Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 280 tys. ocen
7,6 10 1 279965
6,5 48 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Którą z powieści o Sherlocku warto przeczytać żeby przed obejrzeniem filmu żeby mieć punkt
odniesienia?

użytkownik usunięty
keskeseee

Postacie z jego powieści znacząco się różnią, w książkach są trochę bardziej poważne, więc ciężko będzie znaleźć ci punkt zaczepienia ale mi podobają się zarówno te z książki jak i z filmów. Polecam ci wszystkie książki bo w każdej jest coś nowego i ciekawego. W nowym serialu "Sherlock" bohaterowie są bardziej zbliżeni do książkowych pierwowzorów, ale za to akcja dzieje się w naszych czasach. Fajnie że odświeżają takie legendarne postacie i że nadają im troszkę inny charakter.

ocenił(a) film na 9

Przed obejrzeniem Gry Cieni warto przeczytać opowiadanie "Ostatnia zagadka" (ang. "The Final Problem"), które to właśnie przedstawia rozgrywkę pomiędzy Holmesem i profesorem Moriartym, a szczególnie jej finał. Moim zdaniem film znacznie poglębia wątki, które zostały ledwo nakreślone w opowiadaniu.

ocenił(a) film na 6

Dzięki, ale chodziło mi raczej o to czy fabuła filmu pokrywa się z którąś z powieści? Chciałabym najpierw poznać tę historię w wersji książkowej a potem porównać sobie z filmem. :)

użytkownik usunięty
keskeseee

Pomysł na fabułę czerpali ze wszystkich książek, dodali dużo od siebie i połączyli to w całość, ale tak jak powiedział milkaway pojedynek z Moriartym jest zawarty w "Ostatniej zagadce" ;))

ocenił(a) film na 6

Dzięki:)

ocenił(a) film na 10
keskeseee

dopowiem, że sama końcówka była inspirowana opowiadaniem ,,pusty dom''

ocenił(a) film na 9
meggowata

Do "Pustego domu" było jeszcze odniesienie na początku, gdy Watson przyszedł na Baker Street - przy oknie siedziała figura Holmesa. :)

ocenił(a) film na 10
milkaway

hm.. dziwne :) oglądałam 2 razy ten film i tego nie zauważyłam.. Następnym razem się przypatrze :)

ocenił(a) film na 9
meggowata

Też już oglądałam dwa razy. :) Figurę widzimy przez moment, kiedy Watson przedziera się przez "dżunglę".

użytkownik usunięty
keskeseee

Jeśli chodzi o romans z Irene, jest on filmową fikcją. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak naprawdę to wyglądało, czyli jak Holmes postrzegał Irene to polecam ci "Skandal w Bohemii". Tam wszystko jest ładnie napisane ;)

keskeseee

hmm a tak ogolnie ktos bylby na tyle mily aby po kolei przedstawil ksiazki o Holmsie^^ znalazlem juz tytuly heh ale nie jestem jeszcze na tyle zafascynowany zeby znac kolejnosc :)