrzeniu tamtego filmu oczekiwałam troszkę więcej od cz. 2.
Tak, oglądałem,1 była lepsza. Racja. Nieznacznie...jeśli można użyć takiego porównania. Jednak nikt nie powie że 2 jest zła...leciutko gorsza. Zobaczymy co wymyślą w 3 ...Takich filmów nie ma wiele na świecie, są swego rodzaju unikatami-więc za całokształt 10/10 spokojnie.