Witam , mam mały problem. Każdy z siódemki samurajów należy (Głównie !!!) do jednego z filarów bushido. Ale spotkałem się z 3 takimi filarami bushido.
1.
I. Prawość lub Sprawiedliwość
II. Odwaga
III. Dobroć lub Litość
IV. Uprzejmość
V. Uczciwość i szczerość
VI. Honor
VII. Lojalność
VIII. Charakter i Samokontrola
2.
1 Prawość i sprawiedliwość
2 Odwaga i wytrwałość
3 Dobroć i współczucie
4 Uprzejmość
5 Prawda i prawdomówność
6 Samokontrola i samodoskonalenie
7 Wierność
8 Honor
3.
Seigi: Podejmowanie własnych decyzji w oparciu o zasady religijne i moralne.
Juki: Dzielność, męstwo oraz heroizm.
Jin: Współczucie i życzliwość wobec wszystkich ludzi.
Reigi: Uprzejmość i właściwe zachowanie.
Makoto: Prawdomówność i całkowita szczerość.
Meiyo: Honor i chwała.
Chugi: Poświęcenie i lojalność.
W dwóch jest po 8 ,,filarów" a w jednym 7 i na dodatek nieco się różnią. Chciałbym żebyście powiedzieli jak dokładnie miał reżyser na myśli w tym filmie (mile widziane cytaty/opisy scen które mówią kto i dlaczego).
Dziękuję za pomoc. (Ciekawostki i różne uwagi są mile widziane).
,,Siedmiu samurajów" to oczywiście nalepszy nieanglojęzyczny i należący do największych arcydzieł wszechczasów film . (10/10)
Ciekawy temat. Nie wiem czy ktoś to uzasadniał gdzieś na forum, ale spróbuję. Odniosę się do podziału nr. 3
1. Seigi: Podejmowanie własnych decyzji w oparciu o zasady religijne i moralne
Nie wątpie, że to KAMBEI. To przywódca, strateg i wyrocznia dla całej drużyny.
2. Juki: Dzielność, męstwo oraz heroizm.
Obstawiałbym KIKUCHIYO. „Chce się odznaczać odwagą i brawurą” – to są jego słowa.
3. Jin: Współczucie i życzliwość wobec wszystkich ludzi.
To może być SHICHIROJI. Sympatyczna, pocieszna postać. Bez dwóch zdań zgadza się na warunki Kambeia.
4. Reigi: Uprzejmość i właściwe zachowanie
Myślę, że to młody KATSUSHIRO. Odnosi się z wielkim szacunkiem do Kambeia - błaga go na kolanach, by ten go przyjął, jest oburzony bezczelnością Kikuchiyo.
5. Makoto: Prawdomówność i całkowita szczerość
Pasowałby mi HEIHACHI. Gdy Gorobei próbuje go zrekrutować (przy rąbaniu drewna), bez pardonu przyznaje, że zwykle ucieka z pola walki.
6. Meiyo: Honor i chwała.
Może KYUZO? To bez wątpienia wzorzec honorowego samuraja.
7. Chugi: Poświęcenie i lojalność
No i został GOROBEI. I nawet pasuje. Wystarczy spojrzeć na jego „rekrutację”. Powiedział do Kambeia: „Zgadzam się nie ze względu na nich (wieśniaków), ale dlatego, że mnie o to prosisz.” Zatem idzie mu o lojalność względem drugiego samuraja. No i pamiętajmy , kto pierwszy zginął.
Niektóre cechy są podobne, niektóre występują u różnych bohaterów. Odpowiedziałem ile pamiętałem. Mogłem coś pomieszać ;)