PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556864}

Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 279 tys. ocen
7,6 10 1 279245
6,5 57 krytyków

Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Tak własnie Amerykanie potrafią zbanalizować i sprymitywizować wszystko. Tutaj Sherlock Holmes to połączenie Batmana z Brucem Lee i diabli wiedzą z czym jeszcze. Nie ma to nic wspólnego z bohaterem Conan Doylea. Typowe "trzy gwiadki TVN". Dno. Dlaczego Anglicy nie zaskarżą Amerykańców za używanie nazwiska Sherlocka Holmesa? Pewnie Amerykańce zapłacili.

wybrzydzacz

Właśnie miałam napisać dokładnie to samo!!!!! Postać odtwarzana przez Roberta Downeya Jr. w ogóle mi się nie podobała - nie miała NIC wspólnego z Sherlockiem Holmesem, którego czytałam jak byłam nastolatką - arogancki dupek, połączenie Jamesa Bonda z Bruce'em Lee i Chuckiem Norrisem - totalnie bez sensu. Liczyłam na więcej zagadek umysłowych, a nie na spuszczenie kolesiom łomotu i lanie po mordzie...
Film jest świetnie nakręcony od strony wizualnej - kostiumy, scenografia, zdjęcia - rzeczywiście rewelacja, ale to wszystko, co można o tym powiedzieć w aspekcie pozytywnym.

DamaMarcia

O ile jedynka przygód Holmesa w nowym wydaniu jest jeszcze do przyjęcia,o tyle to "dzieło" -to typowy film z rodzaju zabili go i uciekł. Efektowne to wizualnie jest faktycznie,ale uroku ni w ząb a ''mądrości'' takie przekombinowane że się niedobrze robi.Uśmiercono nawet dziewczynę Sherlocka na początku filmu i w zamian mamy jakieś monstrum cygańskie.Nawet nie ma na czym oka zawieśic,skoro treść zawodzi.Za to możemy podziwiać jak twarz Sherlocka ''zmienia się w zombie'' z odniesionych ran.Przerost szczegółów nad treścią.W następnym filmie cudem ocalały Holmes poleci w kosmos!;-)

wybrzydzacz

komentarz jak komentarz... ale tytuł mi się podoba :)