Czy tylko mi Holmes przypomina swoim zachowaniem Dr House'a? :)
A tego nie wiedziałem... Poza tym zawsze myślałem, że Holmes był jednak bardziej zrównoważony ;)
Książki niestety nie czytałem, ale postaram się nadrobić zaległości...
No cóż według książki jak najbardziej Holmes nie był zrównoważony, oczywiście polecam ; )
Tzn. ja polecam przeczytać całą 9 tomową serie. Teraz wyszła w przekładzie Ewy Łozińskiej w takich białych okładkach ; )
-Studium w szkarłacie - Watson i Holmes się poznają .
- Znak czterech - po wydarzeniach ze studium, Watson poznaje Mary.
potem to już raczej w dowolnej kolejności, bo to w końcu wspomnienia Watsona, najważniejsze, by przeczytać Wspomnienia Sherlocka Holmesa przed Powrotem. Ostatnia książka, która zawiera epilog i wyjaśnienie dalszych poczynań Sherlocka po emeryturze to Pożegnalny ukłon ; ) Ja czytałam tak : Studium w szkarłacie, Znak czterech, Przygody Sherlocka Holmesa, Dolina Strachu, Wspomnienia Sherlocka Holmesa, Powrót Sherlocka Holmesa, Pies Baskervillów, Sprawy Sherlocka Holmesa i Pożegnalny ukłon. Wszystkie są na prawdę ciekawe i wcale nie takie drogie. Polecam. Jak coś pytaj ; )
http://selkar.pl/opowiadanie-zagraniczne-2/ksiega-wszystkich-dokonan-sherlocka-h olmesa
Ja zakupiłem tę księgę i jestem w trakcie czytania. Doprawdy potężna księga i zawiera wszystko, polecam
Też właśnie się zastanawiałem nad zakupem tej wersji książki, ale przeraża mnie rozmiar.
Czytam przeważnie w łóżku więc musi być to bardzo niewygodne. Skłonie się raczej nad zakupem wydania z 2012r w przekładzie Ewy Łozińskiej.
Podobieństwo do House'a jest, ale jeszcze bardziej widać je chyba w serialu BBC Sherlock :)
To raczej Dr.House może Ci przypominać Holmes`a. Twórca sam powiedział,że Gregory`ego wzorował na postaci Sherlocka. :)
Holmes - House
James Wilson - John Watson
Wiesz co? Oglądając ostatnio na TVN ten film czułem się jakbym oglądał House'a! A Watson to rzecz jasna Wilson. Myślę, że to dlatego, że sama postać House'a była wzorowana na książkowym Holmsie, a twórcy filmu wzorowali Holmsa n Housie!