Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 280 tys. ocen
7,6 10 1 279957
6,5 48 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Doskonały film 

ocenił(a) film na 10

W mojej skromnej opinii film wypadł bardzo dobrze w porównaniu z pierwszą częścią. Zazwyczaj z kolejną częścią tytuł traci na wartości. Tu można powiedzieć, że reżyser się popisał i stawiając poprzeczkę wysoko kręcąc pierwszą część przygód naszego nieposkromionego detektywa w tej części świetnie wywiązał się z obowiązku zaciekawienia oka. Film do końca trzymał mnie w napięciu. Zwroty akcji, kilka wpadek Holmes'a co budowało w widzu niepokój czy i tym razem mu się uda. Rewelacyjne efekty, dynamiczne sceny walki i wczucie się w rolę Robert'a Downey'a Jr. w połączeniu z muzyką Hansa Zimmera (po kilku nutach wiedziałem, że to jego muzyka wzbogaca film o wspaniałe efekty dźwiękowe) stworzyła cudowny klimat filmu i dawnej Anglii.

ocenił(a) film na 9
AirMJ23

Tak. Film ma tylko jeden, ale zasadniczy minus w odniesieniu do pierwszej części. Otóż brakuje wyraźnego nawiązania do wykradzionego wynalazku z finału pierwszego filmu. Nigdzie o tym w zasadzie nie wspominają i wygląda na to że po prostu nie mieli pomysłu jak to wpasować, choć skoro już były bomby zegarowe to czemu nie mogą być odpalane drogą radiową? Z drugiej strony minęło sporo czasu między pierwszą a drugą częścią (na to wygląda) więc może ten wynalazek został "zużyty" w międzyczasie.

Sama historia bardzo dobra, postać Moriatiego i jego motywy - ekstra! Trochę irytował mnie brat Sherlocka oraz sam Holmes - szczególnie te jego dedukcje (raczej indukcje) z totalnych szczegółów. Z drugiej strony scena gdy wbijają do teatru jest naprawdę niezła i pokazuje że Holmes to jednak człowiek... (no tu może trochę przesadziłem ;P)