Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 280 tys. ocen
7,6 10 1 279958
6,5 48 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

Przed seansem na pewno nie obiecujcie sobie, że druga część będzie równie dobra co pierwsza.Niestety ja po entuzjastycznych komentarzach i recenzjach, poszłam do kina przekonana, że Guy'owi Ritchiemu znowu uda się mnie wpędzić w zachwyt nad interpretacją przygód Holmesa.

Zachwytu nie było, ale i tak "Gra cieni"pozostaje precyzyjnie zrealizowanym kinem przygodowym,które błyskotliwymi dialogami, idealnie przebiegającą fabułą, zachęca widza do uczestniczenia w kolejnym śledztwie.

Swoje zrobili Robert Downey Jr. i Jude Law. Oboje równie przekonująco jak ostatnio, wcielili się w jeden z najbardziej znanych duetów.

Obawiałam się trochę bohaterki granej przez Noomi Rapace, niepotrzebnie. Szwedka w tej męskiej rozgrywce, stanowiła najlepszą przeciw wagę.

Na pochwałę zasługuje z pewnością cała oprawa, za którą odpowiada oczywiście reżyser. Gdyby za Sherlocka Holmesa wziął się ktoś inny, prawdopodobnie w mniejszym lub większym stopniu, nie poradziłby sobie z takim zadaniem. Tymczasem Guy Ritche eksperymentował z montażem, a za bazę służyły mu świetne zdjęcia.

Zdecydowanie warto zobaczyć ten film. Coraz rzadziej blockbustery są realizowane z taką starannością. We wszystkich komercyjnych produkcjach aż kipi od nadmiaru nieprzemyślanych scen. Mimo tego, że troszeczkę czuję niedosyt, "Gra cieni" pod względem rozrywkowym całkowicie się sprawdza.

ocenił(a) film na 7
Madame_Rose

Przeciwwaga to jeden wyraz słonko.

ocenił(a) film na 9
Madame_Rose

Mnie np. bardziej podobała się dwójka. Oglądając jedynkę znudziłem się i w połowie filmu wyłączyłem, na dwójkę poszedłem do kina i jestem bardzo zadowolony. Może to też dlatego, że to film właśnie do oglądania na dużym ekranie, a nie na monitorze 24 cali :). Dlatego wg mnie film rewelacyjny w swoim gatunku.

ocenił(a) film na 7
St4siek

Obie części widziałam na dużym ekranie, więc nie mogę swojego delikatnego niezadowolenia z kontynuacji zwalić na tek aspekt. ;)

ocenił(a) film na 6
Madame_Rose

Według mnie film zdecydowanie słabszy od części pierwszej. Na uwagę w nim na pewno zasługują świetne zdjęcia, bardzo fajnie zrealizowane sceny slow motion, zwłaszcza w lesie. Film od strony technicznej zrobiony bardzo dobrze, muzyka trochę słabsza niż w części pierwszej ale dalej jest to wysoki poziom, gra aktorska bez zmian. Rzeczą która najbardziej według mnie kuleje w filmie jest fabuła. W pierwszej części śledziliśmy sprawnie przygotowaną intrygę, byliśmy świadkami tego jak Holmes rozwiązuje po kolei następne zagadni i odkrywa prawdę. To było bardzo fajnie zrobione i przedstawione. Niestety część druga nie daje nam czegoś takiego. Zagadki praktycznie nie ma, fabuła skupia się na pogoni po Europie w poszukiwaniu dowodów przestępstwa i uratowaniu świata. Ale to już nie ten sam Holmes, wystarczyłoby w jego miejsce wstawić jakiegokolwiek innego bohatera i otrzymalibyśmy zwykły film akcji. Dodatkowo miejscami trochę przesadzony i mocno przewidywalny ale tego się spodziewałem więc nie zaliczę tego ani do plusów ani do minusów.

Pozdrawiam.