PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60895
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

OGRONY SPOILER!!!

JAk to właściwie jest z Natre? kiedy ona umarła? no bo jej matka mówi, że popełniła samobójstwo skacząc z dachu, czyli logicznie jej dusz apowinna dręczyć Tun'a właśnie po tym wydarzeniu. Idąc tym tokiem myslenia, kogo oni potrącili wtedy na ulicy? Jest sporo nie ścisłości odnośnie Natre...

ocenił(a) film na 10
Hiroto

Ha ! No właśnie. Cieszę się, że też to ktoś zauważył. Dałem takie samo pytanie na tym forum jakis czas temu bo miałem te same spostrzeżenia - kogo potrącili; ale nikt nie dał mi racjonalnej odpowiedzi. Właściwie to była jedna odpowiedź - że potrącili Natre, no ale ona juz wcześniej się zabiła. Ja podejrzewam , że to może być nieścisłość albo że potrącili ducha. Na ducha przemawia wg. mnie to , że nastepnego dnia policja nie znalazła żadnego ciała.
Pozdro

ocenił(a) film na 9
Hiroto

ducha potrącili, bo przecież później jak po scenie w łazience pojawiła się ta Natre i wpadli w poślizg to już na pewno nie żyła... i to także był duch...

ocenił(a) film na 9
Hiroto

Dokładnie. Przez to Natre chciała 'dać znać' o sobie.

ocenił(a) film na 8
Hiroto

mnie się wydaje, że ten duch po prostu im się pokazał na tej drodze a oni wcale w nic nie uderzyli.

ocenił(a) film na 9
Agniecha

To skąd w następnych scenach (ich samochodu) widać uszkodzoną maskę? a konkretniej reflektor? Gdy w nią uderzali było widać jak się "wbija"
PS. ja mówie o tej scenie na początku ;)

ocenił(a) film na 10
Hiroto

Moim zdaniem było tak: Natre została porzucona przez Tuna i zgwałcona przez jego kolegów, potem popełniła samobójstwo skacząc z dachu i chwilę później jej duch pojawił się na drodze...

ocenił(a) film na 10
Ania_P

Hmm, chyba nie, bo ona zabiła się sporo wcześniej. Zauważ , że jej zwłoki wykazują daleko posunięty rozkład

ocenił(a) film na 10
Marro

Chyba masz rację. Chodzi Ci pewnie o tę scenę jak znaleźli jej zwłoki w łóżku... No to sama już niewiem. Była scena, że ona podcinała sobie żyły. Dobra poddaję się :P Może ktoś w końcu na to wpadnie :)

Ania_P

a ja nie wiem o co chodzi w scenei, kiedy jadą samochodem, zatrzymują się przy jakichś pamiątkach i pytają gdzie jest dom Natre. czemu to dziecko tak na niego patrzyło? wage rozumiemm, bolący kark tez, ale nei wiem, czemu ten chłopiec tak na niego patrzył

ocenił(a) film na 8
wybryk_natury

własnie..hmmm?:/moze on zobaczył w tym chłopcu Natre?(tzn jej ducha)a ten stłuczony samochów,to chyba dlatego,że oni "niby"ja potrącajac wjechali w jakiś znak potem:]

ocenił(a) film na 10
Viva_La_South_Park

Jak dobrze zapamiętałem, ale nie jestem pewien, to było to wytłumaczone tym, że dzieci są wrażliwsze i widzą więcej. I ten chłopiec chyba widział albo wyczuwał "duszę na ramieniu" :)

ocenił(a) film na 9
Hiroto

Podobno małe dzieci, potrafią widzieć duchy, więc możliwe, że chłopczyk ją zauważył, albo przynajniej wyczuł coś niepokojącego.
A z tym całym potrąceniem Natre sprawa jest prosta. Natre została skrzywdzona i przez Tunna i jego kolegów więc zaczeła się mścić. Od czasu jej zgwałcenia minęło sporo czasu (jak na moje oko to jakieś 5 lat). Ja myślę, że jej duch przez ten okres czasu, przebywał w pewnego rodzaju czyśccu i nie mógł mieć dostępu do świata żywych. Bo przecież nigdzie nie jest powiedziane, że duch ma 'dać o sobie znać' tuż po smierci. Świat zmarłych jest nam całkowicie obcy i nie mamy do niego wglądu. Możemy jedynie przypuszczać.

ocenił(a) film na 10
Sate

haha w tym samym momencie odpowiedzielismy to samo :)

ocenił(a) film na 10
Marro

Przeciez to logiczne. Natre zabiła się skaczac z dachu. A "potrącili" jej ducha. Czytałam, że ktoś tam jeszcze sie pytał, skad w takim razie wgniecenie w samochodzie? A nie było sceny gdzie służba drogowa mówiła o "kims" kto jechał po pijaku i uderzył w tabloid??
Film super, własnie jestem po obejrzeniu iiiii boje sie isc spac. xDD

Sate

"Od czasu jej zgwałcenia minęło sporo czasu (jak na moje oko to jakieś 5 lat). Ja myślę, że jej duch przez ten okres czasu, przebywał w pewnego rodzaju czyśccu i nie mógł mieć dostępu do świata żywych. Bo przecież nigdzie nie jest powiedziane, że duch ma 'dać o sobie znać' tuż po smierci."

w takim razie wyglada na to, ze sie jednak nie wyczyscila w tym czysccu przez te 5 lat :D