PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426062}
7,7 453 tys. ocen
7,7 10 1 452786
7,0 81 krytyków
Sherlock Holmes
powrót do forum filmu Sherlock Holmes

Czy nie myślicie, że film zyskałby bardziej, gdyby bohaterowie wyglądali tak, jak w książce? Czyli - Watson grubszy, starszy, Holmes bardziej powściągliwy, chłodny, nie wspomnę o pelerynie, obaj nieco "flakowaci" by tak rzec. Niby film fajny, ale ja jakoś nie mogę uwierzyć w tego Holmesa.Dobrze, że chociaż miał fajkę...

spirytualia

Proszę o cytaty opisujące bohaterów (zwłaszcza Watsona). Serio.

ocenił(a) film na 10
LadyEire

chociaz milo sie na nich patrzy ;))
nie czytalam ksiazki

spirytualia

Nie, nie sądzę, by film coś na tym zyskał. Byłoby raczej odwrotnie, przeszedłby bez echa. "Sherlock Holmes" święci triumfy w box-office'ach m.in. dlatego, że odchodzi od skostniałego schematu "nudnego dżentelmena w kraciastej czapce", który królował do tej pory. Owszem, zawsze znajdzie się paru malkontentów, ale jednak większość widzów z entuzjazmem przyjęła tego nietradycyjnego Holmesa. Sukces filmu potwierdza moją teorię - widzowie po prostu polubili taki malowniczy wizerunek najsłynniejszego detektywa. I Watsona, rzecz jasna;)

ocenił(a) film na 10
spirytualia

Przeanalizujmy sytuację.
Watson urodził się w 1852 roku, a poślubił Mary Morstan, wydaje mi się że w 1889( ale może mi się tylko wydaje) więc miał 37 lat i weź pod uwagę to, że był lekarzem wojskowym w Afganistanie, więc kondycę musiał mieć, a służbę zakonczył w wiekiu 28 lat z powodu choroby(tyfusa) i rany z karabinu.
Co do Holmesa, to wydaje mi się że gdyby Robert był wyższy od Lawa byłby idealny do tej roli.

ocenił(a) film na 8
spirytualia

Ja też jestem zdania, że "odświeżone" postacie stworzone w nowym "S. Holmesie" są znacznie lepsze niż te, którymi nas karmiono do tej pory. Obydwaj panowie są żywi, Holmes w prześwietny sposób pokazuje swoją bystrość i humor. Dla mnie wielki plus za stworzone kreacje.

ocenił(a) film na 10
spirytualia

Watson w książce nie był grubszym staruszkiem, tylko wysokim, szczupłym doktorem z raną po wojnie w Afganistanie. Być może z wyobraźni przyszedł Ci do głowy taki obraz dr Watsona, ale w ,,Psie Baskerville'ów" jest dokładny opis chudego, codziennie spacerującego lekarza.

ocenił(a) film na 7
spirytualia

Nie pamiętam już dobrze filmu ,ale chyba Holmes powinien być chudszy i wyższy od Dr.Watsona , ponieważ tak było w książce.W filmie nie było też mowy o tym ze Holmes był narkomanem.

ocenił(a) film na 9
Glacjer

Co ?! Jak ?! Gdzie ?! W tym Sherlocku ? Nie było mowy ? Czy w "Psie ..." ?

Glacjer

"W filmie nie było też mowy o tym ze Holmes był narkomanem. "

Bo film leciał bez ograniczeń wiekowych. Widocznie nie można pokazywac dzieciom, jak Holmes ładuje sobie działkę;) Niemniej jednak zasugerowano to dyskretnie w inny sposób.. ;)
Mała strata w sumie.

ocenił(a) film na 8
spirytualia

także uważam ze "nowy" Sherlock jest o wiele lepszy, unowocześniony, ludzki, a nie sztywny i nudny jak każdy Anglik hehhe, film ma zabarwienie komediowe i bardzo dobrze do dzięki temu zyskuje na lotności jest łatwy w odbiorze i mimo wszystko ciekawy, a niech sobie ten Holmes przypomina Bonda a co:)

ocenił(a) film na 8
karola3181

Ja się zgadzam z autorem tematu, ta konwencja + stereotypowi bohaterowie moim zdaniem świetna zabawa gwarantowana. W każdym razie film na 8, nie powiem żeby był zły (chociaż przy powyższym rozwiązaniu mógłbym dać 10). Pozdrawiam.