film nie jest ani lepszy, ani gorszy od np. Ring, One Missed Call - jest identyczny!!! te same pełzające długowłose duchy dziewcząt skrzywdzonych w przeszłości...
A dlaczego porównujesz tylko same dziewczyny z długimi włosami i nie dostrzegasz niczego innego - fabuła nie jest identyczna. Pozatym w większości azjatyckich horrorów występują duchy z długimi, czarnymi włosami.
więc tak: stwierdzenie "długowłose dziewczęta" to skrót myślowy określający pewnien schemat fabuły - jest duch nawiedzający żyjących, nie wiemy dlaczego to robi, no ale w końcu się dowiadujemy: został skrzywdzony(a) za życia i teraz się mści. To jest cały szkielet wokół którego budowana jest fabuła, która może być identyczna, może też nie być - co nie zmienia faktu iż oglądając film nie można pozbyć się wrażenia że gdzieś się to już widziało. Do reszty się nie czepiam (co chyba zostało mi zarzucone :-), jest klimatyczna, wieje grozą i ogląda się przyjemnie. I tutaj dochodzimy do sensu mojej poprzedniej wypowiedzi: stwierdzając że jest identyczny nie napisałem wcale że jest do bani :-)