Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 280 tys. ocen
7,6 10 1 279958
6,5 48 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Tak własnie Amerykanie potrafią zbanalizować i sprymitywizować wszystko. Tutaj Sherlock Holmes to połączenie Batmana z Brucem Lee i diabli wiedzą z czym jeszcze. Nie ma to nic wspólnego z bohaterem Conan Doylea. Typowe "trzy gwiadki TVN". Dno. Dlaczego Anglicy nie zaskarżą Amerykańców za używanie nazwiska Sherlocka Holmesa? Pewnie Amerykańce zapłacili.

ocenił(a) film na 2
wybrzydzacz

Właśnie miałam napisać dokładnie to samo!!!!! Postać odtwarzana przez Roberta Downeya Jr. w ogóle mi się nie podobała - nie miała NIC wspólnego z Sherlockiem Holmesem, którego czytałam jak byłam nastolatką - arogancki dupek, połączenie Jamesa Bonda z Bruce'em Lee i Chuckiem Norrisem - totalnie bez sensu. Liczyłam na więcej zagadek umysłowych, a nie na spuszczenie kolesiom łomotu i lanie po mordzie...
Film jest świetnie nakręcony od strony wizualnej - kostiumy, scenografia, zdjęcia - rzeczywiście rewelacja, ale to wszystko, co można o tym powiedzieć w aspekcie pozytywnym.

ocenił(a) film na 4
DamaMarcia

O ile jedynka przygód Holmesa w nowym wydaniu jest jeszcze do przyjęcia,o tyle to "dzieło" -to typowy film z rodzaju zabili go i uciekł. Efektowne to wizualnie jest faktycznie,ale uroku ni w ząb a ''mądrości'' takie przekombinowane że się niedobrze robi.Uśmiercono nawet dziewczynę Sherlocka na początku filmu i w zamian mamy jakieś monstrum cygańskie.Nawet nie ma na czym oka zawieśic,skoro treść zawodzi.Za to możemy podziwiać jak twarz Sherlocka ''zmienia się w zombie'' z odniesionych ran.Przerost szczegółów nad treścią.W następnym filmie cudem ocalały Holmes poleci w kosmos!;-)

ocenił(a) film na 2
wybrzydzacz

komentarz jak komentarz... ale tytuł mi się podoba :)