PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556864}

Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 279 tys. ocen
7,6 10 1 279371
6,5 63 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Jeśli chodzi o całokształt film wypada słabo. Dałem ocenę 7/10 tylko ze względu na obsadę
dwójki bohaterów. Nie rozumiem jak można zepsuć każdy aspekt filmu. Fabuła jest kiepska,
sceny akcji ok, ale jakoś mi to nie pasuje do postaci Sherlocka, w każdym bądź razie
liczyłem na jakąś dobrą końcówkę (w stylu części pierwszej). Co dostałem ? Totalny
hollywodzki pokaz science - fiction. No chyba że ktoś wyłapał z filmu jakim cudem on przeżył.

ocenił(a) film na 4
VaSeSsO

A jakim cudem pociąg się nie zatrzymał po odpadnięciu w wielkim wybuchu połowy składu ? Czyżby PKP mieszało palce w tym filmie ??????

ocenił(a) film na 5
VaSeSsO

Bo ten Sherlock to totalny kot. Do siedmiu razy sztuka.

ocenił(a) film na 9
VaSeSsO

Akurat w filmie sa większe nieprawdopodobieństwa niż przeżycie Holmesa. Po pierwsze nie spadł płasko na taflę wody, po drugie miał ten cudowny aparacik Mycrofta, dzięki któremu miał zapas tlenu, żeby wydostać się z kotła wodospadu nie topiąc się. Załóżmy też, że był wyśmienitym pływakiem. :) Nie nazwałabym tego hollywoodzkim science fiction, gdyż twórcy poszli niejako za Doylem - który to najpierw uśmiercił Holmesa, a potem go wskrzesił. Chociaż oczywiście w wersji autora w kilka lat po wydarzeniach znad wodospadu Reichenbach dowiadujemy się, że Holmes sam nie spadł w przepaść z Moriartym.

ocenił(a) film na 10
VaSeSsO

Przeczytaj książkę. Tam też przeżył. Co prawda bez aparaciku tlenowego o ile pamiętam, ale przeżył bo nie spadł tylko czegoś tam się złapał. No ale to Hollywood.