Siedem dusz

Seven Pounds
2008
7,9 491 tys. ocen
7,9 10 1 490935
6,3 38 krytyków
Siedem dusz
powrót do forum filmu Siedem dusz

film o człowieku z depresją zrobiony przez człowieka z depresją dla ludzi z depresją

czlowiek_z_depresja

hmmm.... to bardzo dziwne co mówisz... jeśli chodzi o mnie to większego optymisty i pozytywnie nastawionego człowieka do świata jak mnie to nie widziałem... DEPRESJA? nie dla mnie... nie potrafię zajść w depresje... mam zawsze zbyt dużo argumentów na uśmiechanie się... a film jest dla mnie rewelacyjny... świetna rola Smitha którego bardzo lubię w sumie...
dla mnie film jest pewną inspiracją...

ANDRe2309

Może trochę przesadziłem z moją poprzednią oceną. Po obejrzeniu filmu poczułem, jakby to był film o mnie, dla mnie i przeze mnie zrobiony.

Nie wiem, czy się ze mną zgodzicie, ale jest tutaj jakaś niespójność.
Przez bohatera zginęło 7 osób i ratuje życie 7 osobom.
A zatem: bohater ceni wartość, jaką jest życie.
Dlaczego więc popełnia samobójstwo? Nie mógłby pomóc tym osobom w inny sposób?
Dlatego pomyślałem, że bohater cierpi na depresję, a jego plan to najbardziej humanitarna forma samobójstwa. Może najpierw powinien pomóc sobie?

czlowiek_z_depresja

Jego męczyło straszne poczucie winy. Wydaje mi się a wręcz jestem pewien, że uważał iż to On powinien zginąć w tym wypadku a nie dane 7 osób... prawdopodobnie dlatego wybrał taki sposób "rekompensacji" ...
z resztą jeśli ja byłbym w takiej sytuacji i miał takie możliwości postąpiłbym podobnie (wierzcie lub nie, mało mnie to obchodzi :P )
może nie do końca tego samobójstwa bo dla mnie to było trochę straszne... nie wiem czy dałbym radę... wręcz wątpię... ale też nie wiem jakbym się czuł na jego miejscu.. więc nic dokładnie nie mogę powiedzieć...

ocenił(a) film na 5
czlowiek_z_depresja

"Dlatego pomyślałem, że bohater cierpi na depresję, a jego plan to najbardziej humanitarna forma samobójstwa. Może najpierw powinien pomóc sobie?"
Zgadzam się z Tobą w tej kwestii, dlatego mnie nie zachwycił daję mu 5 , bo nie podoba mi się przesłanie "humanitarnej formy samobójstwa" - dobrze ujęte.

ocenił(a) film na 10
czlowiek_z_depresja

A jak inaczej mógłby pomóc tej kobiecie i temu niewidomemu mężczyźnie?!
Depresji nie miał, bo ktoś z dużą depresją (obniżenie sprawności myślenia, zaburzenia uwagi i koncentracji, niemożność podjęcia decyzji - źródło Wikipedia) nie zaplanował by tego tak dokładnie.
Miał swój honor i plan, który realizował. Docenił ludzkie życie. Poświecił się dla innych - w tym, bliskiej mu osoby.