Dlaczego ten film nie został nominowany do Oscarów w ani jednej kategorii?? Dlaczego nominowane zostały takie gnioty?? Fakt ten moze tylko utwierdzic w przekonaniu ze o pryznaniu oscarów faktycznie decydują starsi ludzie z hospicjum przy akademii filmowej, o czym swego czasu wspominał Kevin Spacey.
Dobre pytanie. Film jest napewno godny statuetki, ale dlaczego nie został nominowany ??? Tego nie wiem...
Z drugiej strony, nie dokońca zgadzam się z Tobą, bo filmy nominowane do Oskarów (najlepszy film), nie są "gniotami", a przynajmniej na pewno nie wszystkie...
najlepsza rola drugo planowa żeńska zdecydowanie brakuje nominacji może nawet czegoś więcej ...:) ale akademia woli rekord 15 nominacji no cóż
Przepraszam bardzo w jakiej kategorii??
Faktycznie z porównaniem do gniota troche przesadzilem, ale wiekszośc nominowanych filmow to sredniaki. I chyba nawet najwybredniejszy krytyk przyzna ze skoro nominowane zostały przecietne filmy, to "przecietna" historia ukazana w Siedmiu duszach rowniez na to zasluguje, ba według mnie zasługuje na kilka statuetek bo niektóre nominacje i oscarowe filmy (2009) nie dorastaja Siedmiu duszom do piet.
A jezeli chodzi o kategorie to na pewno
- film
- drugoplanowa rola żeńska
- (??) drugoplanowa rola meska dla Harrelsona (moze i troche epizodyczna, ale scena z poczatku filmu to mistrzostwo świata)
I skoro Brad Pitt został nominowany za swoja nudna role to dlaczego nie doswiadczył tego Smith... ??
Przypomne tylko ze historia w "W pogoni za szczesciem" wyrezyserowana przez rezysera "siedmiu dusz" i wprowadzajaca podobny klimat nominacje uzyskała
zgadzam się z przedmówcami.... chociażby za scenariusz i role drugoplanowe.... obejrzałem wszystkie filmy nominowane w tym roku i nie sądze by taki "najpierw zwiedzaj, potem strzelaj" miał lepszy scenariusz (kategoria nie adaptowany oczywiscie)
Mój przedmówca mądrze mówi. Najpierw popatrzcie się na datę premiery filmu. Wtedy już było za późno żeby został nominowany do Oscarów bo już przecież dawno była szersza lista nominowanych. Nic się nie bójcie jeszcze film będzie miał swoje pięć a może nawet i więcej minut na gali Oscarów:)
Może faktycznie to jest powód dla którego ten film nie dostał nominacji...
Miejmy nadzieje, że w przyszłym roku się uda i będzie kilka statuetek, bo film na pewno na nie zasługuje ;)
to proszę spojrzeć na datę premiery Benjamina Buttona, miała miejsce 6 dni później...
No racja... W takim razie chyba po prostu film nie zdobył uznania w oczach akademii, a szkoda:/
No cóż... Nie każdy świetny film zostaje nagrodzony, bo nie najważniejsze są nagrody, lecz to ilu ludzi go zobaczy, jak oni go ocenią i czy wpłynie na nich w jakiś sposób.
wystarczy przypomniec ze "dawno temu w ameryce" był uznany w czasach premiery za najgorszy film... doceniony został dopiero po dekadzie
spójrzcie na nominację do oscara willa za wspomiane "W pogoni za szczęściem" miał on premierę 4 dni przez "Siedmioma duszami" a do oscarów był brany dopiero w 2007 roku, może się okazać że akademia po prostu o nim zapomiała;]
w pogoni za szczęściem to film który miał premierę w 2006, był brany do oscarów 2007, siedem dusz jest z 2008 a nie był brany do oscarów 2009...