PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Jedno proste pytanie! Pasuje Wam Downey Jr. na Sherlocka ? Tylko szczerze!

ocenił(a) film na 8
Eric_Theodore_Cartman

Po 1/6 ksiazki 'Studium w Szkarłacie' - tylko i wylącznie Downey ;)

Geohound

perfekcyjnie dobrany do tej roli ; )

ocenił(a) film na 9
Geohound

Oczywiście! On perfekcyjnie pasuje do tej roli. :)

Eric_Theodore_Cartman

Pasuje idealnie!
I pomyśleć, że gdy ogłoszono, że to on dostanie rolę Holmesa, miałam wątpliwości. Niesłusznie.
RDJ.. to Holmes:)

ocenił(a) film na 9
shizonek

I.D.E.A.L.N.I.E pasuje do roli Holmesa.
Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś miał zagrać tą postać lepiej.

ocenił(a) film na 10
maggie_magda

No raczej tak .. Niby czemu nie // ?

ocenił(a) film na 5
Pinkaa

Dziwni jesteście. Obejrzałam ten film, ale wiedziałam, że do mnie nie trafi.
Twórcy filmu poszli na łatwiznę, bo wiedzieli, że do kin pójdzie masa osób (jedni, to ci, którzy nabiorą się na sceny walki, szybką akcję itd., a drudzy, to fani Holmesa - tak jak ja).
Osobiście przeczytałam wszystkie dostępne książki A. C. Doyle'a o Holmesie i zakochałam się w tych powieściach, ale film do prawdziwej osoby genialnego detektywa ma się nijak. Dla mnie prawdziwy Sherlock to np. Matt Frewer, który go zagrał w chociażby w filmie "Pies Baskervillów".

ocenił(a) film na 10
ringerilia

Moim zdaniem twórcy nie chcieli pokazać Sherlocka jak zwykle, tylko trochę z innej perspektywy. Dla mnie - cudo. Robert genialny. Jude również. W ogóle, cały film mnie rozłożył.

Sądzę, że gdyby zrobili to klasycznie, też by się nie podobało - w końcu ile można powtarzać to samo, tak? Sherlock nadal jest genialny, robi to, co zawsze, tylko zachowuje się bardziej... jak Downey :>

ocenił(a) film na 7
ringerilia

Dla mnie najlepszym Holmesem był Rupert Everett. Nie dość, ze z urody idealnie oddaje moje wyobrażenia to jeszcze takiego buca Holmesa do tego pory nikt nie odtwarzał :]

ringerilia

"Dziwni jesteście. Obejrzałam ten film, ale wiedziałam, że do mnie nie trafi. "

Nic dziwnego, że nie trafił, skoro zapobiegliwie najpierw się do niego uprzedziłaś. I kto tu jest dziwny? :/

"film do prawdziwej osoby genialnego detektywa ma się nijak"

Ja niektóre poprzednie ekranizacje Holmesa dosyć lubiłam, nie jakoś porywająco, ale jednak - wg mnie najlepszy był Jeremy Brett. Niemniej jednak "Sherlock Holmes 2009" jest nowym, świeżym spojrzeniem na tę postać. Poprzednie filmy były już mocno skostniałe - ileż można tłuc to samo? RDJ w roli Holmesa nadzwyczaj mi przypadł do gustu - w moim mniemaniu uchwycił wszystkie cechy charakteru detektywa w najpełniejszy sposób, jak do tej pory. I najbarwniejszy.. ;))

Matt Frewer? Żartujesz, prawda? Najokropniejszy Holmes, jakiego widziałam..

ocenił(a) film na 5
shizonek

Po prostu wiedziałam, że taka koncepcja mnie nie przekona, ale to nie znaczy, ze jestem dziwna. Zresztą skoro to cię obraża, to cofam to "Dziwni jesteście" - bo i tak nie miało to być jakimś oskarżeniem - każdemu podoba się co innego.

"..w moim mniemaniu uchwycił wszystkie cechy charakteru detektywa w najpełniejszy sposób, jak do tej pory. I najbarwniejszy.. ;)) "

Hmm.. ja wiem czy wszystkie? Czegoś mi tu brakowało. Naprawdę. Może to tylko moja wewnętrzna myśl, ale gdybym miała wyobrażać sobie Holmesa, to byłby inny niż RDJ. Już bardziej chyba pasował na Watsona.

