PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=270589}

Shutter - Widmo

Shutter
2008
5,5 19 tys. ocen
5,5 10 1 19280
5,3 3 krytyków
Shutter - Widmo
powrót do forum filmu Shutter - Widmo

Nasi koledzy zza oceanu zawsze chcą wszystko "zamerynikazować". Najlepsze filmy europejskie takie jak "Nikita" , "Taxi" , "Goście, goście" czy inne azjatyckie produkcje "The Ring" , "Dark Wather" , "Klątwa". Europejska i azjatycka filmografia w porównaniu do amerykańskiej jest jakby "medialnie" bardziej uboga więc nie wiem po co kradną najlepsze pomysły chodź mają swoje "super produkcje". pzdr

tou

Nie boję się tego powiedzieć, AMERyKANIE to idioci. Obleśne, tłuste, bogate i zadufane w sobie tępaki............ Nie umieją sami zrobić dobrego filmu, więc kradną pomysły od wszystkich, kazdy dobry film musza zremakeowac :P i moim zdaniem spieprzyc na calej linii. A najgorsze jest to, ze te gowniane remake maja duzy rozglos i sa bardziej znane od lepszych oryginałow. Są gusta i gusciki mi wszystkie azjatyckie horrory sie podobaly ale te amerykanskie gowna psuja klimat i w ogole zmieniaja sens i to bez wyjątku!!!!!! Niektórzy piszą że USA ma lepszy RING sorry ale ja tak nie uwazam a SAMARA jest smieszna :D Shutter.. polecam! bardzo fajny film, ale oryginalna wersja, bo jak obejrzalem to cos to sie tylko zdenerwowalem. Strata czasu.....

pawsiw

Mam ci wymienić dobre filmy zrobione przez Amerykanów, czy może sam przyznasz się do uproszczenia?
Poza tym obrażanie innych narodów to przejaw prymitywizmu.

Ja też mógłbym uprościć, że Polacy to ciemnota i niewiedza, i byłoby to trafne uproszczenie odnośnie społeczeństwa, ale skrzywdziło by wielu ludzi.

Ring amerykański był przynajmniej tak dobry, jak oryginał. Co do reszty remake'ów, to się zgodzę, że były słabiutkie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
shamar

No nie pasi, nie pasi, ale na razie trza siedzieć i kończyć studia. Potem się zobaczy, czy ta Polska gdziekolwiek zmierza i co robić.

Nie będę sie wypowiadał odnośnie prymitywności ludzi, bo widzę, że jesteś ekspertem. Nie potrafię ocenić Amerykanów, poznałem zaledwie sześciu i wszyscy byli bardzo inteligentni, więc do stereotypu nie pasowali.

Nie dziwię się zaś, że nie wiedzą, gdzie jest Polska, jak bym tam żył, to pewnie też miał bym to gdzieś. My, Polacy, też jesteśmy niedouczeni i nierozumni w masie spraw, ale biorąc pod uwagę historię jakoś mnie to nie dziwi i specjalnie nie drażni. I dlatego nie nazywał bym Polaków "niedouczonymi ciotami" tak, jak łatwo przychodzi Tobie ferowanie podobnych określeń.

Solomon_Kane

Unioslem sie bez potrzeby. Ja juz studia skonczylem i widze ze ta Polska zmierza donikąd. Nie poznalem zadnego chamerykanina i nie zamierzam. Nie zamierzam tez stawac na ich ziemi bo dobija mnie i odbija mi sie zarazem ich samouwielbienie i narzucone przez pseudodemokrację myslenie - jaki to nasz narod wspanialy, wolny, najwiekszy i najlepszy, jest to smieszne i zenujace.
" Nie dziwię się zaś, że nie wiedzą, gdzie jest Polska, jak bym tam żył, to pewnie też miał bym to gdzieś." - to dokladne odzwierciedlenie tego co napisalem w zdaniu powyzej. Nie napisalem ze Polacy to oswiecony, inteligentny narod bo w sporej czesci jest to tez stado tępaków... Lecz amerykanskie niedouczenie jest jednak bardziej "sławne"...
Ot tyle i az tyle...

