Sherlock Holmes: Gra cieni

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
2011
7,6 280 tys. ocen
7,6 10 1 279958
6,5 48 krytyków
Sherlock Holmes: Gra cieni
powrót do forum filmu Sherlock Holmes: Gra cieni

A mianowicie chodzi mi o scenę z zamachem bombowym we francuskim hotelu. Zostaje wysadzone jedne z pomieszczeń ,w którym był właściciel fabryki z bronią wraz z partnerami biznesowymi ,z którymi miał spotkanie. Moje pytanie po co zabijać go ze snajperki kilka sekund przed wybuchem skoro i tak zginął by od bomby która zabiła wszystkich ludzi znajdujących się w tym pomieszczeniu?

HatoriPL

Na Hitlera też dokonano zamachu bombowego, a pomimo tego przeżył. Sam wyciągnij wnioski.

ocenił(a) film na 9
simon231

Dobra ok rozumiem że na wszelki wypadek no ale nie oszukujmy się że gdyby nie ten snajper Holmesowi nie udało by się rozwiązać zagadki;)

ocenił(a) film na 9
simon231

Ten koleś to nie Hitler i nie miał 10 sobowtórów , super ochrony itp itd;)

ocenił(a) film na 10
HatoriPL

Ta bomba była dla nie poznaki żeby nikt a raczej Holmes nie wiedział kto był głównym celem bomby.

ocenił(a) film na 9
eolsen68

Dobra ale po co ten snajper wg twojego założenia to on właściwe wskazał główny cel bomby;]

eolsen68

Rozumiem, że chodziło Ci o cel zamachu. Bo zdanie z bombą na końcu jest bezsensowne ;-)

ocenił(a) film na 10
simon231

Chciał się upewnić że go zabije : P

ocenił(a) film na 9
simon231

Jest sensowne ale mniejsza z tym w zasadzie to chcę doprowadzić do tego że reżyser nie miał pomysłu jak sherlock mógł wpaść na następny ślad. Ponadto profesor nie popełnił by takiego błędu żeby wsadzić za małą bombę;)

HatoriPL

Jak ja to widzę:
Bomba podłożona przez "anarchistów" zabija Francuzów, a Moriatemu chodziło tylko o tego gościa od broni.. Zwróć uwagę, że w momencie, w którym Holmes wbiega do tego pomieszczenia ktoś się tam słania pod drzwiami (albo mi się wydaje). Myślę, że chciał mieć pewność. Gdyby nie zabił właściciela fabryki nie rozkręcił by biznesu. A po drugie to Holmes jeszcze przed zamachem wiedział, że padnie strzał (potem szukał kuli przecież), więc tak czy tak by do czegoś doszedł :D

Chyba że coś pomyliłem :)

ocenił(a) film na 9
KONKRET

Owszem mogło ale co do tej kuli to on się skapl jak zobaczył dziurę w szybie;)

ocenił(a) film na 9
HatoriPL

Skapnął się, że to nie odłamek szrapnela, kiedy zobaczył ranę na czole Meinharda. Wtedy szukał skąd mógł paść strzał i zauważył dziurę w szybie. Moim zdaniem zastrzelenie właściciela fabryki miało sens, Usunęło ryzyko przeżycia - nie wiemy, czy na pewno wszyscy w pomieszczeniu zginęli.