Temat poświęcony będzie nieścisłościom w filmie, można dodawać swoje i dyskutować nad
słusznością oskarżeń.
1. Ezra i przeszczep oczu? W medycynie nie jest to możliwe na dzień dzisiejszy, a w filmie
widzimy, że niewidomy bohater ma oczy innego koloru niż przedtem. To znaczyło by, że miał
przeszczepione oczy, bądź samą tęczówkę, której nie da się pozyskać z człowieka. Możliwe jest
jedynie wszczepienie sztucznej tęczówki. Możliwe jest przeszczepienie rogówki z jednego ciała
do drugiego, lecz wtedy nie zmienia się kolor oczu.
2. Zgodność tkanek - Główny bohater musiałby zrobić cały szereg testów na zgodność tkanek
przed przeszczepem, gdyż nie wiadomo, czy jego organ zostałby przyjęty przez danego człowieka.
W filmie nie ma powiedziane, że ma znajomego w rejestrze tkankowym, który zajmuje się
spisywaniem takich danych, więc jest to według mnie nieścisłość.
Znajomość grupy krwi nie wystarczy...
Piszcie co sądzicie na ten temat, może się mylę i ktoś sprostuje. Dodawajcie swoje jak macie.
1) nie masz powiedziane w filmie w jakich czasach rozgrywa się akcja (mógł to być rok 2020 gdzie takie coś może mieć miejsce)
2) czepiasz sie pierdół, takie rzeczy można sobie dopowiedzieć a nie wpierniczać to do scenariusza
Zgadzam się z tobą, co do obu opinii. Też zauważyłam te błędy. Nie wiem czy zauważyłeś, ale nie ma w tym filmie wytłumaczone o co chodziło w tej rozmowie głównego bohatera z Danem. Ten drugi mówił, że na pewno nie zawiedzie Bena. Ale jak miał go zawieść? Albo o co chodziło bratu Bena, gdy zaczął z nim rozmawiać gdy ten był u tej dziewczyny na kolacji, wgl skąd wiedział gdzie ona mieszka??
"nie ma w tym filmie wytłumaczone o co chodziło w tej rozmowie głównego bohatera z Danem. Ten drugi mówił, że na pewno nie zawiedzie Bena. Ale jak miał go zawieść?" <- naprawdę? Może tak, że nie spełniłby jego oczekiwań dotyczących tego, co ma się stać po jego śmierci, nie pomógłby mu w kwestii "dostarczenia" organów do odpowiednich osób?
"o co chodziło bratu Bena, gdy zaczął z nim rozmawiać gdy ten był u tej dziewczyny na kolacji" <- ? To znaczy? Przyjechał po to, by upomnieć brata, gdy dowiedział się, że ten podszywa się pod niego. Jak się tego dowiedział? Przecież pracował w organizacji rządowej, jak mógłby się o tym NIE DOWIEDZIEĆ?
To tylko twoje założenia, które mało mnie obchodzą. Tu chodzi o fakty, których w tym filmie zabrakło. Rozdmuchana bajeczka dla naiwnych.
Jasne, że "rozdmuchana bajeczka dla naiwnych". Tego nie kwestionuję - odpowiedziałem tylko o na Twoje pytania zadane powyżej. Tylko tak z drugiej strony - naprawdę potrzebujesz zawsze wszystkich "faktów" w filmie, wszystkiego podanego na tacy?