Nie wiem, czy ktoś już nie poruszył tej kwestii, ale nie chce mi się przeglądać tysiąca tematów.
1. W jaki sposób Ezra rozpoznał Emily?
2. Dlaczego zmienił się kolor oczu Ezry (przecież przeszczepić mogli mu tylko rogówkę, która jest przezroczysta)?
3. Jakim cudem Emily mogła uprawiać seks bez uszczerbku dla zdrowia, skoro nie mogła nawet biegać?
4. Czy trucizna osy morskiej, która poraża serce i układ nerwowy, nie uszkodziła serca Tima, czyniąc je niezdatnym do przeszczepu?
Co do mojej oceny filmu... no cóż, uważam, że pomysł był świetny, ale film niesamowicie się ciągnie. Widzę, że wiele osób podchodziło do niego kilka razy i ze mną było tak samo. Czyli coś zostało spaprane.
Domyślił się po sposobie w jaki patrzyła na niego i oczywiście po łzach płynących po polikach, Woody Harrelson dużo pali trawy pewnie dlatego zmienił mu się kolor, on posiadał inicjatywę podczas stosunku aby ona nie musiała wkładać w to wysiłku obciążając przy tym serce, widać nie uszkodziła skoro je przeszczepili.pozdrawiam i polecam się w celu rozwiązania pozostałych zagadek.
Wg mnie w filmie jest wiele nie dopowiedzeń, i znalazłbym więcej pytań ale można to pominąć bo film tak jest nakręcony... Widać koperty pod koniec filmu, pewnie "will" rozesłał każdemu po kopercie pożegnalnej... Co do koloru oczu...? Hmm, w każdym filmie coś znajdziesz, nawet w najlepszych filmach, jeżeli to fakt - powinieneś to dodać do ciekawostek filmu, być może to jest błąd który warto podać na tacy. Next - jakim cudem mogła uprawiać seks? Widać w scenie że to nie jest ostre łupanie tylko lekki, bezszelestny seks... nie zabiera dużo energii, / wiadomo, adrenalina itp itd, no ale to jest film. Co do czwartego pytania nie mam odpowiedzi, bo nie wiem jak działa trucizna osy ale zaraz poszukam i się dowiem ;)
Pozdrawiam.
Słusznie postawione pytanie... Odpowiedź: OCZYWIŚCIE ;)
Odpowiedzi dla założyciela tematu:
1. Nie wykluczone, że dostał jakieś informacje w liście, które widzimy na końcu...
2. Nie wiadomo na czym dokładnie polegała wada wzroku (brak) Ezry... i nie znamy szczegółów operacji, którą przeszedł.
3. Jak już ktoś słusznie zauważył - to nie był ostry seks. W śród setek pozycji są również takie gdzie jeden z partnerów nie musi ruszyć nawet palcem ;P
4. Trudno odpowiedzieć... Możesz dokładnie wytłumaczyć jak wygląda mechanizm "ataku" na serce przez truciznę?
Ja tylko oddam, że przy tak poważnej wadzie serca nie trzeba urządzać orgii by sobie zaszkodzić. Tu nie o sam wysiłek fizyczny, wkładany przez partnerów, chodzi lecz o pracę serca, a przy podnieceniu - co podczas stosunku powinno być oczywiste - serce zupełnie inaczej zaczyna pracować i myślę, że jest to duże zagrożenie dla chorej osoby. Moim zdaniem pytanie jak najbardziej na miejscu i do tego trafne.
Poważnie teraz-przestańcie się dopatrywać takich szczegółów wiadomo że niedociągnięcia zawsze będą to tylko film jeśli chcieli by w każdym jednym dopinać wszystko na ostatni guzik, wyjaśniać każdą nieścisłość to mordowali byśmy się wtedy po 4 godziny bo wątek ciągnął by się jak flaki z olejem jak czasami życie codzienne każdego z nas wtedy pewnie Emily nie przespała by się z Timem bez owego uszczerbku serce było by uszkodzone a reasumując Tim nie wpadł by w ogóle na pomysł by zrehabilitować za to co zrobił oddając organy tylko palnął sobie w łeb mając depreche lub z nią żył do końca swych dni bojąc się popełnić samobójstwo:)
1. Tego nikt nie wie, każdy musi się domyślić.
2. Żeby było widać, że "przeszczepiono mu oczy".
3. Udawała.
4. Poczekajmy aż patryk1989 się dowie.
dzieki za ten post a dokladniej pkt 4, rozbawil mnie do lez; gratuluje poczucia humoru:)
4. A jaką masz pewność, że to była Osa Morska? Osa morska jest wielka... Jej główna część jest wielkości kosza do koszykówki a ramiona długość okolo 2m. Jamochłonowi, który widzieliśmy na filmie daleko do tych rozmiarów... Wszystko wskazuje, że to mniejszy krewny jamochłona wspomnianego przez Ciebie: Chiroplasmus quadrigatus. A działanie jego jadu nie zostało dokładnie określone - jedynie, że doprowadza do obumarcia tkanek - jakich, jak szybko nie znalazłem info.
Jest coś takiego jak pamięć komórek, tzn jak się przeszczepi komuś narządy innej osoby to często bywa tak, że chory, który dostał narządy pamięta sytuacje których nie był świadkiem, sytuacje, momenty w których uczestniczył dawca. I myślę, że własnie to zastosowany w filmie.
Myślę, że odpowiedzi na te pytania już padły i zgadzam się z nimi. I jak widać po poście DaczjaSandera nie każdy (z pozoru) błąd nim jest.
Jednak moim zdaniem pytania są dobrze postawione i nie są wynikiem szukania dziury w całym. Są bardziej dowodem na to, że autor oglądał film uważnie i co ważne skłonił się do refleksji nad nim. Mimo, że pytania nie dotyczą meritum filmu.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o pytanie pierwsze: każdy z ludzi, którym pomógł Ben/Tim dostał od niego list. Możemy się domyślać, że opisał on w nim wszystko. Ezra pewnie wiedział więc o przeszczepie serca Emily, a w scenie, w której się spotykają on rozpoznaje ją dopiero po tym, jak zerka w dół i widzi jej bliznę.