"Matt Frewer? Żartujesz, prawda? Najokropniejszy Holmes, jakiego widziałam.."

Nie, nie żartuję. Nie mam po co. Kolejny raz przytoczę myśl - każdemu co innego się podoba. I tyle. Po co robić dysputy nad gustami? Bo ja nie wiem....

ocenił(a) film na 9
ringerilia

To prawda, film "Pies Baskervillów" był świetny, a Matt Frewer idealnie pasował do tej roli. Od początku coś mi nie grało z Downeyem Jr. jako Holmesem, ale mimo to film bardzo mi się podobał.

ringerilia

Po pierwsze, chyba nie można przeczytać nieosobiście... (sorry zboczenie polonistki).
Po drugie, chyba nie było sensu oglądać, skoro sobie na początku założyłaś, że nie będzie Ci się podobać - bo wiedziałaś.
Po trzecie - jeśli czytałaś książki, to chyba nie spodziewałaś się gościa w czapeczce w kratkę, przecież Holmes w oryginale to dziwak, morfinista itp. I choćby dlatego Downey Jr tu pasuje.

ocenił(a) film na 9
Eric_Theodore_Cartman

taaaaak! jest genialny!!!

ocenił(a) film na 7
gosia2326

fajny film, Robert na Holmasa pasuje bardzo dobrze.

ocenił(a) film na 7
Eric_Theodore_Cartman

pasuje. nie jest może ideałem, ale nie razi.poza tym jest dobrym aktorem (moim zdaniem) więc tym przyjemniej się go ogląda.
notabene Doktorek W. też dobrze dobrany i gra Law'a bardzo mi się podobała, gdybym miałą się zachwycać, to wlasnie nim, nie Holmesem.

ocenił(a) film na 8
Eric_Theodore_Cartman

Moim zdaniem nikt tak dobrze nie dałby rady wpasować się w tą rolę, jak właśnie Robert Downey Jr.
Był bosski! Bezapelacyjnie.
A tak poza tym, to Watsona również wspaniale dobrali.

Eric_Theodore_Cartman

Ogólnie film kiepski natomiast Downey Jr. to dobry aktor i wydaje mi się, że poradził sobie z tą rolą.

ocenił(a) film na 10
Eric_Theodore_Cartman

Przeczytałem wszystkie wydane w Polsce opowieści i powieści o Sherlocku Holmes'ie i wydaje mi się, że na tym polegał artyzm filmu, że to było reinterpretacja, hollywoodzka oczywiście, czyli ratowanie świata itd., ale role mogłyby się w tym filmie wymieszać. Jude Law mógłby być Sherlockiem, Robert - Lestrade'm, a Eddie Marsan doktora Watson'a. Ale to tylko moja wyobraźnia, chociaż ten nieobecny wzrok Roberta D. Jr. - to jest właśnie to, co pokazało jego kunszt i oczywiście pojawiało się w opowieściach.

ocenił(a) film na 10
Eric_Theodore_Cartman

Uważam że NIKT nie zagrałby Sherlocka lepiej niż Downey Jr!!!

ocenił(a) film na 10
Eric_Theodore_Cartman

Jest w tej roli genialny, co tu dużo gadać :)

ocenił(a) film na 9
Eric_Theodore_Cartman

Oczywiście, według mnie jest najlepszy. a Tobie nie?

ocenił(a) film na 6
Eric_Theodore_Cartman

a wg mnie idealny bylby Daniel Day-Lewis.

ocenił(a) film na 5
paledolary

O, też byłabym za tym... Ciekawy pomysł.

ocenił(a) film na 9
Eric_Theodore_Cartman

Świetnie odegrał swoją rolę... Nie wyobrażam sobie żeby ktoś mógł go zastąpić ;)

ocenił(a) film na 9
_zozolinka_

Idealnie!

za krótki <br/> <br/>

ocenił(a) film na 8
Mayak

Najlepszy z możliwych;D

ocenił(a) film na 10
klawikula

Dla mnie idealny Downey Jr jak i Law :-)