shamar

a po co mają wiedzieć gdzie ta menelska polska leży? to jakaś nowa kanapka w kfc czy co ? porównaj sobie wiesniaku kino amerykańskie do azjatyckiego i polskiego...dno kompletne , jeśli chiny miały dobre filmy np HERO to Amerykanie mają ich setki.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Solomon_Kane

Mi chodzi o remake'i amerykanów nie o wszystkie ich filmy..... Trochę może przesadziłem w swojej wypowiedzi, ale w większości mam rację... Mi nie chodziło o wszystkich amerykanów tylko o nastolatków..... Bo te remake'i są dla nich... Dla tępych, grubych i obleśnych dzieci, którym tylko hamburger w głowie... :p Myślisz że oni zrozumieją film azjatycki?? Wątpie............ A kasy to oni mają co nie miara... Więc zrobić nisko budżetowy film... i trzepać kase ile wlezie......... o to tylko chodzi..

pawsiw

Głupie też jest to, że zamiast puścić oryginał w kinie puszczają tylko amerykańską wersje .

shiroyuki

ale oryginal był u nas w kinach ze 3 lata temu...:) inna sprawa ze np. The Eye wersje oryginalną puszczają dopiero teraz z amaerykanskim remake'iem (podobnie bylo z The Ring przecież)

pawsiw

Zgadza się. Amerykanie są zadufani. Zawsze THE BEST. No i zawsze kradną. Pomysły, filmy, pieniądze, patenty, i... ropę - IRAK to też icj AMERYKAŃSKA wersja terroryzmu :(

A co do filmu, to ich Shutter n pewno nie pobije oryginału. Oczywiście, może będzie bardziej krwawy, bardziej głośny, bardziej natarczywy, ale oryginał jest idealny.

______CraveN______

Pobije go finansowo kilkukrotnie, a to przecież w tym chodzi ;)

I chyba nie znasz definicji terroryzmu.

tou

ktoś tu napisał (o ile się nie myle nie jaki John Rambo) "porównaj sobie wiesniaku kino amerykańskie do azjatyckiego i polskiego...dno kompletne " ...cóż nie zgodzę się . Fakt , faktem amerykanie umią robić świetne filmy ale czy są lepsze od polskich ? Są filmy lepsze od polskich i są filmy polskie lepsze od amerykańskich... Nie powiesz mi ,że taki genialny "Vabank" jest gorszy od amerykańskiego "American Pie" ...w porównaniu z tym "Vabank" to arcydzieło i wiele amerykańskich filmów mu nie podskoczy...

A co do tego ,że Amerykanie nie wiedzą gdzie leży Polska... Wiadomo ,że to świadczy o ich głupocie ponieważ Polska to kraj z wielką historią , który odegrał znaczącą rolę w 2 wojnie światowej. Aż żal mnie bierze jak widzę jak ,co niektórzy piszą " a po co amerykanie mają wiedzieć gdzie jest ta zdupiona polska ?! " Niech ci co to piszą wezmą sobie do serce ,że Polska jest waszym krajem i powinniście go kochać a nie oczerniać bo sami jesteście polakami.

a do samych amerykanów nic nie mam ..są i głupi amerykanie i inteligentni amerykanie. Podobnie z Polakami. Są i tacy Polacy , którzy nie wiedzą nawet gdzie są niemcy. Mądrość nie zależy od narodowości ale od jednostki.
Pozdrawiam !

ocenił(a) film na 3
tou

Ja tam wolę te amerykańskie wersje. Nie cierpię np japońskich filmów bo szlag mnie trafia jak słyszę te dialogi.

tou

Jako fan historii muszę zapytać: Z jaką wielką historią? :D :D :D

Sorry ale to jest jakiś mit jak dla mnie. "Znacząca rola w II WŚ"? W porównaniu z rolą Amerykanów to raczej nie za bardzo.

