PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

...będzie Holmes z Robertem Downeyem Jr. Niestety nie wiem która część.

ocenił(a) film na 10
wojteczek

Pierwsza ; )

Kinomaniaczka_fw

Dzięki. Obejrzę, bo tyle zażartych dyskusji jest na forum, że muszę sprawdzić o co tyle hałasu :))

ocenił(a) film na 10
wojteczek

Ja szczerze jestem zachwycona tym filmem i osobą pana Downeya ; D A powiedz, poznajesz na świeżo postać Sherlocka, czy czytałeś lub oglądałeś już coś ?

Kinomaniaczka_fw

Holmesem pasjonuję się od jakichś 20 lat. Pierwszy raz czytałem opowiadania jakieś 15-18 lat temu (tak przypuszczam, bo dokładnie nie pamiętam). Niektóre opowiadania czytałem nawet kilka razy. Adaptacji znam kilka, ale nie za wiele, z tej racji, że jest ich zbyt dużo, by je wszystkie ogarnąć. Tej z Downeyem nie widziałem, dlatego widząc jak bardzo podzieliła ta ekranizacja fanów, postanowiłem, że muszę zobaczyć, aby wyrobić sobie zdanie.

ocenił(a) film na 10
wojteczek

To świetnie, że masz pojęcie na temat osobistości Holmesa ; ) Wiele osób nie czytających książki nie mogą się nadziwić, że jest takim ekscentrykiem i ma styczność z narkotykami. Film oczywiście jak sami twórcy przyznali w pewnych kwestiach odbiega od książki ale mi te ,,odbiegi,, jak najbardziej się spodobały. Oczywiście nie twierdzę, że stary dobry książkowy Sherlock jest gorszy, ponieważ oryginału nigdy nic nie przebije ; ) Ale motyw z bitkami przypał mi do gustu. Dla mnie jest to film, który się nie nudzi. W piątek będę go oglądała po raz czwarty a i tak pewnie dostrzegę jakieś ciekawostki, których nie widziałam wcześniej.
Czekam na twoją opinie po obejrzeniu ; ) Mam nadzieje, że Tobie tez przypadnie do gustu.

ocenił(a) film na 9
wojteczek

Napewno obejrze. Będe go oglądał pierwszy raz , więc mam nadzieję, że film mi się spodoba :)

ocenił(a) film na 10
dovio

Miło mi ( jako fance Holmesa ; ) ) to słyszeć ; D