Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 280 tys. ocen
7,6 10 1 279965
6,5 48 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

spojler
spojler
spojler
spojler
Pomyślałem WTF?Sherlock Holmes ubiera? Co to za zakończenie? A tu nagle się pojawia
heheheh i to w prze komiczny sposób! Naprawdę końcówka jest genialna, zapiera dech w
piersiach!

Ogólnie film prze świetny, ale zdziwiła mnie bardzo śmierć ukochanej Sherlocka, Irene
Adler....byłem pewien że czarny charakter ją przetrzymuję.......do końca filmu liczyłem że się
pojawi......ehhhh

ocenił(a) film na 8
IOOI

W książce też ginie, ale potem odżywa :)

Ziron

a co z Irene Adler?? W książce też umiera?

IOOI

Adler jest bohaterką tylko jednego opowiadania "Skandal w Bohemii". W filmach jej rola jest zdecydowanie większa.

użytkownik usunięty
Ziron

O tyle, o ile. Holmes MIAL zginac, definitywnie, ale histeria narodowa Brytyjczykow (doslownie) i naciski wymusily pisanie kolejynych czesci wbrew (tak: wbrew) woli autora.

ocenił(a) film na 8

bałem się że momentami ta część straciła trochę tego wspaniałego uroku jednak gdy pojawiały się sceny takie jak w zakończeniu od razu zmieniałem zdanie na temat 2 części sherlocka r.downey i jude law fenomenalni film bomba.

ocenił(a) film na 8
lolek2417

według mnie 2 część trzymałą poziom 1, klimat ten sam, a więc wszystko bardzo mi się podobało, miejmy nadzieję, że kolejna część powstanie i będzie równie dobra co poprzedniczki

ocenił(a) film na 8

Cóż w książce Holmes jakimś cudem przeżył walkę z Moriartym więc dalej jest historia na następny scenariusz do trzeciej części.

IOOI

A ja pomyślałem że napiszesz o całej scenie w Szwajcarii. Urzekło mnie nawiązanie całej sceny w sali balowej do równolegle prowadzonej gry w szachy przez głównych graczy. Sala z podłogą w szachownice, pionki, dwaj gońce, itd. No i to przejście w końcówce w grę z pamięci. Naprawdę fenomenalne. Myślałem o 10/10 ale się opanowałem i jednak obniżyłem o jedno oczko za naginanie fizyki czy choćby sprawności Sherlocka po powieszeniu go za obojczyk.