PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104321}

Shutter - Widmo

Shutter
2004
7,1 61 tys. ocen
7,1 10 1 60985
6,4 9 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Wschodnie horrory ostatnio bardzo obniżyły poziom i (przynajmniej mi) nie są w stanie zaoferować niczego ciekawego. Sięgnąłem po tajski 'Shutter' z nadzieją, że film ten ponownie przekona mnie do swojego gatunku, zwłaszcza, że jest to jeden z tych popularniejszych horrorów, raczej z górnej półki (ma z resztą trafić do dystrybucji u nas). No i co? 'Shutter' to kolejna historia o nieszczęśliwej duszy kobiety, która lubuje się w straszeniu głównych bohaterów. Całkiem ciekawy pomysł na film (duchy pojawiające się na zdjęciach), którego jednak do końca nie wykorzystano, a w zasadzie tylko liźnięto, by mieć jakiś punkt zaczepienia do straszenia. Prowadzenie historii jest bardzo, ale to bardzo schematyczne, a metody wywoływania dreszczy także nie są zbyt wyszukane, więc scen, które będą się śniły po nocach w zasadzie tutaj nie ma. No ale grunt, że film spełnia swoją rolę - straszy. W kilku momentach jest naprawdę nieźle, ale motywy typu straszenie głośną muzyką czy cień przemykający przed kamerą, skutecznie rozmywają dobre wrażenie, co jeszcze pogłębia dość wątły, momentami niespójny i niekonsekwentny scenariusz. Ponadto sporo tutaj nielogicznych idiotyzmów, z zakończeniem filmu na czele. Ogólnie nie jest to film zły, ale gdyby nie te kilka dreszczyków, które udało mu się wywołać, nie byłoby o czym pisać.

eon_blue

duchy, klątwy jakieś wszystko na jedno kopyto - skośnoocy wszystko robią podobnie