Bronimy się chyba tylko Bitwą o Wielką Brytanię, podobnie jak Czesi.

Wielu Amerykanów kojarzy Wałęsę i zryw Solidarności, bo było o tym głośno w mediach.

Solomon_Kane

"Jako fan historii muszę zapytać: Z jaką wielką historią?" ... i wszystko jasne "fanie historii"

shamar

Śmiało. Nasuwaj. Bardzo chętnie posłucham.

Solomon_Kane

Jest tyle krajów z bogatszą historią, że rozwala mnie stwierdzenie, jakoby Amerykanie musieli koniecznie znać tę Polską, bo inaczej są głupi :D

Solomon_Kane

tak w ramach ciekawostki "tendencyjny" materiał

http://pl.youtube.com/watch?v=GRGmn2pqoHk

Uwierz mi u nas chyba nie ma nikogo kto by nie wiedzial na jaką litere jest slowo Polska

shamar

Widziałem, genialne :D

Nie wiem, w jakim stopniu jest tendencyjne, ale mocne.

Solomon_Kane

Fan historii ? Ja wiem ,że historią można się fascynować a fanem to można być Czerwonych Gitar hee ;p...Jednak chyba mało wiesz o historii człowieku . Bo któż inny jak nie rząd polskich rozszyfrował tajne plany hitlera(czytasz mało książek skoro tego nie wiesz). Zresztą nie chodzi mi tu tylko o zasługi ale również o cierpienie polaków podczas wojny , to ,że musieli współdziałać przy tworzeniu obozów zagłady powstałych na naszych terenach. Zresztą samo to ,że wojna została zainicjowana napaścią na Polskę powinno coś znaczyć.

wiadomo ,że amerykanie przyczynili się najabrdziej do wyłonienia sprawiedliwości w norymberdze ale czy wycierpieli tyle co Polacy ?

Zapamiętaj "kane" ,że sam jesteś Polakiem a nie amerykaninem czy szwajcarem jak byś zapewne chciał i obrażanie swojego narodu to tak jakoś ...niewypada :) Sam należysz do tego "pospulstwa" ehe .Pozdrawiam

tou

To są w dużej części mity. Polscy naukowcy bez współpracy z Brytyjczykami niewiele by zdziałały.

Co zaś się tyczy kwestii napaści na Polskę, kiepskich powstań, okupacji etc. to to nie jest moim zdaniem żadna "wielka historia". To są porażki naszej polityki.

Już prędzej bym szukał tej wielkiej historii w Konfederacji Warszawskiej, neminem captivabmus, odsieczy wiedeńskiej, reformach Zamoyskiego. Ale to wszystko przegraliśmy, więc ciężko się tym chwalić.

tou

Czemu amerykanie KRADNĄ najlepsze filmy ???

Amerykanie nie kradną Filmów,Filmy kradną scenarzyści którzy "odżywiaja" często kultowe filmy.Najczęsciej Remake nie najgorzej nie sprzedają.Wszystko się obraca w pewnych kręgach producentów,którzy widzą w tym tylko interes.Infiltracja Scorsese bardziej mi się podobała,po prostu była lepsza,bardziej dopracowana niż "Piekielna Gra".Ale zawsze jest to plagiat.

Finalny_Odbiorca

Nie kradną tylko WYKUPUJĄ PRAWA AUTORSKIE i proszą o zgodę na zmianę scenariusza, jeśli chcą coś "ulepszyć". I nie jest to plagiat!!! Ręce opadają jak się czyta takie komentarze. Pan Finalny Odbiorca myśli że plagiat by uszedł na sucho, Japończycy by wzruszyli ramionami na widok ich filmu w nowej wersji, a Amerykanie bezkarnie by na tym zarabiali?
Ile wy macie lat ludzie?????????????????????????????????????????????