PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Totalne zaskoczenie! Nie należę do fanów filmów akcji, a za kryminałami też nie przepadam (choć w młodym wieku czytałem sporo opowiadań o Holmesie). Tym bardziej zaskoczony jestem tym, że ten film tak bardzo mi się spodobał. Jest tak sprytnie zrealizowany, że wbił mnie po prostu w fotel. Zdjęcia i montaż kapitalne. Rekonstrukcja realiów ówczesnego Londynu bez zarzutu. Do tego niezłe aktorstwo - świetna rola Roberta Downeya Jr. Olbrzymim plusem są zabawne dialogi i scenariusz nie urągający intelektowi widzów - dziś jest to rzadkość w tym gatunku (tak naprawdę dziś jeśli w ogóle są jakieś dialogi i scenariusz w filmie akcji to już dużo!). Wszystko to sprawia, że film ten w swojej klasie jest niemal arcydziełem. Rozrywka na wysokim poziomie.

ocenił(a) film na 8
snoopy

Polecam inne filmy filmy Guy'a Ritchie'ego. Specjalista od tego typu obrazków. A propos, ta wersja Holmsa ciekawa, a co najlepsze zabawna, pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 9
YoGi_11

Z Ritchiego oglądałem dotychczas tylko "Przekręt" - i to stosunkowo niedawno. Filmik dosyć sympatyczny, ale nie podobał mi się tak, jak "Sherlock Holmes". A tobie Yogi co się najbardziej podobało z jego produkcji?

ocenił(a) film na 6
snoopy

nie uwazam, ze byl lepszy od avatara, ale na pewno stwierdze to, jak bede mial mozliwosc ponownego obejrzenia obu filmow

na pewno taki sherlock holmes to nowosc - awanturnik, czlowiek kojarzony z bystrym umyslem, gdzie kazdy element musi sie ukladac w jedna calosc przedstawiony jako osoba o zupelnie niepoukladanym grafiku, zaniedbanym zyciu itp.

uwazam ejdnak, ze sam downey jr. zostal przycmiony kreacja jude'a law - watson jest wrecz niesamowity! najlepsza postac calego filmu.

no i jeszcze - jak stwierdzil yogi - kwestia innych filmow guy'a richie. obejrzalem sherlocka z nastawieniem na film w klimacie richie'ego, a dostalem to. nie moge powiedziec, ze sie zawiodlem - po prostu spodziewalem sie bardziej osobliwego humoru, wielowatkowosci, lzejszego klimatu (choc "szary" londyn wgniata w fotel)... oczekiwalem czegos innego.

niemniej film byl dobry - dzwiek jest kapitalny, zdjecia, wspomniana wczesniej postac dr watsona, humor, duzo akcji, bardzo dobre efekty, sama historia interesujaca - no po prostu dobre kino

no i jest jeszcze pytanie - kto gral profesora M.? marzy mi sie sequel (ktory pewnie bedzie) i marzy mi sie zobaczyc w roli profesora jasona stathama xD

ocenił(a) film na 9
rafkulak

"na pewno taki sherlock holmes to nowosc - awanturnik, czlowiek kojarzony z bystrym umyslem, gdzie kazdy element musi sie ukladac w jedna calosc przedstawiony jako osoba o zupelnie niepoukladanym grafiku, zaniedbanym zyciu itp."

No, wybacz! Na pewno nowość? Narodził się w roku 1887, a od tego czasu eksploatowany był przez literaturę, film, telewizję, komiks i popkulturę niezliczone ilości razy! Przecież to największa legenda kryminału, detektyw par excellence. Jak można nazywać jego postać "nowością"? Specjalistą w temacie nie jestem, ale to za jego sprawą mamy w ogóle takie, a nie inne kryminały, a nawet takie postaci, jak Batman, czy Scooby Doo - żeby wymienić najbardziej skrajne i zaskakujące przykłady.

snoopy

może trochę potrenuj czytanie ze zrozumieniem - napisał, że takie przedstawienie holmesa to nowość, a nie, że sam holmes. jeśli chcesz uchodzić za erudytę, musisz się jeszcze trochę podszkolić, jeśli chodzi o podstawowe umiejętności.

ocenił(a) film na 9
szarri

Akurat nie napisał, że takie przedstawienie holmesa to nowość. Jeśli ja powinienem poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem, to on pisanie w ten sposób, by być jasnym, logicznym i jednoznacznym. Zresztą, nawet jeśli o to mu chodziło, to też jest to nowe przedstawienie tylko do pewnego stopnia, bo akurat u Conan Doyle'a Holmes także miał niepoukładane życie, był bałaganiarzem, a do tego uzależnionym od takich używek, jak opium. To dopiero niektóre późniejsze interpretacje zrobiły z niego "racjonalnego sztywniaka".

snoopy

Rafkulak po prostu użył skrótu myślowego:) Ja też zrozumiałam, że chodzi mu o "nowego" Holmesa w sensie odmienności od dotychczasowych filmów o detektywie, a nie w sensie wymyślenia Holmesa na nowo, niezgodnie z opowiadaniami Conan-Doyle'a.
A w filmie faktycznie WRESZCIE przedstawiono Sherlocka jak należy. Tyle czasu trzeba było czekać, żeby zobaczyć detektywa niemalże idealnie pasującego do oryginału literackiego. Brawa dla RDJ, dobra robota.

ocenił(a) film na 6
snoopy

moj blad, ze nie napisalem "TAKI", ale jak widac nieczesto stosuje wielkie litery

poza tym chyba OCZYWISTE jest, ze nie chodzilo mi o samego sherlocka, ze jest nowy, tylko wlasnie o przedstawienie... bezpodstawnie doszukales sie tam powodu do napasci slownej

ocenił(a) film na 9
rafkulak

NAPAŚĆ SŁOWNA to chyba za wiele powiedziane. Nie byłem agresywny, nie używałem inwektyw, ani niecenzuralnych słów. Zareagowałem tylko na bzdurną - jak mi się wydawało - wypowiedź. Bo już przyzwyczaiłem się do tego, na forum filmwebu, żeby nic nie brać za OCZYWISTE, tyle tu głupoty można napotkać. Jeśli Cię jakoś uraziłem, to przepraszam. I proszę, jeśli to możliwe, o wyrażanie się jaśniej na przyszłość, by uniknąć takich bezsensownych nieporozumień.

ocenił(a) film na 6
snoopy

spoko, nastepnym razem zwroce wieksza uwage na sposob formulowania wypowiedzi

pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
snoopy

no film na pewno lepszy od Avatara ,bardzo dobry montaż ,gra aktorska też na poziomie,film warty swojej oceny 8-/10