PS.
Jr pisze się bez kropki :D

ocenił(a) film na 8
Watson

Bardzo lubię pana Roberta, jednak po obejrzeniu filmu podtrzymuję to co powtarzam od początku, że ten człowiek nie jest dla mnie Sherlock'iem. Dobrze zagrał, nie jest przecież byle jakim aktorem, ale nie sprawiał na mnie wrażenia Holmesa (dodam, że nie jest to tylko kwestia konwencji). Generalnie lepsze wrażenie zrobił na mnie Jude Law, może nie jako Watson, bo też pasował do tej postaci jak chrzan do pomidorów, ale tak ogólnie. Uważam, że to on powinien zagrać główną rolę bo jak na niego patrzyłem, to tylko ogoliłby się pod nosem i miałbym idealny obraz Sherlocka Holmesa z moich wyobrażeń podczas czytania książek. A Robert jak Watson, w sumie czemu nie? Aparycją lepiej pasuje (musiałby się tylko do ładu doprowadzić i odwrotnie do Lawa zapuścić wąsy), a że jest dobrym aktorem to już wspominałem. Jeśli chodzi o wizję, którą zaproponował prodigy_boy (Law = Holmes, Downey = Lestrade, Marsan = Watson) też całkiem fajna, może trochę za mała rola dla Downey'a, ale z drugiej strony może w jego interpretacji Lestrade byłby ciekawszy.

P.S. Matt Frewer to akurat bardzo dobry odtwórca roli Sherlocka Holmesa więc proszę się go nie czepiać.

ocenił(a) film na 8
Doktor_Wong

Zapomniałem dodać, że gdyby Law zagrał Sherlocka (już nawet obojętnie czy Watsonem byłby Downey czy Marsan) może nawet zdecydowałbym się na ocenę 10.

Eric_Theodore_Cartman

Nie zgadzam się z opinią, że Law byłby lepszy do roli Scherlocka. Moim zdaniem Robert Downey Jr pasuje wręcz idealnie do roli Holmesa, odzwierciedla bystrość i inteligencję głównego bohatera, a zaraz dodaje mu zawadiackiego uroku.

użytkownik usunięty
Klara_C

Mogę się tylko podpisać pod tą wypowiedzią. :) Zgadzam się w pełni z Twoją opinią :)

ocenił(a) film na 8
Eric_Theodore_Cartman

Downey zagrał naprawdę dobrze ale wg mnie wygląda bardziej na typowego pijaczka rozwiązującego zagadki niż na znanego mi błyskotliwego, pełnego gracji Sherlocka.

ocenił(a) film na 10
Eric_Theodore_Cartman

Na pewno nie pasuje do roli książkowego Sherlocka, ale do filmowego(który mało ma wspólnego z postacią z ksiązki) jak najbardziej!

ocenił(a) film na 9
Eric_Theodore_Cartman

Sednem sprawy jest chęć przedstawienia SH w nowym świetle. Film ma przede wszystkim stanowić jakąś rozrywkę, tu akurat się ta sztuka udała.

Eric_Theodore_Cartman

Średnio mi się widział w tej roli, ale to chyba tylko on swoją grą ratuje ten film.

ocenił(a) film na 7
Moty_leK

gdy tylko pojawil sie sherlock, wzbudzil moje zaintersowanie, do tego doszly bardzo wysokie oceny na filmwebie, wiec nie czekajac na wiosne dobralem sie do niego, bylem pewny ze bedzie to kinematografia w najlepszym wydaniu, przeciez rezeserem jest G.Ritchie... lecz niestety sie zawiodlem, oczywiscie film nie jest zly, mysle ze nawet dobry, ale moje rozczarowanie wielkie, niczym mnie nie zachwycil, uwazam takze ze jest to najslabsza produkcja Guya Ritchiego. Podzielam zdanie wypowiedziane przez jednego z milosnikow kina...

..Twórcy filmu poszli na łatwiznę, bo wiedzieli, że do kin pójdzie masa osób..

ocenił(a) film na 8
Eric_Theodore_Cartman

Z początku miałem wątpliwości.. zwłaszcza po jego zfotoszopowanej twarzy na okładkach plakatów, ale po obejrzeniu filmu szczerze się do niego przekonałem.

ocenił(a) film na 9
Eric_Theodore_Cartman

Miom zdaniem najlepszym Sherlockiem był Jeremy Brett!!