PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9509}

Shrek

2001
7,8 846 tys. ocen
7,8 10 1 845706
7,6 62 krytyków
Shrek
powrót do forum filmu Shrek

Jeśli ktoś naprawdę kocha bajki i baśnie, to powinien oburzyć się na shrekomanię! To jest grubymi nićmi szyta dekonstrukcja bajkowych toposów, nic dziwnego, że celuje ona w niewybrednym poczciu humoru ("weź tik-taki, bo ci jedzie"). Sezon na Misia, Biała i Strzała, Madagaskar - te produkcje uwielbiam. Shrek - zwłaszcza 1ka - jest filmem niesmacznym, nieśmiesznym[dla mnie], przewrotnym a la lady gaga. Prawdziwe bajki, czytane dzieciom do poduszki, gdzieżeście się podziały? Teraz na wieczór bierze się dziaciaki do kina na Shreka, żeby się śmiały z bekającego ogra i brały naukę z niepouczającej naiwności związanej z pozytywną stroną bycia obmierzłym stworem.

sndesade

Zgadzam się. Jak słyszę że ma wejść bajka twórców Shreka myślę sobie o kolejnej bajce z Niezłymi odzywkami. Kupa cwaniactwa. Z takiej bajki dzieci uczą się jak być bardziej "wyszczekane" to określenie pasuje do tego typu bajek.

ocenił(a) film na 4
Lid34

Zgadzam się !!!!!!!

ocenił(a) film na 8
sworn

spoko film ale stary;)))

ocenił(a) film na 10
sndesade

Myślę że nie ma sie co oburzać na 'shrekomanię'. Baśnie to baśnie, a Shrek to komedia - calkiem inna kategoria. Jak dla mnie bardzo śmieszna i bardzo przyjemna. Nie znalazłem w niej nic złego, chociaż może faktycznie dzieci najpierw powinny poznać prawdziwe baśnie a dopiero później Shreka...

ocenił(a) film na 10
sndesade

Ludzie, "Shrek" to parodia baśni, gra konwencjami! Z definicji powinien wyglądać tak, jak wygląda.

ocenił(a) film na 10
magdalena_aob

Właśnie. A sndesade powinien/powinna mieć trochę więcej dystansu. Ja lubię baśnie, a "Shrek" wcale mnie nie zdenerwował. Bajka była bardzo śmieszna.. chociaż przytoczony przez autora tematu cytat "weź tik-taki, bo ci jedzie" ani trche mnie nie rozbawił

ocenił(a) film na 7
sndesade

A dla mnie Shrek i baśnie to dwie odległe od siebie kategorie. Dzieciakom lepiej fundować do oglądania disneyowską klasykę bajek, a Shreka ze swoim przewrotnym i nie do każdego trafiającym humorem pozostawić dla tych doroślejszych "dzieci" ]:->
Ja się na każdej z części bawiłam przednio, uwielbiam wracać do tej lekkiej i dobrze przyswajalnej komedii, która niezmiennie wywołuje uśmiech na mojej twarzy.

ocenił(a) film na 9
sndesade

Nie zgadzam się z tą opinią. Shrek po pierwsze nie jest przeznaczony dla małych dzieci, które nie poznały jeszcze na czym polega życie, jak zgudowany jest świat. Kilka razy oglądałam ten film i dopiero niedawno zrozumiałam o co tak naprawde w nim chodzi. Po drugie, to nie jest bajka, czy baśń, którą znajdziemy w Wielkiej Księdze Baśni i Bajek, które czyta się dzieciom do poduszki. Radziłabym zajrzec do słownika i przeczytać czym jest bajka, czym jest baśń i zastanowic się czy można do tego grona zaliczyć Shreka. I tak jak pisze magdalena_aob Shrek to parodia! Parodia wszystkich bajek Disneya! Jeżeli ktoś oglądał Pocahontas, Spiącą Królewnę, jeżli ktoś zapoznał się z bajką o Śnieżce w dzieciństwie to teraz, jako duże dziecko powinien obejrzec Shreka, żeby spojrzeć na to wszystko oczami dorosłego człowieka i przy okazji trochę się pośmiać. Gdy ktoś z uwagą oglądał pierwszą część Shreka to zauważy nawet nawiązania do Gladiatora. To nie jest bajka! To jest parodia bajek!

ocenił(a) film na 6
WhiteRoses2410

Ja uważam ze należny zobaczyć Shreka ze względu na wspianiały dubbing Jerzego Stuhra

ocenił(a) film na 8
arkonada666

nie zapominajcie że nie tylko osioł miał genialny dubbing ale równie wiele innych postaci z Shrekiem i Fioną na czele .

ocenił(a) film na 9
sndesade

Madagaskar to humor na podobnym poziomie jak Shrek. A sam "film" genialny! Najlepsza komedia animowana ever.

sndesade

Cała seria "Shreka" to już w tym momencie (przynajmniej dla mnie) klasyka filmów animowanych,a wiele "tekstów" z filmu jest rozpoznawane przez większość kinomanów.Ja osobiście obejrzałem w kinie wszystkie części serii i nie żałuję ani jednego "zyla" wydanego na bilety i czasu który spędziłem w kinie.Zgoda że film (a raczej "teksty") nie jest (są) dla dzieciaków i bardziej rechotali ze śmiechu w kinie
dorośli ale wydaje mi sie,że to o to właśnie chodziło(zresztą średnia wieku widzów w kinie była raczej grubo wyższa niż "naście" lat).Mówiąc oględnie film o przygodach Shreka i jego przyjaciół to nie jest wcale bajka! - to jest parodia baśni i bajek (można spokojnie sobie powyliczać jakich) a nie bajką pokroju Pocahontas lub Króla Lwa(że wziąść choćby te dwa-zresztą bardzo dobre filmy),a czy humor jaki jest w filmie jest niwybredny? - może i tak jest - ale właśnie to jest w tym wszystkim najlepsze!! - dubbing w filmie jest "rewelka" a sam film (w zasadzie cała seria) po prostu dobrze zrobioną komedią którą przyjemnie się ogląda-bo po to takie filmy się robi!.

sndesade

Zgadzam sie z autorem ale niestety to nie odnosi sie tylko do Shreka ale do wszystkich nowości.Co kolejne to głupsze

ocenił(a) film na 9
fauzi

Ale Shrek itp to nie filmy dla dzieci. Dla dzieci są np. Księżniczka i Żaba lub Wall-E

ocenił(a) film na 9
sndesade

A gdzie napisane ,ze to bajucha dla dzieci ?

ocenił(a) film na 9
parhelia

trzeba isc z duchem czasu.. i oczywiscie kasa kasa kasa